20:20:38 20.04.2019
 
Stiri

Sindicalistele au înaintat mai multe revendicări Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova menite să elimine discriminarea femeilor

Social 03.03.2015 17:32 Vizualizări1285 Autor: Daniela Hadei
Sindicalistele au înaintat mai multe revendicări Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova menite să elimine discriminarea femeilor

Consiliul de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din R. Moldova (CNSM) a avut astăzi o întrevedere cu partenerii sociali, în cadrul căreia a înaintat o serie de revendicări Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova.

Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei din cadrul CNSM, a specificat faptul că este necesară crearea unui dialog eficient dintre Parlamentul Republicii Moldova, comisiile parlamentare şi femeile din sindicate în vederea perfecţionării cadrului legal ce vizează drepturile social-economice ale acestora.

„Femeile care decid să devină mame își găsesc cu greu un loc de muncă. Garanțiile la angajarea în câmpul muncii a femeilor gravide deseori sunt percepute de patroni drept o povară, motiv pentru care aceștia refuză frecvent să le ofere un loc de muncă. Astfel, discriminarea femeilor este una dintre problemele-cheie care urmează a fi soluționate în contextul implementării strategiei gender de dezvoltare”, a menționat doamna Rotaru.

Totodată, sindicalista a accentuat că este necesară creşterea calităţii serviciilor de sănătate acordate femeilor şi gradului de protecţie a maternităţii prin majorarea indemnizaţiilor şi alocaţiilor pentru naşterea, creşterea şi îngrijirea copiilor, în funcție de majorarea preţurilor şi tarifelor.

În acest context, președintele CNSM, Oleg Budza, a accentuat că susține inițiativa femeilor sindicaliste și că este necesară impulsionarea activităţii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective în vederea purtării unui dialog eficient între partenerii sociali, cu scopul de a conveni asupra unor drepturi suplimentare pentru femei la locul de muncă.

Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului, prezentă și ea la eveniment, a declarat că este necesară o comunicare permanentă cu sindicatele, care sunt o portavoce a salariaților și pun accent pe problemele cu care se confruntă aceștia în câmpul muncii, dar și pledează pentru soluționarea lor urgentă.

„Vin cu o propunere către CNSM de a crea o platformă de comunicare parlamentară permanentă, astfel să fie creată o comisie tripartită dintre Sindicate-Patronate-Parlament, în cadrul căreia să fie abordate problemele arzătoare ale salariaților din Republica Moldova”, a specificat Palihovici.

Reprezentanții Guvernului au menționat că vor analiza revendicările incluse în Apelul Consiliului de femei și vor încerca să soluționeze problemele abordate de sindicaliste.

„Ca rezultat al forumului de astăzi, vom fundamenta anumite criterii pe baza cărora vom continua colaborarea și, cu siguranță, vom găsi toate soluțiile pe care le propun sindicatele. Vreau să ascult care este poziția femeilor din sindicate, după care vom crea grupuri de lucru să contrapunem care sunt soluțiile noastre și cererile lor. Pentru anul 2015 avem preconizate cel puțin două măsuri de modificare a acestei legislații”, a declarat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan.

La lucrările forumului cu genericul „Doar femeile solidare vor izbuti” au participat circa 400 de femei, membre de sindicat din diferite ramuri ale economiei. La întâlnire a participat vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, Liliana Palihovici, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății, Mircea Buga, și Ala Lipciu, reprezentantul permanent al Organizaţiei Internaţionale a Muncii în Republica Moldova.

În cadrul forumului, Consiliul de Femei din cadrul CNSM a lansat acțiunea „Nu violenței asupra femeilor”, pentru a se alătura Campaniei „United Nations Trust Fund to End Violence Against”, iar toate femeile prezente au purtat câte o brățară colorată în semn de solidaritate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md