Tamara Şchiopu // Mâncare de pomenire: REŢETA colivei
15119
Sursa: bucataras.ro Sfatul nutriționistului: Pe timp de arșiță, consumați mai multe legume și fructe proaspete, care vor hidrata organismul și vă vor oferi o senzație de prospețime.
Ocazii mai triste
Săptămâna asta sunt în doliu și voi scrie despre mesele de pomenire care se organizează la noi. Pe cât sunt ele de tradiționale și necesare, mai ales după o zi grea și emoționantă, pe atât pot fi de istovitoare și inutile, când se pregătește prea mult și se irosesc produsele.
Mesele de pomenire pentru cei plecați dintre noi, orânduite de obicei la ziua a 3-a, a 9-a și a 40-a după deces, sunt de fapt un obicei al Bisericii Ortodoxe și nu se întâlnesc la alte popoare/biserici.
Dacă veți citi canoanele Bisericii Ortodoxe, veți găsi explicații de ce anume în aceste zile. Veți găsi și o listă lungă de zile și săptămâni în care mesele de pomenire nu trebuie săvârșite, toate legate de calendarul ortodox, acestea însă prea puțin sunt respectate de oamenii de rând, care cunosc doar bazele creștinismului.
Oricum, un praznic de pomenire este o tradiție veche la moldoveni, iar bucatele oferite de obicei sunt pregătite cu iscusință și evlavie, precum sunt pregătite pentru ocazii mai fericite.
Meniuri
Nu vreau să scriu acum despre meniurile mai moderne, unde la o masă de pomenire se oferă și pizza, și crenvurști, și bețișoare de crabi.
Mesele de pomenire la moldoveni s-au caracterizat mereu prin bucate de ritual, precum ar fi sarmalele, plachia neagră, baba albă, colăcei și pâine de casă. Acestea se deosebesc de la regiune la regiune, după vremea anului sau în perioada de post.
Ce am descoperit eu, ca fiind cel mai universal și poate cel mai vechi obicei la o masă de pomenire este coliva. Pe cât de tradițională, pe atât de neobișnuită printre generațiile tinere, coliva riscă să dispară din meniurile de pomenire, fiind de fapt mai deosebită după ingrediente și metoda de preparare.
Coliva
Coliva provine de la grecii antici, „kollyba”, și înseamnă mâncare din grâu fiert. Semnificația de ritual a colivei s-a dezvoltat mult mai târziu. Creștinii ortodocși consideră coliva un simbol al morții și reînvierii, precum firul de grâu căzut în pământ nu moare, ci rodește după asta.
Coliva se pune în capul mesei de pomenire, după ce a fost sfințită, iar apoi servită între meseni, la sfârșitul parastasului.
Când eram mică și mi se oferea colivă la praznice (mămuca mea mă purta după ea prin sat, pe la înmormântări), îmi era frică să o gust. Probabil pentru că era asociată cu persoana decedată și îmi crea senzații neplăcute.
Acum însă, când am observat cum este pregătită și am degustat din coliva de casă, consider că este un produs delicios, sănătos și cu legături strânse față de produsele autohtone.
Ingrediente pentru colivă
Ingredientul de bază în colivă este grâul „bătut” sau „vânturat” sau, mai vechi, arpacașul de grâu zdrobit. Grâul pentru colivă se deosebește de cel obișnuit prin faptul că este pre-încolțit. Acest moment impune și niște riscuri alimentare, pentru că, dacă nu este pregătită corect, coliva poate provoca indigestii acute. Poate din acest motiv, unele biserici numesc o gospodină din sat responsabilă de colivă, cineva care știe cum să o pregătească corect.
Alt ingredient tradițional în colivă este mierea, mai nou – zahărul tos. Pe lângă astea, în funcție de regiune, în colivă se adaugă miez de nucă, scorțișoară, stafide și, mai nou, coajă de portocală rasă mărunt.
Creștinii aranjează coliva în formă de oval (mormânt simbolic) și o ornează cu drajeuri dulci, cruci din praf de cacao sau ciocolată rasă mărunt.
Este important să păstrăm aceste tradiții. Chiar dacă coliva nu are șanse să apară în patrimoniul gastronomic național, eu consider că dibăcia gospodinelor, tot mai puține, care știu să pregătească coliva este una ce merită respect și continuitate.
Rețeta pentru colivă (după Tatiana Dumitraș din satul Răciula)
Din spusele Tatianei, grâul pentru colivă se spală în șapte ape înainte de a fi pus la fiert. (N.B. Probabil pentru a evita intoxicarea cu bacteriile de la încolțire.)
Ingrediente
Pentru o colivă medie se folosesc:
Felii de marmeladă zaharată în formă de portocală și lămâie.
Metoda de preparare
Grâul se pune la fiert, cu un pic de sare și se ține la foc mic, până când apa se absoarbe complet.
Se lasă să se răcească.
Când coliva încă e călduță, se adaugă zahărul vanilat, miezul de nucă și stafidele.
Se mestecă bine și se aranjează pe un platou, în formă ovală.
Se ornează cu felii de marmeladă și după dorință – cu nucă mărunțită.
23.11.2018
20:30
2599
Medic NUTRIŢIONIST // În perioada postului, mizăm pe varietate
06.05.2018
16:30
2464
Grătarul este cea mai NESĂNĂTOASĂ metodă de preparare a cărnii, spun nutriţioniştii
29.06.2016
17:00
2295
CURIOS // Ce consumă un nutriţionist într-o zi obişnuită
29.11.2015
12:03
3879
Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Hibrizi, GM sau hidrogenizate – de care produse să ne ferim?
28.11.2015
16:31
3372
Rețetă de la Tamara Șchiopu // Tocană de toamnă
21.11.2015
16:04
3411
Sfatul nutriționistului // Pentru o alimentație mai sănătoasă, consumați produsele în cantități moderate
15.11.2015
13:30
3411
Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Cine ne-a distrus pâinea?
18.10.2015
12:02
6095
Sfatul nutriționistului // Bucate de hram
08.01.2015
08:55
4190
Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Curele de detoxificare
07.01.2015
16:10
3899
Rețeta Tamarei Șchiopu // Salată de crudități
25.12.2014
16:10
4399
Sfatul nutriționistului // Delicii de Crăciun
07.12.2014
12:10
4087
Sfatul nutriționistului // Prăjiturile lui Moș Nicolae
09.12.2025
23:56
111
Președintele Nicușor Dan își exprimă rezervele privind dorința Rusiei de pace și subliniază importanța sprijinului european pentru Ucraina
09.12.2025
22:48
372
Republica Moldova cere din nou energie electrică de urgență, cu tarife mai mari, din cauza limitelor de conectare cu România
09.12.2025
20:27
496
Vremea se încălzește semnificativ pe 10 decembrie 2025
09.12.2025
19:05
454
Zelenski caută sprijin european în fața presiunilor lui Trump pentru un acord de pace favorabil Moscovei
09.12.2025
18:31
550
Mutarea sediului TurkStream din Olanda în Ungaria: o manevră strategică pentru evitarea sancțiunilor și asigurarea aprovizionării cu energie în contextul conflictului din Ucraina
09.12.2025
17:17
560
Americanii de la Critical Metals se unesc cu România pentru o uzină strategică de prelucrare a pământurilor rare
09.12.2025
16:45
573
ULTIMA ORĂ // România NU admite ca cetățenii R. Moldova să rămână în BEZNĂ din cauza bombardamentelor armatei lui Putin. „Moldelectrica” a solicitat din nou energie electrică de avarie de peste Prut
500
Chișinăul găzduiește conferința AUAI: Dezbateri intense privind viitorul sistemelor de irigare în Moldova
09.12.2025
15:43
493
Studenții promovează integritatea academică printr-un flashmob cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție
09.12.2025
15:27
525
Relații economice în creștere cu România: Vicepremierul Osmochescu discută strategii de cooperare și digitalizare la Chișinău
09.12.2025
14:30
558
Moldova își intensifică eforturile de diversificare a surselor de energie, depășind incertitudinile globale
09.12.2025
14:29
468
Ministerul Agriculturii invită cetățenii să contribuie la conturarea viitorului politicii agricole 2026–2030 printr-un sondaj național
09.12.2025
13:48
541
Consolidarea rezilienței Moldovei pe calea europeană discutată de premierul Munteanu cu oficialii NATO
09.12.2025
12:06
672
Procurorii cer detenție pe viață pentru un bărbat acuzat de abuz sexual asupra fiicei vitrege, după o condamnare de 25 de ani
09.12.2025
10:25
848
Percheziții de amploare într-un dosar de CORUPȚIE la eliberarea permiselor de conducere. Schema presupunea pretinderea unor sume cuprinse între 500-700 de euro pentru promovarea examenelor
09.12.2025
10:17
609
Lituania în criză din cauza baloanelor de contrabandă din Belarus: starea de urgență instaurată
09.12.2025
09:59
966
Dan Perciun, noi ARGUMENTE privind reorganizarea rețelei școlare: „Modificările propuse vizează doar 0,5% dintre elevii din țară. Socialiștii și comuniștii nu și-ar trimite copii la astfel de școli”
09.12.2025
08:19
565
Horoscopul zilei 09.12.2025
09.12.2025
06:27
735
Zelenski reafirmă fermitatea Ucrainei de a nu ceda teritorii Rusiei în negocierile de pace cu SUA în derulare
09.12.2025
04:18
751
Rusia propune o nouă medalie pentru eforturile eroice de recuperare a cadavrelor din zonele de conflict
09.12.2025
03:59
868
Japonia refuză propunerea UE de a sprijini Ucraina cu active rusești, SUA își reduc implicarea financiară
09.12.2025
00:37
1072
Rusia în centrul atenției: patru soldați condamnați pentru uciderea lui Russell „Texas” Bentley, susținător american al Kremlinului, într-un caz care stârnește furie și rușine
08.12.2025
22:33
749
Condamnări în Franța pentru fraudă cu TVA: Un administrator român și complicii săi au prejudiciat statul cu peste 3,2 milioane de euro prin vânzarea ilegală de vehicule luxoase.
08.12.2025
22:29
782
Zelenski: Întâlnirile de la Londra aduc un mic pas spre pace și presiune economică sporită asupra Rusiei. Președintele ucrainean continuă discuțiile cruciale la Bruxelles cu liderii NATO și UE.
08.12.2025
20:56
778
Ucraineni reținuți în Polonia cu echipament de hacking: Suspiciuni de spionaj și infracțiuni informatice în Varșovia
08.12.2025
20:53
818
Vreme capricioasă în Republica Moldova - 09.12.2025
Republica Moldova cere din nou energie electrică de urgență, cu tarife mai mari, din cauza limitelor de conectare cu România
Vremea se încălzește semnificativ pe 10 decembrie 2025
Zelenski caută sprijin european în fața presiunilor lui Trump pentru un acord de pace favorabil Moscovei
Mutarea sediului TurkStream din Olanda în Ungaria: o manevră strategică pentru evitarea sancțiunilor și asigurarea aprovizionării cu energie în contextul conflictului din Ucraina
1 MDL
1 EUR
19.78
1 USD
16.99
1 RON
3.89
1 RUB
0.22
1 UAH
0.40

Inapoi














