16:59:44 26.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Delicii de Crăciun

Reportaj 25.12.2014 16:10 Vizualizări3895 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriționistului // Delicii de Crăciun


Străduiți-vă să consumați doar un fel de carne la mesele mari.

Crăciunul înseamnă, pentru majoritatea dintre noi, o sărbătoare gastronomică. O sărbătoare când se degustă din cele mai apetisante bucate, pregătite acasă de mame, mătuși și bunici.

Nu există masă de Crăciun fără legume, fără dulciuri, dar carnea pe bună dreptate stă în capul mesei, mai ales la sfârșit de post.

La diferite popoare tradițiile sunt variate în privința felului de carne pe care s-o gătească de Crăciun.

Curcanul

La englezi, cel mai popular este curcanul. 76% de familii din Anglia cumpără curcani de Crăciun. Sunt ferme specializate doar în creșterea curcanilor pentru Crăciun, iar cel mai greu curcan ajunge și până la 20 kg.

Curcanul la englezi a devenit tradițional de prin 1950. Până atunci, englezii preferau gâsca, iar înainte de gâscă erau folosite lebedele, fazanii și chiar păunii.

Este o adevărată artă să poți găti curcanul întreg la Crăciun, fără ca să-l arzi sau să-l servești crud. Englezoaicele nu se încumetă să-l gătească singure mai devreme de vârsta de 34 de ani.

„Roast beef”

La americani, curcanul e oaspetele de onoare în Ziua Recunoștinței, la sfârșit de noiembrie, iar de Crăciun ei preferă jambonul din carne de vită, „roast beef”, gătit cu miere, muștar și multe condimente.

Mistreți și purcei

Nemții aleg carnea de vânat pentru masa de Crăciun – mistreț sau căprioară.

În Spania, tradițional se sacrifică porcul la Crăciun. Spaniolii pregătesc jamboane, saltison, salamuri și fripturi. Este o tradiție foarte asemănătoare cu cea a moldovenilor.

Borșul scăzut cu multă varză murată și carne de porc este tradițional la moldoveni și ucraineni.

Pește

Dar să știți că peștele este tot atât de popular la Crăciun, ca și carnea.

În Norvegia, unde Crăciunul se sărbătorește în Ajun, toată lumea mănâncă pește, iar suedezii se delectează cu icre negre, fructe de mare, pește crud și cașcavaluri.

În Cehia, lumea pregătește zeamă de pește, salate, ouă și crap.

Și austriecii preferă crapul la masa festivă de Crăciun.

Iar polonezii sărbătoresc Ajunul, cu 12 feluri de bucate de post, inclusiv de pește - păstrăv, crap și macrou. Polonezii adoră varza murată cu ciuperci, zeama de pește și colțunașii cu diferite umpluturi.

Și în familia noastră sărbătorim Crăciunul cu o coptură din somon cu multe-multe legume de sezon. Astăzi vă ofer rețeta de somon en-croute, pentru cei care doresc să servească ceva nou și delicios de Crăciun.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md