01:33:52 02.08.2025
Stiri

Sfatul nutriționistului // Cum ne pregătim de Postul Mare

Reportaj 15.02.2015 12:10 Vizualizări2298
Sfatul nutriționistului // Cum ne pregătim de Postul Mare sursa: google.ro

Evitați produsele rafinate, ca să nu vă îngrășați.

Înainte de intrarea în post, mulți mă întreabă cum să treacă corect la alimentația de post și cum să încheie această perioadă, fără ca să simtă schimbări radicale în starea lor fizică.

Și precum se apropie Postul Mare, în două săptămâni, acum e bine să ne gândim dacă vom posti și cum să ne pregătim de această perioadă, care durează aproape șapte săptămâni.

Sfaturi canonice

Dacă urmați calendarul ortodox, atunci știți că ultima săptămână înainte de Postul Mare se mai numește „săptămâna albă”. Și asta pentru că în acea săptămână nu se consumă carne, doar lactate. Adică canoanele tot încearcă să ajute la trecerea la alimentația de post, prin reducerea treptată a grăsimilor animale.

Într-adevăr, sfatul general al nutriționiștilor este de a trece treptat și moderat, cu un consum tot mai redus al produselor preferate din carne și lactate.

Sfaturi medicale

Din punct de vedere fiziologic, trebuie să vă spun că eliminarea acestor produse din alimentație nu este însoțită de efecte negative asupra sănătății. Practic, cum v-ați simțit până în post, așa vă veți simți și pe parcursul lui. Iar temerile de malnutriție sunt niște mituri adevărate.

Malnutriția este o stare care se dezvoltă în perioade lungi, de luni și luni de zile, și nu este nicidecum cauzată anume de lipsa produselor de origine animală.

Ceea ce veți simți, probabil mai acut, la început de post, este senzația de foame frecventă, la intervale scurte după mâncare. Și asta pentru că nu consumați produsele care v-ar păstra senzația de sațietate pe un termen mai îndelungat.

Or, pentru a evita acest lucru, e bine să planificăm și să ne aprovizionăm cu cele necesare în debara.

Secretul bucatelor de post se ascunde în debara

Pe acele policioare unde gospodina îşi păstrează condimentele, sosurile şi uleiurile minunate, care conferă arome apetisante chiar şi atunci când lipseşte mielul sau pieptul de pui. Unele dintre produsele de mai jos sunt esenţiale, altele sunt mai puţin importante, însă extrem de utile în post:

    ·ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit şi copt;

    ·ulei de măsline, de nuci, de seminţe de dovleac şi de struguri, pentru salate;

    ·ulei de susan prăjit, pentru arome deosebite în legumele călite, orez şi marinade;

    ·oţet de mere şi oţet balsamic, pentru salate şi marinade;

    ·nuci, migdale, alune de pădure, arahide nesărate;

    ·seminţe decojite de floarea-soarelui, dovleac, pin, susan;

    ·făină cu tărâţe, făină de porumb, drojdie uscată;

    ·conserve de porumb zaharat, de fasole şi de năut, roşii în suc;

    ·linte, mei, hrişcă, fulgi de ovăz, orez brun;

    ·mirodenii: seminţe de chimen şi de coriandru, fulgi de ardei roşu, paprica, boabe de piper;

    ·frunze de dafin, rozmarin, cimbru, oregano, leuştean şi maioran uscat;

    ·sos de soia;

    ·suc de lămâie.

Săptămâna viitoare voi scrie despre utilizarea acestor ingrediente, iar azi ne delectăm cu o tartă din păstârnac cu praz, care poate fi și de post, dacă alegeți aluatul fără unt.

Autor:
Top stiri

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte