16:46:24 19.05.2024
Stiri

SCUMPIRI de la o luni. Vom plăti mai MULT pentru energia electrică

Economie 06.11.2015 16:13 Vizualizări4111 Autor: Galina Munteanu
SCUMPIRI de la o luni. Vom plăti mai MULT pentru energia electrică


De luni, 9 noiembrie, intră în vigoare tarifele pentru energia electrică, majorate în iulie curent de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Consiliul de Administrație al ANRE consideră că nu există temei pentru revizuirea hotărârilor sale din 17 -18 iulie curent cu privire la aprobarea tarifelor pentru distribuția și furnizarea energiei electrice și a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice.

Aceasta este decizia finală a ANRE, după ce a încheiat dezbaterile publice pe marginea rapoartelor de audit extern asupra calculelor noilor tarife la energia electrică, solicitate pentru aprobare de către companiile din sectorul electroenergetic, dezbateri care s-au desfășurat săptămâna curentă.

Potrivit ANRE, în urma deciziei de suspendare a hotărârilor sale din 17 -18 iulie curent, companiile din sectorul electroenergetic și cel al gazelor naturale, la recomandarea ANRE, au efectuat un audit extern asupra corectitudinii calculării noilor tarife, evaluării costurilor incluse în tarife şi a conformităţii modului de calcul cu prevederile metodologiilor tarifare, audit executat de către companii cu renume mondial.

Astfel, auditul la RED Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie a fost executat de compania KPMG, la RED Nord, RED Nord-Vest și Moldelectrica – de BDO, la Moldovagaz - de Ernst&Young, toate trei companii având o bună reputație internațională. Cu câteva zile înainte de desfășurarea dezbaterilor, rapoartele de audit au fost publicate, pe pagina web oficiallă a ANRE.

Autorii rapoartelor de audit au confirmat, susține Agenția, „corectitudinea aplicării metodologiei tarifare și a calculării noilor tarife la energia electrică și au constatat că în tarifele ajustate au fost incluse, în proporție de peste 95 la sută, cheltuielile pentru procurarea energiei electrice, care au crescut în urma deprecierii considerabile a leului moldovenesc în raport cu dolarul”.

Astfel, în rata de creștere de 56 de bani per kWh a noului tarif mediu la energia electrică furnizată consumatorilor finali de către Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, în raport cu tariful mediu aprobat de ANRE în anul 2012, 41 bani/ kWh reprezintă prețul mediu de procurare a energiei electrice și 15 bani/ kWh – costurile de distribuție şi furnizare (materiale, investiții) care, de asemenea, au crescut în urma deprecierii leului. Aceeași situație a fost atestată și la companiile RED Nord și RED Nord-Vest.

În rapoartele de audit s-a constatat, de asemenea, că ANRE nu a inclus în noile tarife la energia electrică devierile tarifare înregistrate în anii precedenți în urma deprecieri de 1,6 ori a leului moldovenesc față de dolarul SUA. În cazul companiei RED Union Fenosa, aceste devieri au depășit pragul de 1,3 mlrd. lei.

De menţionat că, în cazul în care cursul de schimb al leului față de dolar ar fi fost la nivelul anului 2012, atunci tariful mediu de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa Furnizare Energie urma să fie micșorat, cu începere de la 1.01.2015, cu 10 bani per kWh: de la 1,52 bani/ kWh la 1,42 bani/ kWh.

Totodată, ANRE dă asigurări că va identifica formula optimală de recuperare a devierilor tarifare înregistrate în anii precedenți de către furnizorii de energie electrică, formulă care să aibă un impact cât mai mic asupra consumatorilor.

ANRE informează că luni, 9 noiembrie curent, va veni cu unele precizări în ceea ce priveşte noile tarife la gazele naturale, aprobate prin hotărârea sa din 18 iulie curent, hotărâre care ulterior a fost suspendată până pe 15 noiembrie curent.

Amintim că, la mijlocul lunii iulie, tarifele pentru energia electrică au fost majorate de la 1 leu şi 71 de bani până la 2 lei şi 23 de bani pentru un kilowatt-oră, pentru consumatorii RED Nord, iar pentru cei deserviţi de RED Nord-Vest - de la 1 leu şi 73 de bani până la 2 lei şi 33 de bani.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 495 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md