10:44:10 20.04.2024
Stiri

ANRE oferă EXPLICAȚII amănunțite despre metodologia de calcul a prețului la carburanți. Cum ajunge benzina și motorina să coste peste 19 lei, respectiv, peste 17 lei

Economie 12.06.2018 11:14 Vizualizări3162 Autor: Ziarul National
ANRE oferă EXPLICAȚII amănunțite despre metodologia de calcul a prețului la carburanți. Cum ajunge benzina și motorina să coste peste 19 lei, respectiv, peste 17 lei


Prețul la benzină și motorină se va majora începând cu 13 iunie curent, iar de data aceasta Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o explicație amănunțită referitor la metodologia de calcul.

Potrivit ANRE, în perioada 13 iunie – 26 iunie curent, prețurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale vor constitui:

-19,49 lei/litru pentru benzină (inclusiv: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA). Astfel, prețul benzinei se va majora cu 34 de bani.

-17,41 lei/litru pentru motorină (inclusiv: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA). Începând de mâine, prețul unui litru de motorină va fi cu 32 de bani mai mare.

„În conformitate cu Legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice”, se spune în comunicatul oficial al ANRE.

Sursa citată precizează că, în perioada de 29 mai – 11 iunie curent, cotațiile medii Platts s-au majorat cu 8,74 USD/tona pentru benzină (+1,23%) și 6,74 USD/tona pentru motorină (+1,02%). „Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/USD, fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină și 0,32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA”.

Citește și: Care este PREȚUL CORECT la carburanți? Veceaslav Ioniță a ANALIZAT cele trei perioade ale pieței produselor petroliere din R. Moldova. De la „DEZMĂȚUL” petroliștilor, la „revenirea lentă la normalitate”

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate, fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină.

Cei de la ANRE au explicat ce include și marja comercială specifică de 3,25 lei/litru.

-prima furnizorului rafinăriei;

-costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări;

-taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanți;

-cheltuielile pentru convertirea valutei;

-cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială; -salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților; reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);

-alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activității de import şi de comercializare a produselor petroliere principale.

-profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

Amintim că, la începutul lunii iunie, mai mulți șoferi au protestat în Piața Marii Adunări Naționale împotriva scumpirii carburanților, deoarece benzina Premium-95 a ajuns să coste 19,79 de lei per litru, cu 64 de bani mai mult ca în ultimele două săptămâni. Prețul litrului de motorină a fost pentru două zile de 17,75 de lei, cu 64 de bani mai mult.

La 31 mai, premierul Pavel Filip a solicitat ANRE să analizeze suspendarea decizia de majorare a prețului la carburanți și de fiecare dată instituția să argumenteze prețul plafon stabilit. ANRE s-a conformat acestei solicitări chiar la 31 mai.

Ulterior, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și directorul general al ANRE, Tudor Copaci, au avut o întrevedere cu șoferii protestatari.Reprezentanții protestatarilor din PMAN au primit asigurări că vor avea acces la informațiile privind formarea prețului la carburanți și au fost invitați să facă parte din grupul de lucru de modificare a legislației care ar putea duce la micșorarea prețurilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md