11:29:36 04.12.2022
Stiri

Licelul din satul Holercani își va asigura necesarul de energie electrică de sine stătător, datorită panourilor fotovoltaice: Lucrările de sporire a eficienței energetice au costat aproape 865 de mii de euro, bani alocați de UE

Actualitate 28.09.2022 15:28 Vizualizări771 Autor: Ziarul National
Licelul din satul Holercani își va asigura necesarul de energie electrică de sine stătător, datorită panourilor fotovoltaice: Lucrările de sporire a eficienței energetice au costat aproape 865 de mii de euro, bani alocați de UE


Clădirea Liceului Teoretic „Holercani” din satul Holercani, raionul Dubăsari, a fost inaugurată astăzi după ce a fost renovată în totalitate, inclusiv cu scopul de a reduce cheltuielile energetice.

Cu ajutorul Uniunii Europene și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, care a efectuat lucrările de renovare, clădirea liceului este izolată termic, au fost înlocuite ușile și ferestrele, iar panourile fotovoltaice instalate vor acoperi integral necesitățile de energie electrică ale instituției.

Totodată, a fost redus semnificativ consumul de electricitate al liceului și au fost create condiții mai bune de studii și de muncă pentru cei 350 de elevi și profesori.

Lucrările de sporire a eficienței energetice în cadrul Liceului Teoretic „Holercani” au fost finanțate de Uniunea Europeană și implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la peste 863 342 de euro, dintre care 833 342 au fost achitate de UE, iar 30 000 a reprezentat contribuția beneficiarului.

„Asigurarea securității energetice este o prioritate a guvernării. Investițiile în eficiența energetică a clădirilor publice, a caselor și a întreprinderilor ne vor ajuta să diminuăm costurile pentru resursele energetice, dar și să răspundem provocărilor de mediu, tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Mă bucur că, datorită partenerilor noștri de dezvoltare, proiecte similare sunt realizate în zeci de localități ale republicii, urmând să schimbe în bine viața a mii de oameni. De asemenea, le-am mulțumit locuitorilor din Holercani pentru că au contribuit și ei ca acest proiect să fie realizat. Acesta este un exemplu de implicare comunitară foarte bun, pentru că toți copiii din Republica Moldova merită condiții mai bune de studii”, a scris președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, după ce a participat la evenimentul de inaugurare a clădirii liceului respectiv după renovare.

Măsurile de eficiență energetică au fost implementate în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice". Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane de euro.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 263 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 249 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md