REȚETĂ // Cum să faci o supă cremă de ceapă cu crutoane
Supa de ceapă este una din delicatesele pe care ni le oferă bucătăria franceză. Simplu de făcut, este o mâncare deosebită, rafinată și savuroasă.
Supă de ceapă, timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 60 minute
Ingrediente:
600 gr. ceapă albă
3 linguriţe de zahăr
2 căţei de usturoi
1 lingură de suc de lămâie filtrat
100 g caşcaval ras
8 felii de pâine – tip baghetă
2 linguri ulei de măsline extravirgin
un praf de sare
boabe de piper negru
Ingrediente pentru supă:
4 cartofi medii
3 morcovi medii
2 bucăţi medii de păstârnac
2 cepe medii
1 ţelină micuţă
Mod de preparare:
Legumele se curată, se spală şi se pun într-o oală cu apă rece, în 3 – 4 litri de apă peste care se presară un praf de sare. Legumele pentru supă se pun la fiert, la foc mediu, timp de 30 minute.
Supa este gata când furculiţa pătrunde cu uşurinţă în bucăţelele de cartofi sau morcovi, fără ca acestea să se sfărâme. Legumele nu se fierb ca pentru un piure pentru a fi folosite ca o garnitură la o friptură, un grătar de peşte sau alături de un şniţel de soia – se încearcă păstrarea aspectului estetic.
1. Se curăţă ceapa şi se taie în felii subţiri (taie ceapa în două, pe lungime, apoi tai-o în felii, apoi taie feliile în două) . Se încinge uleiul într-o tigaie înaltă şi se căleşte la foc mic aproximativ 25 minute, până când se înmoaie, dar cu atenţie să nu se ardă, apoi se adaugă zahăr, sare, piperul proaspăt măcinat. Se continuă călirea cepei timp de 10 minute, până când capătă o culoare maro-auriu frumoasă.
2. Se adăugă supa fierbinte şi se fierbe timp de aproximativ 10 minute, apoi se adaugă căţeii de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi. Se condimentează cu sare şi piper şi se aromatizează cu suc de lămâie.
3. Feliile de baghetă se prăjesc sub gril timp de câteva minute, până se îngălbenesc.
4. Supa de ceapă se împarte în boluri individuale, potrivite pentru pus în cuptor, se înmoaie pâinea prăjită şi se presară caşcaval ras.
Se pun în cuptor timp de cinci minute şi de îndată ce brânza s-a topit, se serveşte imediat.
Se asezonează cu piper proaspăt măcinat sau pătrunjel.
Poftă bună!
Sursa: apropotv.ro
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”