18:09:35 22.04.2019
 
Stiri

Reportaj FOTO // „Gazoductul independenței”, inaugurat la Ungheni

Politică 27.08.2014 17:31 Vizualizări2669 Autor: Galina Munteanu
Reportaj FOTO // „Gazoductul independenței”, inaugurat la Ungheni

„Pe lângă faptul că marcăm Ziua Independenței, această zi este importantă și pentru faptul că vom deveni mult mai siguri și nimeni nu ne va putea amenința. Am primit asigurări că de la 1 septembrie vor începe să fie pompate mici cantităţi de gaz, iar peste un an şi jumătate-doi vom avea un sistem interconectat”, a declarat premierul R. Moldova, Iurie Leancă, după ce a aprins flacăra la gazoductul Iași-Ungheni, care va asigura legătura între sistemele de transport al gazelor naturale între România și R. Moldova. La eveniment a mai participat omologul său român, Victor Ponta, și comisarul european pentru Energetică, Günther Oettinger.


Potrivit premierului, următoarea etapă este construcția conductei Ungheni-Chișinău pe teritoriul R. Moldova și a gazoductului Onești-Lețcani cu stația de comprimare a gazelor pe teritoriul României.

„Exact în urmă cu un an, am lansat proiectul gazoductului. Unii spuneau că nu va fi posibil, acum l-am făcut. De când lucrez cu premierul Iurie Leancă, vorbim mai puțin și facem mai multe. Suntem siguri că acest gaz nu doar va fi mai ieftin, dar și mai sigur. Următorul pas este asigurarea cu energie. R. Moldova și România pentru a fi cu adevărat indepenedente, au nevoie de energie. Pentru România, nu este nimic mai important decât să fiți alături de noi, în UE”, a menționat premierul României, Victor Ponta.

„Acum un an s-a vorbit despre acest proiect, iar astăzi deja asistăm la darea în exploatare a acestui gazoduct. Sunt convins că domeniul energetic este foarte important pentru bunăstarea vieții cetățenilor, pentru bunăstarea socială. Nu ne vom opri aici și vom continua cu alți pași – demararea construcției altor conducte noi, a conductelor adiționale, asta o să asigure un nivel mai înalt al independenței”, a spus Günther Oettinger.


Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a fost începută acum un an. Costul total al proiectului constituie 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane de euro reprezintă grantul din partea Uniunii Europene. Gazoductul, cu lungimea totală de 43 de kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, inițial, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an.

Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni face parte din Programul Operațional Comun România- Ucraina-R. Moldova 2007-2014.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md