03:42:07 18.07.2024
Stiri

(DOC) Conducta cu gaze ROMÂNEȘTI va trece prin satul lui Dodon. Guvernul va acorda 600 mii de EURO celor expropriați de terenuri

Economie 05.04.2017 11:18 Vizualizări3702 Autor: Ziarul National
(DOC) Conducta cu gaze ROMÂNEȘTI va trece prin satul lui Dodon. Guvernul va acorda 600 mii de EURO celor expropriați de terenuri


Lucrările de construcție a conductei de transport de gaze pe direcția Ungheni – Chișinău, care reprezentă faza a II-a a implementării proiectului „Conducta de interconectare a sistemului de transport de gaze naturale din România, cu sistemul de transport de gaze din R. Moldova”, vor demara în viitorul apropiat.

Guvernul urmează să avizeze astăzi un proiect de lege privind exproprierea, în interes național, a unor terenuri, proprietate privată sau proprietate a unităților administrativ-teritoriale, pentru ca lucrările să înainteze fără impedimente.

Potrivit notei informative a preoiectului, Guvernul urmează să aloce în jur de 600 de mii de euro pentru proprietarii care vor fi expropriați de terenurile lor.

Conducta prin care Chișinăul va primi gaze din România va trece prin mai multe localități, inclusiv Rădenii Vechi, Todirești, Pârlița (raionul Ungheni), Tuzara, Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Călărași, dar și Sadova, satul de baștină al președintelui prorus Igor Dodon.

De asemenea, conducta respectivă va trece și prin extravilanul comunelor Tohatin, Stăuceni, Grătiești și Ghidighici (municipiul Chișinău).

Conform traseului examinat în cadrul studiului de fezabilitate, porțiunea conductei de gaze și a obiectivelor aferente va avea o lungime de circa 120 km.

Premierul Pavel Filip a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni televizate de la postul public, că termenul de dare în exploatare a gazoductului Ungheni – Chișinău este anul 2019, însă lucrările vor fi finalizate până la finele anului 2018. În acest sens, Filip a amintit că Uniunea Europeană a majorat suma grantului pentru acest gazoduct de la 10 milioane de euro la 40 de milioane.

Amintim că pentru lucrările de proiectare și construcție a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au pus la dispoziţia R. Moldova 41 de milioane de euro, sub formă de împrumut, iar Comisia Europeană va acorda un grant în valoare de 40 de milioane de euro. Contribuția Executivului de la Chişinău, în 2017, va fi de 22,3 milioane de lei.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md