05:26:07 08.03.2021
 
Stiri

R. Moldova și România, tot mai aproape de INTERCONEXIUNEA rețelelor de transport al energiei electrice și gazelor naturale

Economie 06.05.2017 17:31 Vizualizări3602 Autor: Ziarul National
R. Moldova și România, tot mai aproape de INTERCONEXIUNEA rețelelor de transport al energiei electrice și gazelor naturale


Experții din Moldova și România au discutat, în cadrul consultările moldo-române care au avut loc la Chișinău, despre realizarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport al energiei electrică și gazelor naturale dintre cele două state.

Reuniunea de la Chișinău este o continuare a dialogului din 28 aprilie curent, de la Ploiești, între miniștrii Economiei Octavian Calmâc și omologul său de la București, Mihai Tudose.

„În cadrul acelei reuniuni, a fost luată decizia de elaborare și punere în aplicare, până la 15 mai curent, a unui plan comun de implementare a proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre R. Moldova și România. Aceste două proiecte sunt de o importanță nu doar națională, dar și regională. În rezultatul consultărilor, experții de la cele două ministere, cât și de la companiile de specialitate din două state vor elabora o foaie de parcurs, care ne va permite să avansăm în termen reali în realizarea proiectelor”, a accentuat vicepremierul Octavian Calmâc.

La rândul său, Petre Iulian Nicolescu, secretar de stat la ministerul Economiei al României, a menționat că, în rezultatul acestor consultări, urmează a fi stabilite mai multe obiective concrete pentru activitatea grupelor de lucru pentru ambele proiecte. „Astăzi trebuie să stabilim obiective concrete pe fiecare proiect în parte, ca într-un final ambele proiecte să fie realizate și funcționale conform termenelor stabilite”, a spus oficialul român.

Referindu-se la procesul de implementare a proiectului privind construcția gazoductului, președintele Consiliului de administrație al Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale „Transgaz” S.A., Ion Sterian, a menționat că lucrările de proiectare sunt realizate conform graficului, astfel încât pe segmentul gazoductului pe teritoriul României acesta va fi prezentat în luna august curent, iar pe teritoriul R. Moldova, pe tronsonul Ungheni – Chișinău, către finele lunii iulie.

Cât privește proiectul privind interconexiunea rețelelor de transport al energiei electrice, vicepremierul Calmâc a spus că există unele restanțe, iar experții trebuie să stabilească o foaie de parcurs exactă, care ar permite revenirea la graficul prestabilit. „Noi dorim să avansăm pe partea de proiectare, deoarece este foarte important atât pentru R. Moldova, cât și pentru alte state din regiune, ca în 2020 aceste interconexiuni să fie funcționale”, a specificat ministrul Economiei.

Amintim că, în cadrul întrevederii de la Ploiești, ministrul român al Economiei, Mihai Tudose, a anunțat că autoritățile de la București vor aloca 1,8 milioane de euro, necesare pentru realizarea acestui proiect.

Anterior, premierul Pavel Filip a anunțat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi gata la începutul anului 2019.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md