05:44:45 19.03.2024
Stiri

VIDEO // Șantierul de construcție a interconectorului Ungheni-Chișinău, LANSAT: Proiectul de INTERCONECTARE a R. Moldova la piața energetică europeană urmează să fie finalizat într-un an: „UNIREA se face prin proiecte concrete și nu prin declarații”

Economie 18.02.2019 13:10 Vizualizări2115 Autor: Ziarul National
VIDEO // Șantierul de construcție a interconectorului Ungheni-Chișinău, LANSAT: Proiectul de INTERCONECTARE a R. Moldova la piața energetică europeană urmează să fie finalizat într-un an: „UNIREA se face prin proiecte concrete și nu prin declarații” captură


Premierul Pavel Filip și vicepremierul pentru Implementarea Parteneriatelor Sstrategice din România, Ana Birchall, au inaugurat astăzi, la Chișinău, lucrările de construcție a interconectorului Ungheni – Chișinău. Reprezentanții „Transgaz” SA România au dat asigurări că proiectul va fi finalizat într-un an și va interconecta R. Moldova la piața energetică europeană.

Directorul general al SNTGN „Transgaz” SA România, Ion Sterian, a menționat la eveniment că gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău va reprezenta o sursă alternativă de alimentare cu gaze pentru R. Moldova, iar lansarea de astăzi a lucrărilor nu are nimic în comun cu campania electorală din R. Moldova.

„Asistăm la un moment istoric. Așa s-a nimerit. Nu este nicio regie sau ceva pus la punct cu alte scopuri. A venit ziua când demarăm etapa a doua a lucrărilor. A doua etapă presupune o investiție de 93 de milioane de euro. Sperăm că la finele anului totul va fi gata”, a menționat Sterian.

Complexul operațional „Vestmoldtransgaz” va fi construit în apropierea Universității Agrare de Stat din Chișinău, pe o suprafață de peste patru hectare și va fi format din șase corpuri de clădire: Clădirea Principală de dispecerat și comandă, Hala Industrială cu Atelier Mecanic și Depozit, Clădire Poartă, Clădire Laborator, Clădire Pompe PSI, a declarat directorul general al Companiei de construcții „ACI Cluj”, Cristian Chindea.

„Lucrările vor fi finalizate în februarie 2020”, a subliniat și Chidea, a cărui firmă a construit „Cluj Arena”, cu o capacitate de 30 de mii de locuri.

Premierul Pavel Filip a menționat că gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău va asigura R. Moldova cu volumul de gaze necesar, iar asta va însemna că Rusia nu va mai putea folosi prețul la gaze „pe post de sperietoare”.

„Deja avem conducta Iași – Ungheni, prin intermediul căreia sunt livrați anual circa 1 milion de metri cubi, care aprovizionează Ungheniul și alte câteva localități. Conducta Ungheni – Chișinău, cu o lungime de 120 km, va asigura întreg volumul necesar de gaze pentru R. Moldova. Dar pot să vă spun că acest gazoduct înseamnă mai mult decât atât. Facem al doilea pas pentru asigurarea securității energetice și cineva nu va mai folosi prețul la gaze pe post de sperietoare. Astfel, deciziile vor fi luate în favoarea cetățenilor, mai ales că vom avea două surse de aprovizionare. Unirea se face prin proiecte și nu prin declarații. Eu zic că mergem în direcția corectă. Peste un an ne vom întâlni aici să vedem lucrul înfăptuit”, a subliniat prim-ministrul.

Vicepremierul român, Ana Birchall, a afirmat, la rândul ei, că astăzi „este o zi istorică” pentru R. Moldova și România.

„România a fost, este și va fi cel mai ferm susținător al R. Moldova. Noi vom susține și în continuare procesul de integrare europeană a R. Moldova. Prin intermediul acestor proiecte strategice urmează o conexiune ireversibilă a R. Moldova la spațiul european. Sperăm cu toții că termenele stabilite vor fi respectate. Poate proiectul chiar va fi finalizat la sfârșitul anului curent”, a spus Ana Birchall.

După ce și-au ținut discursurile, cei doi oficiali au dat start lucrărilor Complexului operațional „Vestmoldtransgaz” prin punerea unei temelii simbolice. Într-o groapă săpată de un excavator a fost aruncată „capsula timpului”.

Complexul operațional va avea scopul de a asigura funcționalitatea sistemului de transport gaze prin monitorizarea şi dirijarea procesului de curgere stabilă a fluxului de gaze naturale dintr-un sistem de transport în altul, centralizarea și interpretarea datelor privind scurgerile de gaze accidentale, integritatea conductei, comanda de la distanță a instalațiilor, arhivarea evenimentelor pentru toate instalațiile de automatizare și efracție, exportarea datelor către sistemele ierarhice superioare, monitorizarea compoziției gazului, semnalizarea stării echipamentelor de achiziție și transmitere a informațiilor, semnalizarea avariilor pe bază de proceduri, luarea măsurilor rapide de remediere, schimbul de date tehnice referitoare la conductă, în timp real cu un centru similar din România pe baza protocolului de operare dintre cele două state.




Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md