06:09:32 22.02.2020
 
Stiri

Reguli NOI la importul de cartofi în R. Moldova: Ce trebuie să facă agenții economici

Economie 12.09.2019 19:29 Vizualizări1664 Autor: Ziarul National
Reguli NOI la importul de cartofi în R. Moldova: Ce trebuie să facă agenții economici


După „criza cartofilor” din primăvara trecută, când acest produs a ajuns să coste pe piața din R. Moldova de câteva ori mai scump decât în mod obișnuit din cauza neadmiterii în republică a unor loturi infestatate, depistate la vamă, autoritățile anunță noi reguli de import al cartofilor.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că loturile de cartofi urmează a fi însoțite, în afară de certificatul fitosanitar, de un raport de încercări de la un laborator acreditat al țării de export, care să ateste lipsa bacteriei Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.

Totodată, mostrele de cartofi vor fi prelevate de către inspectorii din cadrul posturilor de inspecție la frontieră, acestea vor fi ambalate și sigilate, cu perfectarea proceselor-verbale necesare. Probele prelevate vor fi prezentate la „Laboratorul Central Fitosanitar” de către agenții economici importatori.

Pentru a nu admite staționarea unităților de transport în așteptarea rezultatelor de laborator în țările de export, agenții economici importatori urmează să contacteze cu 14 zile înainte de încărcare producătorii sau exportatorii despre necesitatea efectuării analizelor, ca la momentul sosirii unităților de transport rezultatele de laborator să fie gata.

După primirea Listelor producătorilor de cartofi liberi de Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus și în baza rezultatelor de laborator și analizei riscurilor, după o perioadă de monitorizare a importurilor, ANSA va dispune prelevarea probelor cu o periodicitate redusă, în funcție de starea fitosanitară a loturilor de cartofi importați.

ANSA își rezervă dreptul de a sista importul cartofului de la anumiți producători, în cazul nerespectării cerințelor prevăzute sau în cazul depistării repetate a bacteriei Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md