23:25:06 07.04.2020
 
Stiri

Reguli NOI la importul de cartofi în R. Moldova: Ce trebuie să facă agenții economici

Economie 12.09.2019 19:29 Vizualizări1700 Autor: Ziarul National
Reguli NOI la importul de cartofi în R. Moldova: Ce trebuie să facă agenții economici


După „criza cartofilor” din primăvara trecută, când acest produs a ajuns să coste pe piața din R. Moldova de câteva ori mai scump decât în mod obișnuit din cauza neadmiterii în republică a unor loturi infestatate, depistate la vamă, autoritățile anunță noi reguli de import al cartofilor.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că loturile de cartofi urmează a fi însoțite, în afară de certificatul fitosanitar, de un raport de încercări de la un laborator acreditat al țării de export, care să ateste lipsa bacteriei Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.

Totodată, mostrele de cartofi vor fi prelevate de către inspectorii din cadrul posturilor de inspecție la frontieră, acestea vor fi ambalate și sigilate, cu perfectarea proceselor-verbale necesare. Probele prelevate vor fi prezentate la „Laboratorul Central Fitosanitar” de către agenții economici importatori.

Pentru a nu admite staționarea unităților de transport în așteptarea rezultatelor de laborator în țările de export, agenții economici importatori urmează să contacteze cu 14 zile înainte de încărcare producătorii sau exportatorii despre necesitatea efectuării analizelor, ca la momentul sosirii unităților de transport rezultatele de laborator să fie gata.

După primirea Listelor producătorilor de cartofi liberi de Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus și în baza rezultatelor de laborator și analizei riscurilor, după o perioadă de monitorizare a importurilor, ANSA va dispune prelevarea probelor cu o periodicitate redusă, în funcție de starea fitosanitară a loturilor de cartofi importați.

ANSA își rezervă dreptul de a sista importul cartofului de la anumiți producători, în cazul nerespectării cerințelor prevăzute sau în cazul depistării repetate a bacteriei Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md