17:14:27 20.05.2024
Stiri

REFORMA JUSTIȚIEI // Recomandările Comisiei Europene pentru R. Moldova se referă „la realizarea unor progrese semnificative, nu la finalizarea procesului”: „Pentru o justiție independentă, calitatea procesului este mai importantă decât viteza”

Actualitate 09.02.2024 12:29 Vizualizări1449 Autor: Raisa Lozinschi
REFORMA JUSTIȚIEI // Recomandările Comisiei Europene pentru R. Moldova se referă „la realizarea unor progrese semnificative, nu la finalizarea procesului”: „Pentru o justiție independentă, calitatea procesului este mai importantă decât viteza”
Poză simbol


Viteza lentă a reformei justiției nu va fi un impediment în calea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană, întrucât Bruxelles-ul pune un accent mai mare pe „calitate” decât pe „viteză”, încurajând Guvernul de la Chișinău „să aloce timpul necesar” pentru reforma sistemului judiciar.

„Ca parte a recomandării privind reforma justiției, R. Moldova va trebui într-adevăr să demonstreze progrese semnificative în ceea ce privește numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție, a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Recomandările Comisiei Europene se referă la realizarea unor progrese semnificative, nu la finalizarea procesului. În opinia noastră, calitatea procesului este mai importantă decât viteza acestuia, deoarece avem nevoie de o bază solidă pentru a asigura o justiție și o investigare independente și imparțiale”, a declarat Ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE la Chișinău, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL.

Potrivit diplomatului european, existența unor instituții judiciare și de urmărire penală independente și puternice, care să se administreze autonom, „este esențială”, întrucât acestea vor avea capacitatea de a soluționa cazurile de corupție și problemele disciplinare ale judecătorilor și procurorilor.

CITIȚI și Ambasadorul Jānis Mažeiks: „Deși preferăm ca problema transnistreană să fie rezolvată înainte ca R. Moldova să adere la UE, nu putem exclude nici varianta în care, într-o primă fază, R. Moldova ar adera la UE fără regiunea transnistreană”

„Atât CSM, cât și CSP sunt deja funcționale în componența lor actuală și sunt apte să ia decizii importante în ceea ce privește activitatea sistemului judiciar și a procuraturii. Procedura de vetting a judecătorilor și a candidaților la Curtea Supremă de Justiție avansează bine și, potrivit informațiilor pe care le deținem, pentru cele 20 de posturi s-au înscris 35 de candidați, inclusiv cei trei judecători aflați în funcție. Procesul de înscriere a candidaților este încă în curs de desfășurare. Continuăm să monitorizăm îndeaproape acest proces și suntem bucuroși să acordăm asistență autorităților moldovenești, acolo unde este necesar, pentru ca acestea să avanseze în implementarea reformei justiției în conformitate cu recomandările UE”, a punctat Ambasadorul UE.

Șeful Delegației UE la Chișinău nu exclude că justiția din R. Moldova va fi un domeniu ce va necesita monitorizare din partea instituțiilor europene și pe viitor.

În cadrul aceluiași interviu, Ambasadorul Jānis Mažeiks a accentuat că procesul de aderare la UE este „complex”, cu „multe aspecte tehnice”, și a salutat înființarea Biroului de Integrare Europeană, gestionat de viceministra Cristina Gherasimov. Potrivit lui, R. Moldova începe transpunerea acquis-ului comunitar, fapt care depășește responsabilitățile Ministerului Afacerilor Externe.

„Este important să existe suficiente resurse umane alocate atât pe partea legislativă, cât și pe partea de implementare. Pentru Uniunea Europeană este importantă atât transpunerea legislației, cât și aplicarea acesteia cu alocarea resurselor umane și financiare corespunzătoare”, a adăugat șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Interviul integral cu Ambasadorul Jānis Mažeiks îl puteți citi AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md