13:56:30 21.06.2024
Stiri

Ambasadorul Jānis Mažeiks: „Deși preferăm ca problema transnistreană să fie rezolvată înainte ca R. Moldova să adere la UE, nu putem exclude nici varianta în care, într-o primă fază, R. Moldova ar adera la UE fără regiunea transnistreană”

Actualitate 09.02.2024 09:10 Vizualizări1405 Autor: Raisa Lozinschi
Ambasadorul Jānis Mažeiks: „Deși preferăm ca problema transnistreană să fie rezolvată înainte ca R. Moldova să adere la UE, nu putem exclude nici varianta în care, într-o primă fază, R. Moldova ar adera la UE fără regiunea transnistreană”


Uniunea Europeană va avea, în cadrul negocierilor de aderare a R. Moldova, „un singur partener” – Guvernul Republicii Moldova. În același timp, Bruxellesul va continua dialogul atât cu Chișinăul, cât și cu Tiraspolul, pentru a înțelege ce poate face pentru a sprijini procesul de reintegrare a R. Moldova, a declarat Ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE la Chișinău, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL.

Fiind întrebat cum putem convinge Tiraspolul, „piatra legată de gâtul R. Moldova”, să ne urmeze în UE, dacă simpla decizie de a pune semn de egalitate între agenții economici de pe cele două maluri pentru a plăti taxe vamale în bugetul național i se pare liderului separatist „împotriva normelor europene”, diplomatul european a recunoscut că problema transnistreană este „unul dintre cele mai complexe subiecte” în relația dintre R. Moldova și UE.

„Până acum a fost mai ușor de abordat, întrucât au fost identificate soluții și pentru ca regiunea să beneficieze de Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și UE. De asemenea, am implementat diferite proiecte în Transnistria. Acum, însă, suntem la o nouă etapă a relațiilor noastre și vorbim de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vom continua dialogul atât cu Chișinăul, cât și cu Tiraspolul, pentru a înțelege ce putem face pentru a sprijini procesul de reintegrare. Am precizat, totuși, că, deși preferăm ca problema să fie rezolvată înainte ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, nu vrem ca republica să devină ostatica acestui conflict. Prin urmare, nu putem exclude nici varianta în care, într-o primă fază, Republica Moldova ar adera la UE fără regiunea transnistreană. În cadrul negocierilor de aderare, noi vom avea un singur partener – Guvernul Republicii Moldova”, ne-a declarat Ambasadorul Mažeiks.

În cadrul aceluiași interviu pe care ni l-a acordat, șeful Delegației UE la Chișinău a catalogat drept „foarte ambițios” termenul-limită anunțat de autoritățile de la Chișinău privind aderarea la UE – anul 2030, dar a adăugat că această „ambiție” este împărtășită „nu doar de oficiali moldoveni, ci și de oficiali ai Uniunii Europene”.

„Ceea ce înseamnă că acest lucru ar putea fi posibil. Însă totul depinde de cât de repede Republica Moldova va fi capabilă și va dori să avanseze și dacă nu va exista ceva care să o împiedice să urmeze cursul. Da, acest obiectiv este optimist, dar cred că este realizabil, dacă se menține ritmul actual de avansare și în anii următori, dacă se alocă resurse adecvate, dacă nu se deviază de la cursul reformelor de care statul are nevoie. Dacă aceste elemente sunt menținute, cred că acest obiectiv poate fi nu doar optimist, ci și realist”, a punctat Ambasadorul Mazeiks.

Interviul integral cu Ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE la Chișinău, poate fi citit AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md