16:01:51 24.04.2019
 
Stiri

Reacția OFICIALĂ a rețelei de licee „Orizont”, după reținerea profesorilor turci: „Expulzarea lor în Turcia va avea un sfârşit TRAGIC”

Social 07.09.2018 15:26 Vizualizări2079 Autor: Ziarul National
Reacția OFICIALĂ a rețelei de licee „Orizont”, după reținerea profesorilor turci: „Expulzarea lor în Turcia va avea un sfârşit TRAGIC”

Expulzarea angajaților de la liceele „Orizont” în Turcia ar putea avea un „sfârșit tragic”, rudele și colegii nu cunosc nici acum nimic despre soarta lor, după ce au fost ridicați de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), iar evenimentele de ieri s-au desfășurat cu încălcarea drepturilor omului.

Reprezentanți ai administrației rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova au exprimat poziția oficială a instituției vizavi de reținerea profesorilor de etnie turcă, astăzi, în cadrul protestului din fața Parlamentului, prin intermediul căreia solicită „o analiză obiectivă a motivelor în baza cărora a fost luată decizia de a declara aceste persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova, deși procedura de azil este demarată, dar și dovezile care ar demonstra vinovăția acestora”.

La fel, instituția cere să se ia atitudine faţă de acţiunile inumane din timpul reţinerilor de ieri.

CITIȚI și VIDEO, FOTO // TULBURĂTOR: Cum au fost ridicați angajații de etnie turcă ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova. Țipete, plânsete și intervenții în forță

Menționm că, astăzi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat spre examinare cererea avocatului Vitalie Nagacevschi în interesele cetățenilor turci expulzați în mod suspect din R. Moldova. Curtea a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018, până atunci procedura fiind suspendată, transmite „ZdG”.

CtEDO a somat Guvernul să răspundă la câteva întrebări, inclusiv dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova.

Vedeți mai jos poziția oficială a rețelei de licee „Orizont” vizavi de reținerile colegilor:

Dragi Prieteni!

Am fost nevoiţi să apelăm la susţinerea Dumneavoastră, constrânşi de circumstanţe imprevizibile. Ieri, în cadrul Liceelor Teoretice „Orizont”, au fost reţinute 7 persoane de origine turcă fie în drum spre serviciu, în propia locuinţă ori chiar în liceu, în prezenţa elevilor şi a părinţilor. Reţinerile au lăsat multe semne de întrebare: cu uşa spartă, copii traumaţi psihologic, cu încălcarea multor drepturi ale omului, cinci dintre reţinuţi având procedura de azil politic iniţiată încă în luna aprilie a anului curent.

Cu toată insistenţa avocaţilor, nici până la această oră nu este cunoscută soarta angajaților rețelei de licee „Orizont”, iar motivul reţinerii este unul dubios. Potrivit comunicatului de presă al SIS, cele 7 persoane au fost declarate indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova şi expulzate din republică, în pofida iniţierii procedurii de azil. Printre cei reţinuţi sunt și persoane care au activat în Republica Moldova timp de până la 25 de ani, fără a fi suspectate de careva activităţi ilegale vreodată. Pare ciudat că anume acum au fost declarate indezirabile, iar expulzarea lor în Turcia va avea un sfârşit tragic.

Deşi Liceele Teoretice „Orizont” îşi continuă activitatea în regim obişnuit, suntem îngrijoraţi atât de soarta colegilor, cât şi de cea a membrilor familiilor lor. Întregul colectiv de profesori este dispus să-şi continue activitatea întru educarea noilor generaţii în spiritul valorilor general-umane, continuând pregătirea elevilor pentru Olimpiadele Naţionale şi cele Internaţionale, pentru a promova imaginea republicii. Astfel, vor fi menţinute rezultatele a zeci de ani de existenţă a Liceelor Teoretice „Orizont”, susţinute de conducerea Republicii Moldova, fapt pentru care suntem recunoscători şi îi mulţumim.

Cunoscându-i de mai mulți ani pe cei reţinuţi, am avut numeroase posibilităţi să ne convingem de corectitudinea acţiunilor, omenia şi profesionalismul lor, confirmate de cei cu care am activat: persoane oficiale, părinţi, absolvenţi, dar şi de rezultatele performante ale liceenilor.

Reieşind din situaţia creată, cerem o analiză obiectivă a motivelor în baza cărora a fost luată decizia de a declara aceste persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova, deși procedura de azil este demarată, dar și dovezile care ar demonstra vinovăția acestora. La fel, cerem să se ia atitudine faţă de acţiunile inumane din timpul reţinerii.

De ieri și până astăzi, mai multe organizaţii naţionale, dar şi internaţionale, persoane oficiale, ziarişti, părinţi şi absolvenţi ai Liceelor Teoretice „Orizont” au solicitat respectarea drepturilor şi libertăţii celor 7 persoane de etnie turcă reţinute.

Mulţumim tuturor pentru susţinere şi suntem convinşi că împreună vom reuşi să obținem transparenţă în acest caz, salvând, poate, viaţa celor 7 persoane nevinovate!”.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!ion 07.09.2018 23:04

Din cate-mi aduc aminte, in aceasta luna era preconizata terminarea lucrarilor de reparatie a cladirii Presedentiei si deschiderea oficiala a cladirii in prezenta presedintelui Tuciei R.Erdogan, pe care il asteapta cu nerabdare Dodon. Ultrior, Dodon a anuntat ca, Presedintele Erdogan si-a amanat sosirea in R.M. fara asi anunta motivul.Acum ma intrab,oare nu si-a conditionat Erdogan prezenta la deschiderea Palatului, cu expulzarea cet-lor turci?De ce Plohotniuc, nu i-ar face lui Dodon o favoare-sa fie si el vizitat, macar odata, de un presedinte de tara.Chiar si cu pretul a sapte vieti omenesti?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md