19:42:50 13.07.2024
Stiri

Răceală sau gripă? Cum le deosebeşti?

Știri 11.01.2019 15:39 Vizualizări3462 Autor: Ziarul National
Răceală sau gripă? Cum le deosebeşti? Sursa: csid.ro


Este foarte ușor să confunzi răceala cu gripa, mai ales că cele două au simptome comune. Însă este vital să știi cu ce te confrunți atunci când urmezi un tratament. Tu știi să le deosebești?

De multe ori, există simptome comune între răceala și gripă, precum: tusea, strănutul sau durerile în gât. Iată ce te ajută să le deosebești:

Răceala este o infecţie virală respiratorie, care poate fi cauzată de peste 100 de virusuri (rinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri etc.), diferite de cel al gripei.

Transmiterea răcelii se produce, în principal, prin răspândirea directă a virusului ca urmare a contactului cu obiectele infectate şi apoi prin atingerea cu mâna a propriilor mucomembrane (nas, gură, ochi), precum şi prin răspândirea picăturilor produse prin tuse sau strănut (metodă secundară de transmitere).

Cum îți dai seama că ai răcit?

Boala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistenței mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. Totodată, răceala nu ține mai mult de o săptămână.

Din nefericire, dacă sunteţi adult, veţi face această boală de două până la patru ori pe an. Copiii, mai ales preşcolarii, pot răci de opt până la zece ori pe an.

Pe de altă parte, gripa este o boală respiratorie extrem de contagioasă, provocată de unul dintre cele trei tipuri de viruși Influenza: A, B sau C. Se răspândeşte extrem de rapid cu ajutorul stropilor de salivă proveniţi de la persoane bolnave care tuşesc sau strănută.

Un alt mod prin care poate fi transmis virusul este prin contactul direct cu saliva unei persoane bolnave, spre exemplu, atunci când se folosesc aceleaşi ustensile de mâncat sau prin sărut.

Gripa debutează brusc şi violent. Febra, de 39 - 40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât.

Febra poate dura de la trei până la cinci zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome.

Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor.

Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastrointestinale.

Simptomele apar în general între una şi patru zile de la expunerea la virus şi ele durează între cinci şi şapte zile. Pentru persoanele care s-au vaccinat antigripal simptomele pot dura mai puţine zile sau pot fi mai puţin severe.

Sursa: csid.roParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md