20:33:07 19.04.2024
Stiri

Intrăm în sezonul gripei: Cum o DEOSEBIM de răceală şi care e cea mai mare greşeală pe care o facem în tratament

Știri 22.10.2017 14:30 Vizualizări2672 Autor: Ziarul National


Intrăm în sezonul gripei: Cum o DEOSEBIM de răceală şi care e cea mai mare greşeală pe care o facem în tratament Sursa: ziare.com

Atât răcelile, cât şi gripa sunt infecţii virale respiratorii, însă există o mare diferenţă între ele, atât în ceea ce priveşte simptomatologia, cât şi riscul de complicaţii, care este mult mai mare în cazul infecţiei gripale.

O răceală simplă poate apărea în orice perioadă a anului şi chiar este mai frecventă vara, dar în această perioadă a anului, din octombrie până în februarie, apare mai frecvent gripa, deoarece condiţiile meteo şi schimbările bruşte de temperatură determină scăderea imunităţii.

Cum să le recunoaştem?

Un debut progresiv cu nas înfundat, tuse, secreţii nazale apoase, febră ne indică o răceală, însă un debut brusc cu alterarea stării generale, febră mare peste 39 grade, frison, dureri musculare ne duce cu gândul la gripă şi în acest caz este important să ne prezentăm la medic.

Pe cine afectează?

Toţi ne-am confruntat la un moment dat cu viroze respiratorii, însă cele mai susceptibile persoane sunt copiii şi vârstnicii.

Vârstnicii în general au imunitatea scăzută, deoarece prezintă comorbidităţi şi cel mai frecvent aceştia se îmbolnăvesc chiar de la nepoţi.

Cum ne putem apăra?

În primul rând, trebuie să ne creştem imunitatea printr-un stil de viaţă cât mai sănătos, consumând alimente bogate în vitamine, prin mişcare şi prin evitarea dietelor.

De asemenea, trebuie evitat contactul cu persoanele care suferă de viroze respiratorii, deoarece transmiterea acestor afecţiuni se face prin intermediul aerului, prin nişte particule, eliminate prin strănut sau tuse, care pot circula la distanţă.

Dacă acest lucru nu se poate realiza (în cazul în care este bolnav cineva din familie), purtarea unei măşti de către persoana afectată poate ajuta la prevenirea transmiterii.

Cel mai eficient mod de a preveni infecţia gripală este prin vaccinul antigripal. Acesta se recomandă în special persoanelor cu alte afecţiuni cronice şi celor care lucrează în medii cu risc crescut. De reţinut însă este faptul că vaccinul antigripal nu ne protejează împotriva altor infecţii respiratorii.

Ce nu trebuie să facem în cazul în care ne îmbolnăvim?

O mare greşeală pe care o fac pacienţii, încă de la primele simptome, este aceea de a-şi administra tratament antibiotic. Acesta nu are niciun fel de eficiență împotriva virozelor respiratorii sau gripei.

Din contra, creşte rezistenţa la antibiotice a bacteriilor şi, ulterior, când chiar este nevoie de un tratament antibiotic, ceea ce se întâmplă frecvent deoarece virozele respiratorii se pot suprainfecta bacterian, atunci când secreţiile devin purulente sau tusea devine productivă cu expectorație de aspect mucopurulent, acesta nu îşi mai face efectul.

Care este tratamentul?

O parte extrem de importantă a tratamentului este hidratarea cu ceaiuri, apă, supe şi odihnă. Băile calde ar putea chiar calma durerile musculare în cazul gripei.

De asemenea, dieta este extrem de importantă. Este necesară o dietă bogată în vitamine şi minerale. Zincul are proprietăţi antivirale şi se recomandă consumul de alimente bogate în zinc precum ciocolată neagră, nuci, caju, seminţe de dovleac, seminţe de susan, ficat. Vitamina C poate să scurteze durata bolii, iar usturoiul stimulează imunitatea şi chiar ajută la decongestionarea nazală.

Este importantă administrarea tratamentului recomandat de medic, încă de la primele simptome pentru prevenirea complicaţiilor. În general acesta constă în decongestionante nazale, antitermice, antitusive şi antiinflamatorii.

În general, răceala durează aproximativ o săptămână, iar gripa poate persistă chiar şi câteva săptămâni.

În concluzie, în aceste luni reci încercaţi să fiţi mai fericiţi, mai puţin stresaţi, mai odihniţi, cu mai multă grijă pentru alimentaţie şi mişcare şi veţi fi mai sănătoşi atât la trup cât şi psihic.

Dr. Ana Stemate, Medic Specialist Medicină internă

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md