01:35:57 08.12.2023
Stiri

R. Moldova, sub aripa energetică a României: Ce prevede programul energetic pentru iarna următoare al Ministerul Energiei de la București

Actualitate 06.09.2023 09:58 Vizualizări1018 Autor: Ziarul National
R. Moldova, sub aripa energetică a României: Ce prevede programul energetic pentru iarna următoare al Ministerul Energiei de la București
Poză simbol


România va asigura R. Moldova, în caz de necesitate, cu energie electrică pe parcursul iernii viitoare. Angajamentul este prevăzut expres în programul energetic pentru iarna următoare, elaborat de Ministerul Energiei al României.

Mai exact, programul energetic pentru trecerea iernii prevede că, „în contextul energetic european actual, este obligatorie mobilizarea tuturor resurselor energetice disponibile” și ar putea fi repornite și grupurile pe cărbune închise în această vară, inclusiv pentru a se asigura alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă e nevoie.

„(…) asigurarea din timp, la nivelul tuturor producătorilor de energie electrică, a cantităților de resurse energetice primare care să asigure alimentarea cu energie electrică a consumului, cât și a rezervelor necesare acoperirii dezechilibrelor generate de subcontractarea pe piețele de energie electrică, de ieșirile accidentale din funcțiune ale grupurilor energetice, disfuncționalitățile generate de condițiile meteorologice deosebite, creșteri ale consumului peste valorile estimate etc., respectiv pentru alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă situația energetică din zonă o va impune”, cităm din documentul elaborat de Ministerul Energiei de la București.

Astfel, producătorii români vor fi pregătiți să asigure, la nevoie, livrarea de energie electrică spre Republica Moldova la o putere orară de 1 000 MW, la iarnă, transmite e-nergia.ro.

Amintim că România va gestiona și asigurarea cu gaze naturale a cetățenilor R. Moldova. SRL „Vestmoldtransgaz”, subsidiara „Transgaz” din România, a preluat pe 4 septembrie curent rețelele de transport al gazelor naturale gestionate de către SRL „Moldovatransgaz”, subsidiara S.A. „Moldovagaz”, companie controlată de rușii de la „Gazprom”.

Totodată, mai multe sate de pe malul râului Prut vor fi asigurate cu apă potabilă livrată de „Apă Vital Iași”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md