19:38:56 13.07.2024
Stiri

R. Moldova, sub aripa energetică a României: Ce prevede programul energetic pentru iarna următoare al Ministerul Energiei de la București

Actualitate 06.09.2023 09:58 Vizualizări1268 Autor: Ziarul National
R. Moldova, sub aripa energetică a României: Ce prevede programul energetic pentru iarna următoare al Ministerul Energiei de la București
Poză simbol


România va asigura R. Moldova, în caz de necesitate, cu energie electrică pe parcursul iernii viitoare. Angajamentul este prevăzut expres în programul energetic pentru iarna următoare, elaborat de Ministerul Energiei al României.

Mai exact, programul energetic pentru trecerea iernii prevede că, „în contextul energetic european actual, este obligatorie mobilizarea tuturor resurselor energetice disponibile” și ar putea fi repornite și grupurile pe cărbune închise în această vară, inclusiv pentru a se asigura alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă e nevoie.

„(…) asigurarea din timp, la nivelul tuturor producătorilor de energie electrică, a cantităților de resurse energetice primare care să asigure alimentarea cu energie electrică a consumului, cât și a rezervelor necesare acoperirii dezechilibrelor generate de subcontractarea pe piețele de energie electrică, de ieșirile accidentale din funcțiune ale grupurilor energetice, disfuncționalitățile generate de condițiile meteorologice deosebite, creșteri ale consumului peste valorile estimate etc., respectiv pentru alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă situația energetică din zonă o va impune”, cităm din documentul elaborat de Ministerul Energiei de la București.

Astfel, producătorii români vor fi pregătiți să asigure, la nevoie, livrarea de energie electrică spre Republica Moldova la o putere orară de 1 000 MW, la iarnă, transmite e-nergia.ro.

Amintim că România va gestiona și asigurarea cu gaze naturale a cetățenilor R. Moldova. SRL „Vestmoldtransgaz”, subsidiara „Transgaz” din România, a preluat pe 4 septembrie curent rețelele de transport al gazelor naturale gestionate de către SRL „Moldovatransgaz”, subsidiara S.A. „Moldovagaz”, companie controlată de rușii de la „Gazprom”.

Totodată, mai multe sate de pe malul râului Prut vor fi asigurate cu apă potabilă livrată de „Apă Vital Iași”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md