15:43:58 23.02.2024
Stiri

SEMNAT // Acordul amiabil prin care „Moldovatransgaz”, subsidiara „Moldovagaz”, i-a transmis în gestiune rețeaua de transport al gazelor naturale companiei „Vestmoldtransgaz”, care aparține „Transgaz”-ului din România, depus la ANRE

Actualitate 05.09.2023 12:35 Vizualizări1033 Autor: Ziarul National
SEMNAT // Acordul amiabil prin care „Moldovatransgaz”, subsidiara „Moldovagaz”, i-a transmis în gestiune rețeaua de transport al gazelor naturale companiei „Vestmoldtransgaz”, care aparține „Transgaz”-ului din România, depus la ANRE


Contractul de transmitere în locațiune către SRL „Vestmoldtransgaz”, subsidiara „Transgaz” din România, a rețelelor de transport al gazelor naturale gestionate de către SRL „Moldovatransgaz”, subsidiara S.A. „Moldovagaz”, companie controlată de rușii de la „Gazprom” a fost depus luni, 4 septembrie, la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit ANRE, acordul este unul amiabil, semnat în urma unor „negocieri intensive”.

„În rezultatul unui proces complex de măsuri preparatorii și negocieri intensive, coordonat de ANRE cu suportul Ministerului Energiei și al reprezentanților Secretariatului Comunității Energetice, părțile au reușit să ajungă la un acord amiabil care prevede că rețelele de transport al gazelor naturale din Republica Moldova vor fi gestionate de către un operator de sistem independent, model care permite certificarea la nivel european a acestuia în conformitate cu angajamentele de implementare a Pachetului energetic III. Semnarea acestui contract a fost posibilă grație ultimelor modificări în legislație, care au determinat proprietarul rețelelor de transport al gazelor naturale (S.A. „Moldovagaz”) să implementeze cerințele privind asigurarea independenței operatorului sistemului de transport”, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.

Potrivit aceleiași surse, semnarea acestui contract „deschide calea spre finalizarea procesului de separare a activităților în sectorul gazelor naturale (unbundling), fapt ce va garanta accesul tuturor utilizatorilor la rețelele de transport al gazelor naturale în baza unor reguli concurențiale și fără vreo influență din partea proprietarului”.

„Agenția asigură toți utilizatorii serviciilor de sistem prestate actualmente de către „Moldovatransgaz” SRL că funcționalitatea tehnică a întregului sistem de transport gaze nu va fi afectată de actualele procese de asigurare a separării și independenței operatorilor”, subliniază ANRE.

Menționăm că „Vestmoldtransgaz” este deținută de „Transgaz” România în proporție de 75% și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%. „Vestmoldtransgaz” va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport al gazelor naturale pe termen de 5 ani.

„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care R. Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md