18:27:20 19.05.2024
Stiri

FOTO // Apa de la Iași a ajuns în satul Măcărești din R. Moldova. „Datorită Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României, grădinița din sat și peste 350 de gospodării au acces la apă potabilă livrată de Apă Vital Iași”

Actualitate 04.09.2023 16:18 Vizualizări1313 Autor: Ziarul National
FOTO // Apa de la Iași a ajuns în satul Măcărești din R. Moldova. „Datorită Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României, grădinița din sat și peste 350 de gospodării au acces la apă potabilă livrată de Apă Vital Iași”


Peste 350 de gospodării din satul Măcărești, raionul Nisporeni, dar și grădinița din localitate beneficiază, începând de astăzi, de apă potabilă de calitate, care este livrată de „Apă Vital Iași”. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care alături de oficiali din R. Moldova și România au participat la inaugurarea punctului de subtraversare a râului Prut în regiunea localităților Măcărești România – Măcărești R. Moldova.

„Așa cum am promis, apa de la Iași a trecut Prutul și a ajuns în satul Măcărești, R. Moldova. Am participat astăzi, alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Mircea Fechet, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, ministra Mediului, Rodica Iordanca Iordanov și colegii mei deputați, Adrian Cheptonar, Gheorghe Agheorghiesei, Vasile Porțevschi, la inaugurarea punctului de subtraversare a râului Prut Măcărești - Măcărești. Datorită Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României, grădinița din sat și peste 350 de gospodării sunt primii beneficiari, care au acces la apă potabilă livrată de „Apă Vital Iași”, a precizat Spînu.

Potrivit ministrului, în curând urmează să fie inaugurat al doilea punct de subtraversare, care va uni localitățile Sculeni – Sculeni de pe cele două maluri ale Prutului.

„În paralel, în cadrul unui proiect de dezvoltare regională construim apeductul de interconexiune a râului Prut – satul Măcărești, cu 13 localități din Nisporeni și Ungheni. Această interconexiune va oferi acces la apă potabilă cetățenilor din raionul Ungheni: comuna Măcărești, satele Frăsinești, Costuleni, comuna Boldurești, satele Chilișoaia, Băcșeni, comuna Brătuleni, satul Cârnești, comuna Valea-Trestieni, satele Isăicani, Luminița, Selișteni și Odobești. Acesta este doar primul pas. Ne dorim să interconectăm localități din cinci raioane la apă de calitate: Hâncești, Nisporeni, Ungheni, Fălești și Glodeni”, a conchis sursa citată.

Apa care va fi furnizată consumatorilor din Măcărești provine din râurile Siret, Moldova și Prut. Ea se acumulează în lacul de tratare Iași, unde pe parcursul a două luni are loc un proces de sedimentare, iar după tratarea corespunzătoare a apei, aceasta este furnizată consumatorilor.

„Proiectul de la Măcărești este un bun exemplu de colaborare între cele două țări surori, în care nu doar declarăm că suntem frați, cât de mult ne apreciem reciproc, că vorbim aceiași limbă, dar sper cât mai repede să putem să bem aceiași apă – pe care am gustat-o”, a menționat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor al României.

„România oferă R. Moldova gaze naturale, energie electrică, fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii, sprijin pe plan educațional și cultural, iar de astăzi și apă potabilă. O țară care este alături de popor”, a comentat deputatul Petru Frunze.

Amintim că lucrările de construcție a apeductului magistral de interconexiune între râul Prut și satul Măcărești, care va furniza apă potabilă în 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni, se ridică la peste 63 863 942 de lei, bani alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală și din contribuția aplicantului.
Stiri relevante
19.05.2024 10:33 575 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 572 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md