13:54:36 29.03.2024
Stiri

Pușcăriașii lui Timofti

Politică 14.06.2014 10:02 Vizualizări2734 Autor: Mariana Rață
Pușcăriașii lui Timofti


Eliberare // Doi dintre cei opt condamnați grațiați de președintele Nicolae Timofti au ajuns la închisoare pentru omor

De-a lungul celor doi ani de mandat de președinte al statului, Nicolae Timofti a făcut de patru ori uz de dreptul său de a elibera din închisoare persoane condamnate. Printre cei opt pușcăriași care au ajuns la libertate grație șefului statului se regăsesc un traficant de droguri, unul de persoane, doi condamnați pentru omor și un tată care a încercat să își omoare fiul.

Patru, dintr-o semnătură

Nicolae Timoftia semnat primul decret de grațiere la patru luni de la învestirea în funcție. Printr-o singură semnătură, șeful statului i-a scos din închisoare pe patru condamnați. Printre cei norocoși s-a numărat și Valeriu Botenco, un tânăr de 27 de ani, ajuns la închisoare pentru că ar fi bătut o persoană. Pentru acțiunile sale, Valeriu a fost condamnat la șase ani de închisoare. În momentul în care a fost grațiat, mai avea de ispășit încă doi ani de pedeapsă.

L-am găsit pe Valeriu acasă, la părinți. „Pușcăria mi-a distrus viața. S-au întors cu spatele la mine toți prietenii. Atunci când am fost condamnat, mă pregăteam să plec la lucru peste hotare. Acum nu îmi mai pot găsi de lucru”, ne-a descris băiatul viața de după închisoare.

Valeriu afirmă că a scris cererea de amnistie la sfatul unor colegi de celulă. „Nu m-am așteptat că o să fiu amnistiat. Trecuseră trei ani din momentul în care am scris scrisoarea”, mai spune băiatul.

Un ucigaș, la libertate

Și dacă în familia lui Valeriu Botesco e bucurie, în cea a Anei și a lui Ion Conac, din s. Sălcuța, raionul Căușeni, primul decret de grațiere, semnat de Timofti, a adus dezamăgire. Tot atunci, a fost eliberat din închisoare bărbatul care, în urmă cu zece ani, le-a omorât fiul de 22 de ani. Grațiatul, Ion Cebanu, fiind în stare de ebrietate, le-a înjunghiat băiatul drept în inimă.

„Vova era sportiv. Avea și medalii de la campionate de peste hotare. Era un băiat cuminte. Nu știu clar ce s-a întâmplat atunci:cum a ajuns acela în ograda noastră și de ce l-a ucis pe băiatul meu…”, abia se reține să nu plângă tatăl tânărului. Ion Conac nu înțelege cum de a putut șeful statului să îl elibereze din închisoare pe un criminal. „Nu era pentru prima dată când avea probleme cu legea. Cred că și-o găsit un avocat bun care l-a scos”, presupune bărbatul.

Cu câțiva ani în urmă, Ana Conac l-a acționat în judecată pe ucigașul fiului său cerând să i se achite cheltuielile de înmormântare. „Am câștigat în judecată, dar nu ne-a mai dat nimic”, spune soțul ei.

Potrivit informațiilor de la Președinție, Ion Cebanu a fost grațiat, pentru că a participat anterior la războiul de pe Nistru.

A vrut să-și omoare fiul

În 2013, Nicolae Timofti a mai grațiat un tânăr condamnat pentru omor și un bătrân condamnat pentru tentativa de a-și înjunghia fiul. În primul caz, un tânăr de 33 de ani, șofer de troleibuz, a ajuns la închisoare pentru că ar fi accidentat mortal un bărbat din capitală. Accidentul s-a produs seara și inculpatul, Vitalie Boțoroga, a explicat că nu a reușit să vadă bărbatul care a fugit prin fața troleibuzului, oprindu-se pe banda de separare a carosabilului. Șoferul, care nu fusese beat și a prezentat dovezi că nu depășise viteza, a fost condamnat la trei ani de închisoare, lăsând acasă doi copii minori. Decretul de grațiere a venit cu două luni înainte ca el să își fi ispășit pedeapsa.

Bătrânul grațiat avea 79 de ani atunci când a ieșit la libertate, după doi ani petrecuți în închisoare, pentru că ar fi încercat să își înjunghie fiul cu o șurubelniță. Băiatul, care în acel moment citea o carte în pat, a scăpat ca prin minune, vârful șurubelniței trecând un centimetru pe lângă inimă. În judecată, bătrânul a mărturisit că a recurs la acest gest pentru că fiul său nu lucra, bea și îi fura pensia.

Grațiat pentru dezabilitate

Grațierea a fost un adevărat cadou de Crăciun pentru Valeriu Feodorov din satul Batâr, r-nul Căușeni. Bărbatul, țintuit în scaunul cu rotile de la vârsta de 14 ani, a stat trei ani la pușcărie pentru producere și comercializare de droguri. Oamenii legii au găsit în gospodăria bărbatului de 34 de ani aproape patru kg de paie de mac. „A fost o greșeală pe care o regret din tot sufletul”, ne-a mărturisit bărbatul care își amintește cu groază de anii petrecuți în celulă. „M-am adresat de mai multe ori în judecată cu cererea de a-mi fi schimbată forma de pedeapsă din cauza stării sănătății, dar toate cererile mele au fost neglijate. Nu a fost ușor să obțin grațierea. Se întâmpla tocmai în perioada în care încercările de alegere a șefului statului eșuau una după alta. Atunci, ne rugam să fie ales, în sfârșit, un președinte”, spune bărbatul.

„Bunăvoință” misterioasă

Singurele femei grațiate de Timofti sunt Aurelia Caț din Dondușeni și Tatiana Maidan din Cahul. Prima a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru delapidarea a peste 400 de mii de lei din banii unei companii, iar șeful statului a decis să o elibereze, pentru că avea la întreținere doi copii minori.

În cazul grațierii Tatianei Maidan, motivele sunt necunoscute. Femeia a fost condamnată pentru trafic de persoane încă în 2008. În prima instanță, judecătorul Judecătoriei sectorului Ciocana din capitală Vasile Vulpe a condamnat-o pe Maidan la cinci ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de un an. Potrivit legii, pedeapsa ar fi trebuit să fie de minimumșase ani și opt luni, fără drept de suspendare. Pentru aceste acțiuni ale sale, Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe numele judecătorului, cerând condamnarea lui la cinci ani de pușcărie. „Dărnicia” lui Vulpe l-a costat funcția. În mai 2011, judecătorul a fost eliberat din funcție. Iar peste încă un an, Tatiana Maidan a ieșit din pușcărie, deja grație președintelui. Grațierea a fost acceptată din același motiv ca și în cazul lui Cebanu, Maidan a lucrat bucătăreasă într-un detașament de militari în timpul războiului pentru apărarea independenței R. Moldova din 1992.

Cererile de grațiere vin cu sutele

Anual, la Președinție ajung sute de cereri de grațiere, susține Nina Tudorean, specialist în cadrul Serviciului cetățenie și grațieri de la Președinție. Potrivit ei, ajung să fie grațiate un număr infim de persoane. „Din 2009, după modificarea Codului Penal, pentru multe crime grațierea nu se mai admite, de aceea numărul eliberărilor s-a redus considerabil”, ne explică Tudorean, precizând că la ultima ședință a Comisiei de grațiere, întrunită în luna mai, nu a fost acceptat niciun caz. Comisia de grațiere este condusă decompozitorul Gheorghe Mustea.

Voronin, lider la grațieri

Cele mai multe grațieri în istoria R. Moldova le-a oferit ex-președintele comunist Vladimir Voronin. Acesta a grațiat, pe parcursul celor opt ani de mandat, 104 persoane. Mihai Ghimpu, în perioada interimatului, a grațiat 16 condamnați, iar Marian Lupu – 15.

Ultimul a fost acuzat anterior de presă că și-ar fi grațiat un coleg de partid, condamnat pentru abuz în serviciu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md