12:14:13 22.04.2024
Stiri

Procurorul general oferă DETALII din cauza privind FINANȚAREA PSRM din exterior: Nicio acțiune procesuală timp de câțiva ani și, brusc, un grup de 66 de oameni ai legii pus să investigheze subiectul

Politică 20.01.2020 13:01 Vizualizări2648 Autor: Ziarul National
Procurorul general oferă DETALII din cauza privind FINANȚAREA PSRM din exterior: Nicio acțiune procesuală timp de câțiva ani și, brusc, un grup de 66 de oameni ai legii pus să investigheze subiectul Rise


Cauza privind finanțarea din exterior a Partidului Socialiștilor ar fi utilizată drept „unealtă de șantaj în raport cu Procuratura” de către unii formatori de opinii, după arestul șefului suspendat al Procuraturii Anticuorupție (PA), Viorel Morari, acuză procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Șeful Procuraturii Generale a dezvăluit astăzi, într-o conferință de presă, că această cauză era pe masa procurorilor anticorupție din 2016, dar abia în noiembrie 2019 acuzatorii s-au apucat de ea.

„Cu referire la cauza privind finanţarea PSRM, pornită, de fapt, pentru acţiuni pretinse de spălare de bani, care la fel este una extrem de voluminoasă şi complexă, este de reţinut că activităţile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi inconsecvent pe o durată de peste tre ani - o acţiune de urmărire penală în 2016, altă acţiune în 2017, iar în 2018 şi 2019 – nicio acţiune de urmărire penală, trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv de către unii dintre procurori care au fost responsabili în ultima instanţă de ineficienţa anchetei până în prezent. Abia în noiembrie 2019 pe dosar a intervenit conducătorul PA şi a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori şi 38 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii.

Mai mult ca atât, un episod distinct ce vizează anumiţi membri ai PSRM a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluţia dată fiind anulată şi procesul penal reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019. Ca rezultat, procesul penal reluat, deşi reprezenta un caz distinct, contrar prevederilor Codului de Procedută Penală, a fost conexat pe 2 decembrie 2019 la materialele cauzei penale menţionate”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

CITIȚI și DOC // Documentele care ar fi grăbit ARESTAREA lui Morari? Șeful PA s-a apucat serios de DOSARUL privind finanțarea PSRM din exterior la finele anului 2019, cerând de la Fisc informații despre MILIOANELE acordate către unii fruntași socialiști

Sursa citată a afirmat că Procuratura Generală nu s-a implicat în acest dosar penal decât pentru verificări, în legătura cu examinarea adresării oficiale a preşedintelui PSRM, Zinaida Greceanîi, „fiind constate încălcările procesuale enumerate mai sus”.

Pentru comparație, Stoianoglo a precizat că, în cazul furtului miliardului, grupul de procurori care investiga frauda era format doar din șase persoane.

Menționăm că șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut pe 10 ianuarie curent, fiind învinuit de abuz de serviciu și fals în acte publice, cu scopul de a-l scoate basma curată pe Vlad Plahotniuc din dosarul jafului bancar. De cealaltă parte, Morari afirmă că reținerea sa ar avea loc la comanda președintelui Igor Dodon, pentru că acesta ar fi reluat dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md