04:35:52 07.08.2020
 
Stiri

Procuratura Anticorupție confirmă REȚINEREA consilierui ex-ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruță: Prejudiciu de peste 1,5 MILIOANE de euro?

Anticorupție 10.05.2018 16:02 Vizualizări3690 Autor: Ziarul National
Procuratura Anticorupție confirmă REȚINEREA consilierui ex-ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruță: Prejudiciu de peste 1,5 MILIOANE de euro?


Procuratura Anticorupție confirmă faptul că fostul consilier de la Ministerul Finanțelor, Veaceslav Mămăligă, a fost reținut recent, așa cum a anunțat ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, într-o adresare publică.

Anastasia Mihalceanu de la Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Veaceslav Mămăligă are calitatea de învinuit într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu, soldat cu urmări grave (art. 328 alin.3 Cod Penal), iar prejudiciul estimat depășește suma de 1,5 milioane de euro.

„În cadrul investigației se examinează legalitatea desfășurării licitațiilor de procurare a carnetelor de pașapoarte cu cip integrat. Cauza penală a fost pornită la data de 18 mai 2017. Învinuitul Veaceslav Mămăligă, care a deținut funcția de președinte al grupului de lucru inter-ministerial pentru petrecerea licitațiilor respective, a fost reținut la 3 aprilie 2018, iar la 5 aprilie, instanța de judecată, la demersul procurorului, a emis un mandat de arest pe numele acestuia pentru un termen de 30 de zile. Pe 2 mai 2018, arestul a fost prelungit cu încă 30 de zile. În cadrul cauzei penale, statut de bănuit mai au și alți patru membri ai grupului de lucru menționat. Prejudiciul adus bugetului public este estimat la 1 566 920 de euro, ca rezultat al fraudării procedurii de petrecere a licitației și acceptării ofertei a unui agent economic, care nu corespundea sarcinilor tehnice”, ne-a spus Mihalceanu.

CITIȚI și Un fost ministru din R. Moldova susține că fostul său consilier de la minister a fost REȚINUT „la indicațiile premierului Filip” și se forțează obținerea unui denunț pe numele său „pentru a-i arăta locul”: CNA neagă

Amintim că, în adresarea sa publică, fostul ministru Veaceslav Negruță, acuză faptul că Mămăligă ar fi fost reținut la indicațiile premierului Pavel Filip, cu scopul de a obține un denunț pe numele său.

„Reiterez: procedurile de achiziționare a pașapoartelor în perioada 2012-2013 au fost efectuate în conformitate cu Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, în condițiile (tehnice) stabilite de UE, în strictă conformitate cu Legea cu privire la achizițiile publice și conform hotărârilor de guvern. Legalitatea și corectitudinea întregului proces au fost subiect de monitorizare din partea UE, fapt soldat cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului liberalizat de vize cu UE, iar Decizia Curții Supreme de Justiție din noiembrie 2012 confirmă acest aspect din punct de vedere legal.

M-am adresat în instanțele de judecată pentru a mă apăra de atacurile mediatice lansate în aprilie 2017 împotriva mea. Mijloacele implicate nu au argumente și explicații pertinente, de atât aplică formula tărăgănărilor și amânărilor unui proces de clarificare. Între timp, două mijloace media implicate și-au prezentat scuze pentru atacurile la adresa mea și au fost excluse din proces.

Totodată, neavând niciun argument și motiv legal pentru a mă ataca personal, instituțiile procuraturii sub presiunea și la insistența personală a prim-ministrului Filip (așa cum reiese din materialul video din 3 aprilie 2017) l-ar fi reținut și îl dețin în instituțiile sale mai bine de trei săptămâni (aproximativ din 24 aprilie 2018) pe consilierul ministrului Finanțelor din perioada 2009-2013. Acțiunile organelor de urmărire sunt tăinuite, ascunse, n-au fost făcute publice pentru că au un caracter vădit ilegal, abuziv și fără temei. Scopul sechestrării persoanei este obținerea unei semnături de „denunț” împotriva ex-ministrului finanțelor, Veaceslav Negruța.

Acțiunile ilegale, concertate și coordonate de exponenții puterii fac parte din arsenalul unor regimuri totalitare și țări în care statul este capturat, iar instituțiile sunt la cheremul unor reprezentanți cu interese speciale de grup”, a acuzat Negruță.

Premierul Pavel Filip nu a comentat acuzațiile fostului ministru, deși am solicitat o reacție de la Serviciul de presă al Guvernului.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Artur 10.05.2018 16:56

Iar Negruță se plînge pentru că este atacat. Păi cum dorește el, să delapideze statul de milioane și să fie lăsat în pace? La pușcărie cu el.

Teodor 10.05.2018 16:52

Filat, Negruta, consilierii acestora, toti sunt implicati in furtul miliardulii, indiferent la faptul ca Filat si Platon erau capul bandei.

Mihai 10.05.2018 18:02

Miliardul a fost furat de Shor in complicitate cu Plohis! De aceea nimeni nu este pedepsit si nu se investigheaza furtul.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md