19:01:24 17.06.2024
Stiri

Premierul Recean, mesaj clar pentru „Gazprom Moldova”: „Ei au încercat să reia livrările de gaze de la Gazprom, dar ele au fost stopate practic imediat”

Actualitate 23.03.2023 15:30 Vizualizări7153 Autor: Ziarul National
Premierul Recean, mesaj clar pentru „Gazprom Moldova”: „Ei au încercat să reia livrările de gaze de la Gazprom, dar ele au fost stopate practic imediat”


Guvernul R. Moldova are alte planuri de a asigura malul drept al Nistrului cu gaze decât a relua livrările de la „Gazprom”, concernul rus care a redus unilateral cantitatea de gaze pentru republica noastră în plin sezon rece.

Mai mult, după ce Guvernul a găsit soluții pentru a asigura cu gaze malul drept al Nistrului, „Moldovagaz” a încercat să reia livrările de gaze de la „Gazprom” pe care rușii le-au direcționat iarna spre Transnistria.

Întrebat astăzi ce măsuri întreprinde Guvernul, împreună cu autoritățile României, pentru a asigura independența energetică a R. Moldova și a exclude șantajul rusesc, premierul Dorin Recean a ținut să puncteze că „Moldovagaz” este o companie preponderent rusească.

„Deci, trebuie să zicem că este Gazprom Moldova. Ei au încercat să reia pentru Republica Moldova aceste livrări, care au fost aproximativ imediat întrerupte. Republica Moldova nu mai consumă gaze de la Gazprom. Aici avem sprijinul României pentru ca să avem o relație contractuală pe termen lung pentru cantitățile de gaze care sunt necesare aici, la Chișinău. Vedem acest sprijin și îl vom vedea concretizat cât de curând. Repet, Moldovagaz a încercat să reia livrările de la Gazprom, dar ele au fost stopate practic imediat”, a declarat Dorin Recean în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul României, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Chișinău.

Amintim că „Moldovagaz”, filiala „Gazprom” de la Chișinău, a decis unilateral, fără a consulta Guvernul R. Moldova, ca până la finele lunii martie 2023 să procure gazul, circa 0,7-0,8 milioane de metri cubi pe zi, de la concernul rus cu peste 1 000 de dolari per mia de metri cubi, întrucât încălzirea temperaturii aerului de afară în a doua jumătate a lunii curente a diminuat considerabil consumul de gaze naturale în partea stângă a Nistrului și regiunea transnistreană nu consumă cele 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Guvernul de la Chișinău a întrerupt „afacerea” și a solicitat „Moldovagaz” să procure gaz din stocurile făcute de „Energocom”, astfel ca să fie acumulate lichidități pentru a face achiziții noi, la prețuri de circa 500 de dolari mia de metri cubi.

În decembrie 2022, „Gazprom” a decis unilateral să reducă cu 60 la sută livrările de gaze către R. Moldova, deși contractul semnat în toamna anului 2021 prevedea asigurarea cu volumele necesare atât a malului drept, cât și a celui stâng. Ulterior, autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol au ajuns la o înțelegere în privința cedării întregului volum de gaze de la „Gazprom” malului stâng al Nistrului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md