„Gazprom” a redus UNILATERAL livrările către R. Moldova cu 60% în decembrie, iar acum, prin intermediul „Moldovagaz”, încearcă să vândă malului drept, la prețul de peste 1 100 de dolari, gazul neconsumat de Transnistria. Guvernul STOPEAZĂ achizițiile
Încălzirea temperaturii aerului de afară în a doua jumătate a lunii curente a diminuat considerabil consumul de gaze naturale în partea stângă a Nistrului. Drept urmare, „Moldovagaz”, filiala „Gazprom” de la Chișinău, a decis unilateral, fără a consulta Guvernul R. Moldova, ca până la finele lunii martie 2023 să procure gazul - circa 0,7-0,8 milioane de metri cubi pe zi - de la concernul rus. În același context, „Moldovagaz” a avertizat că R. Moldova ar risca sancțiuni, dacă nu sunt consumate volumele livrate de ruși - 5,7 milioane de metri cubi pe zi. De cealaltă parte, Guvernul solicită „Moldovagaz” să procure gaz din stocurile făcute de „Energocom”, astfel ca să fie acumulate lichidități pentru a face achiziții noi, la prețuri de circa 500 de dolari mia de metri cubi.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost surprins să constate că „Moldovagaz” livrează consumatorilor din dreapta Nistrului gazul de care nu mai are nevoie Transnistria.
„Opinia publică a fost bulversată de această informație. Noi am ieșit din această iarnă fără a achiziționa gaze naturale pentru malul drept de la „Gazprom”. Am fost mirat să aflu că noi, malul drept al Nistrului, am cumpărat gaz de la „Gazprom”. Decizia aceasta a fost luată de „Moldovagaz” și nu a fost coordonată cu Ministerul Energiei. Atunci când am aflat, am solicitat ca „Moldovagaz” să iasă cu o comunicare publică. Ei au explicat poziția lor. Pe ei să-i întrebați de ce au luat această decizie. Poziția Guvernului la acest subiect este alta. Malul drept al Nistrului nu are nevoie, la momentul actual, de gaze procurate de la „Gazprom”. Noi avem gaze procurate de „Energocom”, avem stocuri create pentru asigurarea securității energetice. Gazul trebuie achiziționat de la „Energocom”. Această poziție a fost comunicată celor de la „Moldovagaz” și eu sunt sigur că ei vor lua decizii în favoarea tuturor”, a menționat Parlicov.
Potrivit ministrului, până acum au fost procurate circa 2 000 000 de metri cubi de gaze de la „Gazprom”. „Prețul de procurare este practic echivalent cu cel mediu ponderat al stocurilor de la „Energocom” – puțin peste 1 000 de dolari. De ce au luat de la „Gazprom”? Explicația trebuie să o căutați la „Moldovagaz”. Noi trebuie să cumpărăm gaz de la „Energocom” din mai multe motive. Acele stocuri acumulate de „Energocom” au o valoare și acel gaz va trebui consumat. Atât timp cât acest gaz este consumat, consumatorii plătesc acești bani și asta dă resurse necesare „Energocom” să procure acum, să beneficieze de conjunctura de prețuri actuale. Dacă vrem să consumăm gaz mai ieftin de pe piață, pentru că este acum mai ieftin, asta înseamnă că trebuie să ai bani. Ca să ai banii, trebuie de consumat stocurile de la „Energocom”. Dacă vrem să beneficiem de această conjunctură favorabilă, dar noi vrem, atunci cât mai mult gaz vom procura de la „Energocom”, cu atât mai repede vom putea beneficia de conjunctura favorabilă creată acum”, a punctat Victor Parlicov.
Întrebat cum au explicat cei de la „Moldovagaz” decizia unilaterală de a cumpăra gazul rușilor de care nu mai are nevoie Transnistria, Parlicov a spus că unul dintre motivele invocate de „Moldovagaz” e că acest gaz a fost comandat deja și neconsumarea ar fi putut avea consecințe, inclusiv costuri suplimentare: „Noi am fi vrut ca din partea „Moldovagaz” să fi existat demersuri către „Gazprom” în privința reducerii volumelor comandate. Acest mecanism, teoretic, este posibil. Dar aș fi vrut ca el să fie activat. Să vedem ce spune Gazprom”.
Deși „Moldovagaz” e direct interesată să procure gaz de la „Gazprom”, Parlicov spune că nu vede nicio „ilegalitate”. „E o chestie de oportunitate. Când au văzut că gazul destinat pentru malul stâng nu se consumă, în mod normal trebuiau declanșate procesele de discuție cu „Gazprom”, pentru a solicita reducerea volumelor. Problema e că nu s-a apelat. Acum se va apela și vom face demersurile necesare ca livrările să fie în limitele necesităților malului stâng al Nistrului”, a conchis Parlicov.
Amintim că, în decembrie 2022, „Gazprom” a decis unilateral să reducă cu 60 la sută livrările de gaze către R. Moldova, deși contractul semnat în toamna anului 2021 prevedea asigurarea cu volumele necesare atât a malului drept, cât și a celui stâng. Ulterior, autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol au ajuns la o înțelegere în privința cedării întregului volum de gaze de la „Gazprom” malului stâng al Nistrului.
Lituania, lot de echipament militar pentru R. Moldova. Ministrul Nosatîi: Lituania rămâne un exemplu în ce priveşte sistemul de apărare şi contăm pe experienţa partenerilor lituanieni în modernizarea Armatei Naţionale
Cine sunt cei patru concurenți care merg în FINALA emisiunii Vocea României 2024
DECIS // Telefoanele mobile, INTERZISE în timpul lecțiilor