21:27:21 20.11.2019
 
Stiri

PREMIERĂ în R. Moldova // Concert de muzică clasică la... STÂNĂ: Printre spectatori, 560 de oi

Social 24.08.2018 12:00 Vizualizări1517 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ în R. Moldova // Concert de muzică clasică la... STÂNĂ: Printre spectatori, 560 de oi PNUD Moldova

Bach și Mozart au răsunat, ieri-seară, la stâna familiei Sabia din satul Corten, raionul Taraclia, în interpretarea Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei. O oră de muzică live, brânză proaspătă, un cadru idilic cu apus de soare și 560 de oi, dintre care 61 de rasă franceză, care au fost importate pentru prima dată în Republica Moldova datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană. De toate acestea au avut parte sătenii din Corten și localitățile învecinate care au participat la concert.

Evenimentul face parte din expediția muzicală „La La Play” și a fost susținut de Uniunea Europeană în cadrul programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD. Prin acest concert organizatorii și-au propus să promoveze micii antreprenori din zonele rurale.Stână din R. Moldova, extinsă cu ajutorul UE

Familia Sabia este doar un exemplu care demonstrează că mediul rural poate fi unui favorabil pentru dezvoltarea afacerilor, iar Uniunea Europeană susține inițiativele benefice oamenilor din Republica Moldova, indiferent de locul lor de trai.

Efimia Sabia, proprietara fermei de ovine, este una dintre cei 30 de antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia care au beneficiat de granturi și de asistență tehnică din partea Uniunii Europene prin programul SARD pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor. Cu ajutorul grantului în valoare de 20,350 de mii de euro, familia Sabia a reușit să cumpere 61 de oi de rasă nouă pentru Republica Moldova - Ile de France. De asemenea, proprietarii stânei au creat patru locuri de muncă.

„Suntem bucuroși că Uniunea Europeană a crezut în ideea noastră de afaceri și ne-a ajutat să ne specializăm pe producerea de carne și să le putem oferi consumatorilor din Moldova un produs de calitate. Or, în Europa rasa franceză Ile de France este una dintre cele mai cunoscute și apreciate rase de ovine de carne. Visul nostru s-a realizat și asta ne oferă mai multă încredere și putere pentru a dezvolta afacerea și a cuceri noi piețe de desfacere”, a menționat Efimia Sabia.Muzica, impact pozitiv asupra animalelor

„S-a demonstrat că muzica lui Mozart are efecte uimitoare asupra creierului uman. Cât de adevărat este acest lucru în cazul animalelor? Poate fi la un alt nivel, însă sigur că are un impact pozitiv. Așa că o să încerc să mai răsfăț oile noastre cu muzică clasică, deja înregistrată la casetofon. Poate s-a mări și productivitatea”, glumește Stepan Sabia.

Expediția muzicală La La Play #drumdedor se desfășoară în perioada 13-25 august și se află la a doua ediție. În cadrul turneului, 16 tineri muzicieni susțin 12 concerte în tot atâtea locații inedite din Republica Moldova, România și Ucraina. În cadrul proiectului sunt puse în lumină 12 subiecte sociale importante, prin interpretarea muzicii clasice acolo unde ea nu a răsunat niciodată.

„Am rămas impresionați de familia Sabia, care își crește frumos copilul și afacerea acasă. Deși fac o muncă grea, sunt oameni calzi și primitori, harnici și plini de viață. Chiar dacă creșterea oilor este una dintre cele mai vechi practici, din păcate, în Moldova au rămas foarte puțini proprietari de oi. Tocmai de aceea a fost nevoie să fim aici și să promovăm micii antreprenori din zonele rurale prin exemplul familiei Sabia”, a spus Andriano Marian, conducătorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei.6,5 milioane de euro de la UE prin programul SARD

Susţinerea iniţiativelor antreprenoriale locale este una din cele trei componente de bază ale programului SARD. Acesta mai desfăşoară activităţi pentru abilitarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro, și implementat de PNUD, programul SARD își propune astfel să intensifice colaborarea între autorităţile centrale și cele locale, precum și între organizaţiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

Text de Natalia Costaș, PNUD Moldova

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2019 09:18 Nicolae Negru Misterul demisiei Maiei Sandu sau po...

15.11.2019 09:13 Nicolae Negru Tătucul Dodon, Maia Sandu și iluziile...

11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md