08:19:33 04.06.2020
 
Stiri

Poducătorii din R. Moldova ar putea livra mere și sucuri în grădinițe, școli, spitale, dar și în Armată sau la pușcărie: Aceștia cer un preț mai mare la achiziția fructelor pentru procesare

Economie 13.09.2019 15:17 Vizualizări1437 Autor: Ziarul National
Poducătorii din R. Moldova ar putea livra mere și sucuri în grădinițe, școli, spitale, dar și în Armată sau la pușcărie: Aceștia cer un preț mai mare la achiziția fructelor pentru procesare


Producătorii de mere din R. Moldova se plâng că fabricile de procesare le propun un preț mizer la achiziția fructelor, în baza unei înțelegeri de cartel.

Într-o ședință la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, producătorii au solicitat un preț de achiziție a merelor la procesare egal cu cel oferit pe piețele regionale, menționând că în Ucraina, România și Polonia prețul de achiziție la procesare este de circa 10-12 eurocenți.

De asemenea, aceștia s-au plâns că procesatorii din republică ar avea o înțelegere și oferă un preț de achiziție per kg de mere mult mai mic în raport cu cheltuielile de producere.

Drept soluție pe termen scurt, ministrul Georgeta Mincu a propus procesatorilor și producătorilor, reprezentanților ministerelor să prezinte o listă de prețuri de pe piețele regionale pentru a se conveni asupra unui preț de referință.

O altă soluție pentru susținerea producătorilor de mere a fost identificarea posibilităților de procesare a fructelor pentru livrarea sucului în instituțiile de învățământ preșcolare, școlare, spitale, forțele armate și penitenciare.

Totodată, în perioada imediat următoare, Asociația „Moldova Fruct” va trebui să prezinte un proiect al Programului „Un măr pe zi pentru fiecare elev”, iar producătorilor li s-a recomandat să consulte oportunitățile Programului MAC P și a granturilor oferite de partenerii de dezvoltare pentru a construi o fabrică de procesare a fructelor.

La ședința de la minister au participat reprezentanți a patru mari companii de procesare a merelor, reprezentanți ai Asociației „Moldova Fruct”, ai Consiliului Concurenței, Ministerului Economiei etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md