17:23:58 22.09.2020
 
Stiri

Cum Dan Dungaciu a speriat lumea cu un „condominiu ruso-german”

Opinii 22.07.2014 08:49 Vizualizări5239 Autor: Petru Bogatu
Cum Dan Dungaciu a speriat lumea cu un „condominiu ruso-german”


Prezentul continuu

Profesorul Dan Dungaciu ne-a dat gata cu o analiză apocaliptică. Bănuiesc că destui au fost cei care, citindu-l, au scuipat în sân.

Fantezii conspiraţioniste

Evit să polemizez cu teoriile conspiraţiei pentru că acestea nu se sprijină pe fapte şi argumente, ci pe imaginaţie şi speculaţii intelectuale. Nu contest însă valoarea lor. Dimpotrivă.

Îmi plac şi mie atare fantezii. Numai că în creaţia literară, nu în analiza militară sau comentariile politice.

De aceea nu am cum să trec peste ipoteza bulversantă, lansată deunăzi de Dan Dungaciu, în ziarul „Adevărul”, potrivit căreia Germania s-ar pregăti să „administreze” Europa de Est împreună cu Rusia. Nici mai mult, nici mai puţin.

Pornind de la ultimele evoluţii politice şi luând în calcul situaţia creată după doborârea aeronavei malaysiene în estul Ucrainei, el trage o concluzie buimăcitoare.Formula în care se va gestiona Estul de aici înainte, scrie Dungaciu, „va fi un condominium ruso-german”.

Presupunerea sa este demnă, bineînţeles, de un scenariu pentru filmele hollywoodiene pe care le urmăresc uneori cu plăcere. Atâta doar că Dan Dungaciu face predicţiile sale din ipostaza dedirector al Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, ceea ce ar trebui să le confere, pesemne, o alură savantă.

Ca să nu mai spun că el este bine cunoscut în Basarabia, fiind un timp consilier al preşedintelui Republicii Moldova. Părerea lui, deci, contează în stânga Prutului.

Iar trădarea Germaniei şi trecerea ei de partea Rusiei, pe care o anunţă reputatul profesor, ar afecta nemijlocit Chişinăul. Acesta este un motiv în plus pentru care mă văd silit să nu trec sub tăcere punctul lui de vedere.

Spectrul cârdăşiei ruso-germane?

Aşadar, rezumând mesajul lui Dan Dungaciu, la orizont se întrezăreşte spectrul unei conjuraţii ruso-germane, cele două state propunându-şi eliminarea SUA din Europa pentru a stăpâni împreună fostul bloc sovietic. De unde şi până unde a ajuns aici?

O spunem din capul locului că o analiză pe text ar fi superflue, întrucât toate deducţiile sale sunt pure fabulaţii. Totuşi, pentru cei care nu au parcurs opul cu pricina voi cita câteva raţionamente în baza cărora autorul îşi construieşte supoziţiile.

„Agenţiile de presă anunţau că, în cursul unei convorbiri telefonice, Angela Merkel şi Vladimir Putin „au căzut de acord ca o comisie internaţională aflată sub coordonarea Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale... să elucideze circumstanţelor prăbuşirii avionului”. Întrebarea este evidentă: De ce nu Barack Obama şi Vladimir Putin? Sau, cel puţin, Obama, Putin şi Merkel?”, se întreabă îngrijorat Dan Dungaciu.

În primul rând, îi răspundem noi, şi Obama a vorbit cu Putin pe tema catastrofei aviatice din estul Ucrainei. Pe de altă parte, şi premierul britanic David Cameron a avut o convorbire telefonică cu Angela Merkel după discuţia acesteia cu Putin. Se ştie de asemenea că preşedintele american roagă uneori cancelarul german să se întreţină cu liderul de la Kremlin pentru a lămuri nişte situaţii conflictuale. Asta s-a întâmplat, bunăoară, în zilele când Rusia anexa Crimeea.

În al doilea rând, în Occident există deja un consens în ceea ce priveşte crearea unei comisii internaţionale de investigaţii sub egida ICAO, fapt confirmat şi de ultimele dezbateri din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. E un lucru normal deci ca Organizația Internațională a Aviației Civile să coordoneze astfel de anchete.

De unde şi impresia că teza lui Dan Dungaciu privind „autonomizarea” Germaniei pe dimensiunea euroatlantică în detrimentul SUA şi în favoarea Rusiei este o hachiţă ordinară. Ca şi afirmaţia sa că „unul dintre punctele forte ale candidatului lui Angela Merkel la preşedinţia Comisiei europene, Juncker, ar fi tocmai blocarea oricărei extinderi a UE în următorii cinci ani” pentru a-i face pe plac lui Putin.

Eroare. Vorbele despre o probabilă amânare cu cinci ani a extinderii sunt dictate de succesul euroscepticilor în ultimele alegeri europarlamentare, nu de Rusia.

N-au niciun temei acuzaţiile pe care Dungaciu le aduce Berlinului că ar forţa mâna Kievului să negocieze cu agenturile ruse postate în fruntea rebelilor din aşa-zisele „republici populare”. Nimeni nu pune astfel problema. Formatul unor posibile discuţii poate include Kievul, Moscova, OSCE, dar şi alte câteva capitale occidentale. În niciun caz însă teroriştii de la Doneţk sau Luhansk.

Pe urmă, este şi o logică a războiului pe care nu o poate neglija nimeni. Nici Merkel, nici Obama, nici Poroşenko. Şi nici măcar Putin.

Kievul astăzi n-are cum fi silit să se federalizeze, după cum spune Dungaciu, sau să negocieze cu Strelkov sau Borodai, căpeteniile separatiste, deoarece acest fapt n-ar face decât să destabilizeze ţara şi mai mult. Cine consideră că în actualele condiţii este posibilă o împăcare cu Rusia fără retrocedarea Crimeii, acela habar n-are de starea de spirit din Ucraina.

Merkel, un alt fel de Putin?

Mai gravă însă mi se pare insinuarea cum că Germania ar fi dispusă să îmbrăţişeze poziţia Kremlinului privind dreptul marilor puteri de a avea sfere de influenţă. Astfel, Dungaciu lasă să se întrevadă că Berlinul ar înclina să le refuze popoarelor libertatea opţiunii, un principiu fundamental al comunităţii euroatlantice.

Dacă e să-i dăm crezare directorului Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, Merkel şi-ar dori să fie un al doilea Putin, de vreme ce pretinde să „administreze” împreună cu acesta estul Europei. La mijloc e o învinuire înspăimântătoare, bineînţeles. Să-ţi ei lumea-n cap, nu alta!

Cum însă dovezile în schema logică a lui Dan Dungaciu strălucesc prin absenţă, iar sub aspect metaforic povestea lui de groază despre condominiul ruso-german păleşte în faţa „Caprei cu trei iezi” de Ion Creangă, teoria-i conspiraţionistă nu are niciun haz, risipindu-se precum o oală spartă. Nimănui nu-i pare deloc rău.

Totuşi, cioburile ei riscă să smintească minţile unor cititori neavizaţi. De aceea, se impun câteva explicaţii.

În realitate, lucrurile stau exact invers faţă de cum caută să le prezinte Dan Dungaciu. Putin a rupt cuiul cu anexarea Crimeii şi provocarea conflictului sângeros din Donbass. Iar odată cu doborârea aeronavei malaysiene, el şi-a pus capacul.

Rusia nu va scăpa basma curată, avertiza alaltăieri premierul australian. Şi acestea nu sunt simple vorbe spuse la nervi. Tragedia aviatică a sensibilizat întreaga lume şi i-a conferit diferendului armat din răsăritul Ucrainei o dimensiune internaţională.

Drept rezultat, încă niciodată comunitatea euroatlantică n-a fost mai unită şi mai consolidată decât acum, iar suspiciunile la adresa Rusiei în lume sunt mai mari ca oricând. Deunăzi, ministrului de Externe al Italiei i s-a refuzat postul de Înalt Reprezentant pentru Politica Externă a Comisiei Europene numai pentru faptul că poziţia lui faţă de Moscova, deşi critică, nu a părut suficient de dură.

Toate acestea spun totul despre atitudinea faţă de Rusia cel puţin în lumea liberă. Anexând Crimeea, Putin a trecut o anumită linie roşie, care exclude orice aliere occidentală cu el, darămite o „administrare” comună a estului Europei.

Vrăjeală de Halloween

Oare cum îşi imaginează Dan Dungaciu un dictat germano-rus, peste capul SUA, asupra Kievului? Dar asupra întregului răsărit european?

Cum rămâne cu poziţia anti-Putin a Poloniei, Cehiei, Ţărilor Baltice şi, nu în ultimul rând, a României? Se vor supune umil „condominiului”? Să fim serioşi.

Între aliaţii NATO există, fireşte, unele neînţelegeri. Iar scandalul recent cu spionul dublu german care lucra pentru CIA, ca până la urmă să se dovedească un agent rus, a înveninat comunicarea dintre Berlin şi Washington.

Dar toate acestea sunt probleme în familie. De aici şi până a spune că Germania ar fi tentată să divorţeze de SUA pentru a se consola în braţele Kremlinului e o cale mult prea lungă ce poate fi străbătută în poveşti cu zmei şi în literatura SF, nu în viaţa reală.

Merkel, din fericire, chiar dacă e noua doamnă de fier a Europei, nu-i fuhrerul Germaniei. Este o ofensă să-i incriminezi o mentalitate de tip sovietic. De aceea, cancelarul german n-are cum să impună Ucrainei, dar şi estului continentului, un protectorat împreună cu Rusia, chit că Putin combină şi calităţile lui Hitler, şi cele ale lui Stalin.

Or, ticurile imperiale ale liderului de la Kremlin nu sunt suficiente pentru a „guverna” Ucraina şi o parte a Europei. O astfel de tutelă se dovedeşte în prezent imposibilă până şi în Bosnia Herţegovina, deşi acolo există un consens euroatlantic.

Încă nu s-a născut în Rusia omul al cărui condominiu ucrainenii sau balticii ar accepta să-l înghită, fie şi condimentat cu şnaps german. Un popor care a înfruntat pe Maidan şi iarna geroasă, şi killerii nemiloşi ai GRU-ului pentru a întoarce ţara spre Europa, nu va fi niciodată „administrat” de Moscova.

Astfel stând lucrurile, poveştile sinistre ale lui Dan Dungaciu nu sunt altceva decât nişte escapade de Halloween. E multă nelinişte şi vrăjeală, dar toate trec.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 22.07.2014 10:26

Omul care si-a facut CARIERA, ba inca si familie - pe seama urzelii de "proiecte" ULTRANATIONALISTE, SOVINE, PAN-ROMANESTI indreptate in mod NEDEMOCRATIC , "fascist" contra existentei pe harta, in lume si in istorie a tot ce este NEROMANESC, adica MOLDAV/MOLDOVENESC - Stat, Natiune, limba, identitate nationala, istorie, patriotism national - MOLDAV, MOLDAVE. El e "arhitectul" politicii de SUBMINARE, UZURPARE si CORUPERE a institutiilor Statului RM, pentru asta Ghimpu l-a luat drept "sfetnic" si i-a dat si medalii ale RM pentru "aportul" sau de NEPRIETEN al Statuloui si Natiunii RM. Odata cu inceputul iesirii R.Moldova din "ghiarele" "fratilor mai mari" deopotriva de NELOIALI fata de ASOCIEREA RM la UE - cel cu mate in dungi, tarcate - a devenit "prorocul" TUTUROR RELELOR pe capul RM, el indemna la planuri "smechere" ca Romania sa ASTEPTE ESECUL Parteneriatului Estic la Vilniu, esecul UE, din care face parte, esecul Ucrainei si a R.Moldova (fata de care se declarase "avocat"), sa poarte tratative cu Patrsev si Lavrov (ceea ce Basescu si Corlatean au facut in 2013) si sa TRAGA FOLOASE in favoarea Romaniei, prin partriciparea alaturi de Rusia-"invingatoare" la "imparteala" R.Moldova dupa "planul Belkovski" - Rusia sa-i ia Transitria si sa-i faca o baza in ea militara anti-NATO, iar Romania sa-si ia Basarabia sa pana la Nistru cu permisiunea Rusiei. Acest plan urma sa fie in conceptul sau unul, in care Romania sasi respecte INTERESELE sale POLITICE, iar in politica, cica nu exista NIMIC mai mult decat INTERESE, nu exista "prieteni","FRATI" etc. ci parteneri de moment si pentru atingerea intereseului se admite "fratia" pana si cu "necuratul". Iata CINISMUL "unionistului" Dungaciu, care e gata sa tradeze nu numai "fratia" moldo-romana, dar si UE, SUA, alianta NATO, sa intre in cardasie cu "necuratul", sa slujeasca Moscovei etc. - numai sa obtina "unirea", o OCUPATIE CINICA, NEFRATEASCA, asa cum a fost vazuta, conceputa in dictatura micro-imperiala NATIONALISTA REGALA si cea FASCISTA DE TRISTA AMINTIRE. "Pofta" imperiala de "unire" si JAF e mai presus de MORALITATE, BUN SIMT, DREPTUL INTERNATIONAL, OBLIGATIILE Romaniei fata de UE, NATO, precum si de tara Parteneriatului Estic - R.Moldova, care nu este a lui Dungaciu, nici a Romaniei si nu va mai fi colonia Basarabia niciodata.

ion 22.07.2014 10:57

Toate "prognozele" "expertului" sufera ESEC supa ESEC, iar recomandarile sale aduc prejudicii ENORME politicii externe a Romaniei, care blanseaza ca un pendul fara a-si gasi MIJLOCUL, STABIL, de aur. Nu trebuie sa fii mare "expert" ca sa "ghicesti" ca orice ar propune un dungaciu, un chifu, un diaconescu etc . poarta "pecetea" gandirii frauduloase, duplicitare, "smecheresti", de trisare, amagire, manipulare, a blestemului de care nu pot scapa - cela de trada parteneri", "frati", caci altfel nu se poate fi "smecher" si in "castig". MANELIZAREA, "SMECHERISMUL" se extinde si devine un mod "NATIONAL" de gandire, filosofie, credinta, comportament si ...politica. Dungaciu e un neo-"roman" tipic. Romanii de alata data, cu adevarat romani - GENEROSI, NOBILI, cu DEMNITATE si STATORNICIE, cu CREDINTA, MORALITATE - dispar in noua Romaniei supusa virusului "manelizarii". Nici chiar aderarea la UE si NATO - n-o poate salva din simplu motiv ca NU CRED in VALORILE si PRINCIPIILE UE, nu le convin, sunt opuse filosofiei lor de viata - "smecherismului". "Prorocii" nationali nu judeca ONEST, ADECVAT situatiei si nu vad "solutii" decat in TRECUT, in idealurile nationaliste ale DICTATURILOR NEDEMOCRATICE, DISCRIMINATOARE, XENOFOBE, EGOISTE, RETROGRADE. Ei sunt SCEPTICI si PESIMISTI si cauta sa ne dobore si OPTIMISMUL nostru fata de UE prin EUROSCEPTICISMUL lor ajuns in ultima faza - de neputinta, autoamageala, agonie, delir nationalist muribund.

ion 22.07.2014 11:42

Ideea ca R.Moldova (Basarabia)_ar putea salva Romania am auzit-o la TV de la Gheoghe Zamfir si de la alti romani, elogiosi fata de atmosfera, modul de a gandi si a fi al moldovenilor din RM. Ramane de pricizat - CUM pot moldovenii din RM sa "salveze" Neamul si RO? - Unii cred ca prin "unire", adica prin sporirea AVUTIEI Romaniei pe seama teritoriului si averii nationale a R.Moldova, "SACRIFICATA" a cata oara de elita "smechera" si egoista de pe Dambovita in numele maretiei si puteriii micro-imperiale a "Romaniei Mari". Personal - cred ca Romania se cere ajutata prin CRITICI DURE, SINCERE, PRIETENESTI, care s-o ajute sa iasa din mocirla "miciunii" "patriotice"a "expertilor" cariesisti si slugarnici, sa vada TABLOUL REAL, caile de redresare MORALA, de salvare a CREDINTEI in Bine, Frumos, Vesnic, Sfant, de vindecare de virusul necredintei, a "smecherismului" manelist, anti-romanesc, de curatire a istoriei de "mituri" miciunoase despre EXCLUSIVISMUL Natiei si Limbii Romane si dreptul ei de a "ucide" nume de limbi si popoare inrudite, fratesti etc. SALVAREA e in LIBERTATEA, PLURALISM, in DIVERSITATEA anti-totalitarista si anti-dictatoriala. Romania n-a scapat de "-isme", a ssarit din putul comunismuli in cel al nationalismului - nu mai putin TOTALISTARIST, dictatorial, nedemocratic, pagubitor. VISUL NATIONALISTILOR si "unionistilor" este"puciul", "revolutia", "lovitura de stat", "dictatura" "unionista" EXTREMISTA de dreapta, statul dictatorial absolut al etniei, natiunii ROMANE DOMINANTE, SUPERIOARE - o idee de sorginte fascista, ANTI-EUROPEANA. etc.

Ilias 22.07.2014 12:08

Draga Ivane, nu ti se pare ca ca iti crapa obrazul de gros ce este. Fa-ti blog, omule, daca ai atâta de spus. Mai ales ca te-ai abatut de la subiect. Dungaciu e un om de stiință, nu-i de nasul tău să-l judeci. Lasa-l sa discute cu Petru Bogatu, tu ce te bagi unde nu-ti fierbe oala, ai comanda, pai cei care te conduc sunt la fel de tampiti, daca recurg la serviciiile tale. chestiune mai aparte cu Germania

Adrei Bunu 22.07.2014 20:25

Ilias, sa-i lasam in plata Domnului pe cei de alde Ion. Nu vedeti ca ori e la serviciu omul si are timp, ori este un troll ordinar, ori si una si alta.

ion 23.07.2014 19:03

Societatea civila poate spune lucrurilor pe nume, dar nu Bogatu sau Negru, care au primit medalii de la Basescu si Ghimpu. Eu si asa ma mir cum de a aparut acest articol... EUROSCEPTICISMUL lui Dungaciu a trecut demult orice limite... Odata cu plecarea de la Cotroceni al li Basescu unele nume de experti vor apune, altele vor rasare.

petru moldovenizatu(RUSIFICATU) 02.08.2014 23:43

ATAC MURDAR KAGHEBIST ordonat de COLOANA A-5-A RUSĂ pldm-pcrm-pdm-plrm-psm. Pe cine A PRIMIT ORDIN SĂ-L ATACE papagalul de presă petru bogatu în articolul ”Cum Dan Dungaciu a speriat lumea cu un „condominiu ruso-german” ?” Pe cel care a spus: ”Până la urmă R.Moldova își va da seama că CEA MAI PRAGMATICĂ SOLUȚIE ESTE UNIREA CU ROMÂNIA”. Un atac MANKURT,CONTRA FRATELUI ROMÂN UNIONIST Dan Dungaciu este UN ATAC CONTRA TUTUROR ROMÂNILOR basarabeni unioniști. petru bogatu,PAPAGALUL DE PRESĂ al TRĂDĂTORULUI și LAȘULUI FILAT-kgb l-a atacat astfel,indirect,și pe PREȘEDINTELE NOSTRU,AL TUTUROR ROMÂNILOR,TRAIAN Băsescu.

bogatu PAPAGALUL lui fileaKGB 02.08.2014 23:44

”Fantezii conspiraţioniste”??? petru bogatu-PAPAGALULE DE PRESĂ PLDM,ai citit articolul din ”THE INDEPENDENT”? Acum,CE MAI SPUI ,SCÂRNĂVIE ”statalist-moldovenistă”??? ”The Independent: NEGOCIERI SECRETE Merkel - Putin. PĂMÂNT CONTRA GAZE NATURALE ” petru bogatu-VIPERĂ KGB,cereți imediat scuze FRATELUI ROMÂN UNIONIST Dan Dungaciu! MANKURT ANALFABET, analizele tale geopolitice sunt sub nivelul GENUNCHIULUI BROAȘTEI ! Crezi că NOI,ROMÂNII basarabeni nu știm ce JOCURI RUSEȘTI ”STATALIST-moldoveniste” face COLOANA A-5-A RUSĂ Divizia Chișinău la Berlin și Moscova? Credeai că NOI,ROMÂNII basarabeni nu știm ce JOCURI RUSEȘTI ”STATALIST-moldoveniste” fac de ani de zile SLUGOII RUSIEI filatovKGB,treanca-fleanca,lupu,corman,hadârcă,saharneanu cu PARAȘUTA KGB merkel?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md