06:59:16 08.07.2020
 
Stiri

OPINIE // Trei ani de la ARESTUL lui Vlad Filat: „Încarcerarea nu a avut nimic în comun cu FURTUL miliardului”. De ce nu au reacționat europenii ca și în cazul Iuliei Timoșenko?

Politică 14.10.2018 15:15 Vizualizări15397 Autor: Ziarul National
OPINIE // Trei ani de la ARESTUL lui Vlad Filat: „Încarcerarea nu a avut nimic în comun cu FURTUL miliardului”. De ce nu au reacționat europenii ca și în cazul Iuliei Timoșenko?


Fostului premier și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, nu ar avea nimic cu furtul miliardului din sistemul bancar, iar liderii europeni nu au reacționat în niciun fel la arestul său, deoarece ar fi fost „lucrat pe la spate” de un politician promovat chiar de el. De această părere este analistul de la tribuna.md, Dumitru Spătaru, care trage unele concluzii după trei ani de când fostul premier se află în închisoare.

„Încarcerarea lui Vlad Filat nu a avut nimic în comun cu furtul miliardului, chiar dacă atunci s-a încercat să se promoveze subtil această idee. Astăzi, pentru tot mai multă lume este clar că dosarul Filat a fost folosit pe post de paratrăsnet, pentru a detensiona situaţia legată de furtul miliardului. Însă, acesta a fost doar un moment de respiro, pentru că la moment problema miliardului este la fel de mare ca şi acum trei ani”, spune Spătaru.

De asemenea, sursa afirmă că Vlad Filat a fost înfrânt în cadrul unui mare război politic: „El a suferit înfrângere în special din două motive: 1) adversarul său a folosit metode care depăşesc limitele luptei politice şi aceasta i-a asigurat un evident avantaj; 2) echipa lui Vlad Filat s-a dovedit a fi mult mai vulnerabilă decât se credea şi nu a avut capacitatea să se consolideze în jurul liderului său. În rezultat, după căderea liderului, a căzut şi echipa”.

Totodată, sursa citată răspunde și la o întrebare veche de trei ani. „Vlad Filat a fost „lucrat pe la spate”. În momentul reţinerii sale, dar şi ulterior, mulţi se întrebau: De ce nu reacţionează europenii, exact aşa cum au făcut în cazul Iuliei Timoşenko? Mai târziu s-a aflat că un politician din Moldova, „crescut” de Vlad Filat şi care tot datorită lui Vlad Filat a obţinut trecere la europeni, timp de aproape un an s-a ocupat cu „formarea unei anume opinii a europenilor despre Vlad Filat”, inclusiv reuşind să-i convingă că el este, dacă nu autorul, atunci cel puţin co-autorul furtului miliardului”.

Spătaru crede că Filat a avut prea mare încredere în coechiperii săi şi în partenerii săi politici. „Cu toate păcatele pe care le-a avut ca premier şi ca lider de partid, Vlad Filat a fost, totuşi, un romantic, care a crezut sincer că într-o bună zi Moldova poate deveni parte a UE. Pentru ca acest vis să devină realitate, el a făcut tot posibilul pentru a evita alegerile anticipate în 2013 (pentru că în faţă era semnarea Acordului de Asociere cu UE şi a Acordului de Liberalizare a Vizelor), iar aceasta a fost greşeala sa fatală. Vlad Filat nu este un sfânt şi a făcut o mulţime de greşeli, iar cea mai mare greşeală a sa a fost că, având atâta putere cât nu avuse niciun lider de factură democratică până la el, nu a folosit-o pentru a rupe ţara pentru totdeauna din mrejele trecutului. Mai mult ca atât, momentele sale de ezitare şi de slăbiciune au permis revanşa forţelor care dintotdeauna au fost tentate să ţină în captivitate statul R. Moldova”, a mai adăugat editorialistul.

Amintim că Vlad Filat a fost arestat la 15 octombrie 2015, iar ulterior a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md