06:15:37 21.04.2019
 
Stiri

OPINIE // Cetățenie prin investiție sau cum nu trebuie reinventată bicicleta

Economie 20.07.2018 17:51 Vizualizări846 Autor: Ziarul National
OPINIE // Cetățenie prin investiție sau cum nu trebuie reinventată bicicleta

„Moldova este o țară mică, fără propriile resurse energetice și mereu vulnerabilă la provocările regionale. Intensificarea eforturilor pentru integrarea în UE a adus o avalanșă de represiuni economice venite din partea Rusiei. Economia moldovenească a fost lovită puternic în 2013-2014, doar că de data aceasta poziționarea geografică la intersecția vestului și estului i-a permis să-și reorienteze producția spre occident”, se arată într-un material publicat pe Hotnews.

Potrivit sursei citate, anume această poziționare și multiplele acorduri economice pe care le are Moldova și cu statele europene, dar și cu fostele țări sovietice, reprezintă o resursă „energetică” importantă pentru Moldova. Acum, firmele locale au acces și pe piețele UE, și pe cele din Asia, și cele din Africa, iar cota exporturilor în UE se apropie de 70%.

„În lipsa unor resurse naturale, Moldova trebuie să fie inventivă în ceea ce modalități de creștere economica și atragerea capitalului străin. Acum, Moldova este în fața unei oportunități valorificate de zeci de state mult mai dezvoltate din punct de vedere economic și anume - implementarea programului de oferire a cetățeniei moldovenești celor care vin cu investiții substanțiale în economia moldovenească. Solicitanții pot veni cu o contribuție nerambursabilă de 100 de mii de euro, care sunt transferați într-un fond de stat pentru investiții structurale în infrastructura socială (apeduct, canalizare, drumuri). Sau vin cu o investiție de 250 de mii de euro în bunuri imobile sau hârtii de valoare de stat pentru o perioadă de 60 luni”, se arată în material.

Un calcul făcut de specialiștii Ministerului Economiei și Infrastructurii arată că astfel pot fi atrași, la prima etapă, cel puțin 1,3 miliarde de dolari. „Mult? Puțin? Este o sumă importantă, care reprezintă 17% din PIB-ul național actual. În medie, va asigura o creștere anuală a PIB cu 2,5% pe perioada de realizare a programului. Mai mult, veniturile la Buget ar crește anual, în medie, cu 8-9% în primul an, iar pe perioada de implementare a programului cu aproximativ 10%. Investițiile străine directe ar crește de aproximativ 3 ori. Investițiile în construcțiile private ar înregistra un avans de aproximativ 25%, se spune în material.

În opinia autorului, toți acești indicatori arată existența unui capital care poate împinge economia moldovenească și să o poate scoată definitiv din etapă de veșnică tranziție, care durează deja 26 de ani.

Modificarea legislației naționale în acest sens a venit încă anul trecut, doar că gurile rele au văzut motive de a veni cu critici, fiind preocupate de alte teorii conspiraționiste și apocaliptice. „Criticile în mare parte vin fără argumente pertinente. Se vorbește despre riscuri pentru securitatea statului, „adopția” unor personaje internaționale dubioase etc. Trebuie de menționat că un astfel de program prevede investigații „duediligence” și verificări minuțioase operate deSIS, MAI, INTERPOL. Moldovenii sunt specialiști la reinventat bicicleta. Au demonstrat-o din plin, inventând niște modele de dezvoltare rudimentare în loc să aplice sisteme eficiente și rodate în țările occidentale”.

„Germania, Austria, Marea Britanie, SUA, Singapore, Hong Kong au astfel de programe. Un număr mare de state, inclusiv din UE au ajuns la concluzia că autoritățile trebuie să deschidă porțile pentru cetățenii străini care pot aduce o valoare adăugată economiei. Aceste state au adoptat norme permisive pentru obținerea cetățeniei prin respectarea unor condiții de ordin financiar. De obicei, astfel de condiții presupun: investiții în sectorul bancar (depozite), investiții în mijloace fixe (imobile), investiții în întreprinderi și crearea locurilor de muncă, investiții în hârtii de valoare de stat sau chiar donații la stat. Pentru sceptici,am să atașezăm și un studiu despre „investițiile prin cetățenie”, realizat de experții FMI, care demonstrează beneficiile acestui proiect https://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2015/12/pdf/gold.pdf), or FMI nu mai este o voce pentru „experții” naționali. Și am să îi îndemnăm să nu reinventeze bicicletă, nu iese nimic bun și mai este și costisitor”, conchide sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md