20:42:14 17.06.2024
Stiri

Obiceiuri care pot reduce RISCUL bolilor de ficat

Știri 16.10.2018 10:10 Vizualizări2590 Autor: Ziarul National
Obiceiuri care pot reduce RISCUL bolilor de ficat sursa: eva.ro


Consumul de alcool nu este singurul factor care poate afecta ficatul. Iată ce obiceiuri pot reduce riscul bolilor de ficat și ar trebui să le incluzi și tu în viața ta!

Ce obiceiuri ușoare și sănătoase pot reduce riscul bolilor de ficat?

Evitarea dietelor cu un conținut de grăsimi și cu un conținut ridicat de zahăr

Dietele cu un conținut scăzut de grăsimi compensează în mod obișnuit lipsa de grăsime cu alte ingrediente, cum ar fi zahărul, pe care ficatul îl transformă în grăsime. Iar grăsimea suplimentară stocată în celulele hepatice este o caracteristică a bolii hepatice. Evită alimentele prelucrate și în special pe cele care au un conținut mare de fructoză, care ocolește mecanismele normale ce reduc foamea și controlează nivelul de insulină.

Adoptarea unei diete mediteraneene

O dietă sănătoasă și echilibrată este perfectă pentru ficat, deoarece procesează majoritatea alimentelor pe care le mâncăm. Poți încerca în mod special o dietă mediteraneană, cu multe grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, carbohidrați inferiori și proteine sănătoase. Deși grăsimile, cum ar fi uleiul de măsline, nucile și fructul de avocado, ajută ficatul să funcționeze bine, menținerea unei greutăți sănătoase în general prin ingerarea unui număr adecvat de calorii va aduce beneficii ficatului.

O dietă bogată în nutrienți și pierderea în greutate pot avea, de asemenea, un impact asupra sindromului metabolic, care este asociat cu bolile ficatului gras.

Consumul de alimente bogate în antioxidanți

Ficatul reprezintă prima linie de apărare împotriva lumii exterioare. Oamenii pot construi această apărare prin consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi afinele. Antioxidanții din diferite alimente ar putea ajuta ficatul prin înlocuirea antioxidanților naturali pe care îi folosește ficatul pentru a detoxifia alimentele, substanțele chimice și alte substanțe la care sunt expuși oamenii. În plus, antioxidanții ajută la reducerea inflamației apărute în cazul diferitelor boli hepatice. Unele cercetări arată, de asemenea, că antioxidanții pot crește activitatea enzimatică a ficatului, dar este nevoie de mai multe studii.

Consumul de cafea

Există cercetări ample privind beneficiile cafelei în ceea ce privește afecțiunile de ficat. Mai multe studii au arătat că un consum de cafea ajută la încetinirea sau prevenirea cancerului la ficat. De asemenea, s-a arătat în mai multe studii că această băutură poate preveni fibroza, care este un țesut cicatricial ce poate fi dăunător ficatului.

Unele cercetări arată că pacienții cu hepatită C, o infecție frecventă a ficatului, care beau 1-4 căni de cafea pe zi, au observat o ameliorare a simptomelor. Acestea fiind spuse, explicația specifică pentru motivul pentru care cafeaua este eficientă este neclară. Unii oameni ar trebui să evite cafeaua din cauza altor afecțiuni, precum hipertensiunea arterială. Cafeaua fierbinte este cea mai eficientă când vine vorba de reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni hepatice avansate.

Limitarea consumului de alcool

Când vine vorba de boala hepatică, factorul de risc cel mai evident este consumul de alcool.

Este important să ții cont de moderație, ceea ce înseamnă nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați. Acestea fiind spuse, nicio cantitate de alcool nu este bună pentru ficatul tău. În schimb, aceste linii directoare sunt cât se poate de sigure. Chiar și băutul ocazional este dăunător și poate duce la acumularea grăsimilor în ficat. Femeile și persoanele cu antecedente familiale legate de probleme cu alcoolul sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta afecțiunile hepatice, deci este esențial să discuți cu sinceritate despre aportul de alcool curent cu medicul tău. Acest lucru este foarte important, deoarece oamenii tind să subestimeze cantitatea de alcool pe care o beau.

Nu în ultimul rând, nu evita vizitele la doctor. Este foarte important să fie depistate bolile de la început, deoarece există mari șanse să poată fi tratate înainte de a avansa.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md