15:05:32 12.11.2024
Stiri

Afecțiuni care schimbă modul cum vezi lumea

Știri 31.05.2018 07:30 Vizualizări2131 Autor: Ziarul National
Afecțiuni care schimbă modul cum vezi lumea sursa: google.ro


Creierul tău este un organ complex care lucrează în mod constant pentru a te ajuta să funcționezi normal, în fiecare zi a vieții tale. Acesta te ajută să mergi, să vorbești și să faci alte activități pe care le fac oamenii de obicei.

Cu toate acestea, creierul poate fi supus unor fenomene mai puțin plăcute. De fapt, 18,2% dintre oameni dezvoltă o formă de boală mintală în fiecare an. Printre altele, este vorba despre depresie, tulburare bipolară și schizofrenie. Dar s-ar putea să nu fi auzit de afecțiunile enumerate mai jos, afecțiuni care schimbă aproape complet modul cum vezi lumea sau care chiar te fac să crezi că membrii familiei tale sunt impostori.

Sindromuri ciudate care modifică modul în care vezi lumea

Akinetopsia

Probabil că multă lume a auzit de daltonism, așa că ți se pare relativ ușor să înțelegi cum poate o persoană să confunde unele culori sau să nu le poată percepe pe toate conform spectrului. Dar îți poți imagina cum este să îți pierzi capacitatea de a vedea mișcarea? Această afecțiune se numește akinetopsie. Unul dintre puținii pacienți cunoscuți, o mamă, a fost diagnosticată cu această afecțiune în 1978, când avea 43 de ani. Pentru aceasta, lumea părea un film, doar că vedea un singur cadru adesea. A fost admisă la spital după ce a observat că suferea de dureri de cap severe. Aceasta avusese și un accident vascular cerebral, care a dus la deteriorarea unei zone din creier responsabile pentru perceperea mișcării. Din fericire, aceasta a reușit să mențină funcționale celelalte abilități vizuale, cum ar fi profunzimea și percepția culorilor.

Pierderea propriului corp

Poți suferi de o pierdere aproape totală a simțului tactil, precum și a propriocepției, capacitatea de a ști unde sunt părțile corpului. Fără propriocepție, mișcările pe care le-ai putut face toată viața fără a te gândi prea mult, cum ar fi mersul pe jos, devin aproape imposibile. Însă propriocepția pierdută poate fi înlocuită, dacă reușești să planifici toate mișcările în avans. Cu multe exerciții și ambiție, îți poți recăpăta anumite lucruri, cum ar fi capacitatea de a face mișcări normale cu brațele și mâinile.

Prosopagnosia

Prosopagnosia a fost făcută cunoscută în cultura populară atunci când Brad Pitt a declarat că ar putea avea această afecțiune. Prosopagnosia reprezintă pierderea abilității de a recunoaște chipurile oamenilor. Cu toate acestea, încă pot fi identificate alte caracteristici, cum ar fi un miros unic sau un stil vestimentar. Până de curând, se credea că aceasta este o afecțiune rară, care apare doar în cazul persoanelor cu leziuni neurologice - de exemplu, cineva care a suferit un accident vascular cerebral sau leziuni ale capului.

Însă a fost întâlnită și în cazul oamenilor care nu au suferit astfel de daune. Se crede că aproximativ una din 50 de persoane experimentează prosopagnosia în viața sa. O altă preconcepție comună este ideea conform căreia prosopagnosia este asociată cu autismul, dar acest lucru nu este adevărat. Deși persoanele care suferă de autism întâmpină uneori dificultăți de recunoaștere a feței unui individ, cele două afecțiuni nu par a fi corelate.

Sindromul Capgras

Imaginează-ți un scenariu în care o persoană pe care o cunoști suferă un traumatism cranian după un accident, dar reușește să supraviețuiască. Apoi persoana respectivă se trezește, însă nu mai crede că tu ești tu. În schimb, crede că ești un impostor. Această afecțiune este cunoscută sub numele de sindromul Capgras și se crede că apare după ce o persoană suferă daune în zona creierului considerată a fi importantă pentru atribuirea sentimentelor emoționale unui om. Chiar dacă pacienții încă mai pot recunoaște fețele, aceștia nu pot atribui sentimente individului recunoscut și cred că persoana este un impostor.

Acest lucru este valabil și pentru animalele de companie ale pacienților. O persoană care suferă de sindromul Capgras va crede că animalul său de companie a fost înlocuit de unul dintre impostorii cu care trăiește. Chiar și mai ciudat, persoanele cu acest sindrom știu adesea cât de absurde sunt sentimentele pe care le simt. Dar simțul vizual este dominant în cazul oamenilor, așa că pacienților le este greu să ignore sentimentul că toată lumea pe care o cunosc a fost înlocuită.

Sindromul Urbach-Wiethe

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să fii neînfricat? Persoanele care suferă de acest sindrom exact asta simt. Boala aceasta deteriorează centrele de frică ale creierului. Pentru a testa dacă această reacție este aplicabilă în mai multe situații, psihologii au dus un pacient la o casă bântuită. Pacientul nu a fost speriat deloc când s-a plimbat prin casă, ci zâmbea și râdea. Însă nu toți oamenii sunt de părere că sunt înspăimântătoare casele bântuite, așa că au dus pacientul la un magazin cu animale de companie, deoarece îi era frică de șerpi înainte de dezvoltarea afecțiunii. Psihologii au raportat că pacientul a fost curios și interesat, dar nu speriat.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

11.11.2024 11:44 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Elon Musk, un S...

08.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Idei aberante: Maia ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md