05:51:44 18.07.2024
Stiri

Câteva SEMNE care arată că ficatul tău are probleme

Știri 16.12.2017 09:01 Vizualizări18827 Autor: Ziarul National
Câteva SEMNE care arată că ficatul tău are probleme sursa: eva.ro


Ficatul îndeplineşte peste 500 de funcţii în corp. Dacă ai următoarele simptome, trebuie să ştii că ficatul tău are probleme.

Ca să te asiguri că funcţionează corect, ficatul tău mai are nevoie şi de puţin ajutor din partea ta. El este organul care procesează absolut orice intră în corp, iar când nu mai face faţă poate să-ţi dea semne pe care nu trebuie să le ignori şi să mergi la un consult de specialitate.

Iată semnele care arată că ficatul tău are probleme

Durere resimţită în dreptul ficatului

Dacă simţi o durere constantă în partea dreaptă sub coaste poate să fie un semnal că ficatul tău are probleme. Chiar dacă la început această durere poate să fie mică în intensitate, cu timpul o vei resimţi tot mai puternică. Rolul ficatului este să favorizeze eliminarea toxinelor şi să ajute la absorbţia nutrienţilor în corp. Dacă ficatul are probleme şi nu mai poate funcţiona corect se poate inflama, lucru care cauzează acea durere şi un semn clar de toxicitate.

Umflarea picioarelor şi a gleznelor

Un alt semn care indică faptul că ficatul tău are probleme este legat de umflarea picioarelor şi a gleznelor. Este un simptom pe care nu trebuie să-l ignori şi să te adresezi unui medic specialist.

Te îngraşi în ciuda faptului că ai grijă la alimentaţie

Când nu este vorba despre excese alimentare sau tulburări hormonale este posibil ca ficatul tău să fie de vină pentru faptul că te îngraşi. Când nu funcţionează corect, ficatul va depozita toxinele în celulele adipoase. Acest lucru împiedică procesul de slăbire.

Suferi de alergii

Reacţiile alergice pot să fie cauzate de un ficat care nu funcţionează corect. Când anumite substanţe pătrund în sânge, creierul le percepe ca alergeni şi eliberează anticorpi care pot cauza senzaţia supărătoare de mâncărime. Când ficatul funcţionează bine va filtra substanţele din sânge şi va favoriza eliminarea potenţialilor alergeni.

Îngălbenirea pielii şi a ochilor

Ştim cu toţii că îngălbenirea ochilor are legătură cu icterul, însă aceasta nu este neapărat o boală, ci mai degrabă un semn că ficatul are probleme şi nu funcţionează bine. Icterul apare când ficatul bolnav determină o acumulare în exces a bilirubinei. Acesta este motivul pentru care pielea sau ochii capătă o tentă gălbuie.

Oboseala cronică

Oboseala cronică resimţită pe o perioadă de peste șase luni de zile este un semnal că ficatul tău nu funcţionează cum trebuie. Înseamnă că ficatul este intoxicat, nu produce glucoză pe care să o elibereze între mese ca sursă de energie şi nici nu are cum să o stocheze.

Dacă ai semnalat prezenţa unui semn de mai sus este foarte important să te odihneşti, să mănânci sănătos şi să ai grijă de tine înainte de toate. Ficatul are capacitatea de a se regenera singur dacă îi oferi o mână de ajutor.

Este bine de ştiut că, alcoolul, pastilele, virusurile hepatice, alimentaţia bogată în grăsimi şi zaharuri îţi pot îmbolnăvi acest organ.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai un ficat sănătos.

1. Vaccinează-te! Este important să te vaccinezi împotriva hepatitei A şi a hepatitei B!

2. Mergi la analize medicale regulate. În cele mai multe din cazuri, o afecţiune a ficatului este descoperită întâmplător (în urma unor analize care se fac pentru alte boli).

3. Ai grijă ca alimentaţia ta să fie bogată în fructe şi legume. Antioxidanţii din compoziţia acestora protejează acest organ. În acest sens, consumă cât mai des broccoli, varză, conopidă, usturoi şi ceapă.

4. Încearcă să iei medicamente mai rar. Specialiştii îţi recomandă să apelezi la medicamente doar atunci când este neapărată nevoie şi numai dacă acestea au fost recomandate de către un medic. Automedicaţia îţi poate pune în pericol ficatul.

5. Alege alimente bogate în vitamina B. Fasolea uscată, mazărea, soia, sau peştele sunt variante ideale ce te vor ajuta să ai un ficat sănătos.

6. Evită alimentele care conţin sodiu. Din păcate, trebuie să renunţi complet la chipsuri, cartofi prăjiţi şi popcorn. Sunt delicioase, dar fac mult rău ficatului.

Sursa: eva.ro; adevarul.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md