07:10:23 19.09.2018
 
Stiri

O familie din R. Moldova care a muncit mai bine de zece ani în Italia s-a întors acasă: Cum și-au găsit toți membrii posturi de muncă la Ialoveni

Social 15.08.2018 15:02 Vizualizări2289 Autor: Ziarul National
O familie din R. Moldova care a muncit mai bine de zece ani în Italia s-a întors acasă: Cum și-au găsit toți membrii posturi de muncă la Ialoveni ANOFM
Lidia Antoci

O familie din oraşul Ialoveni, compusă din trei persoane – mama, tata şi fiica, a revenit acasă, după ce a muncit mai bine de zece ani în Italia. Alungați de acasă de sărăcie la începutul anilor 2000, s-au lăsat înfrânți de dorul de baștină și au revenit pe rând în R. Moldova, începând cu anul 2016.

Aceștia s-au adresat la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Ialoveni care le-a găsit la toți trei locuri de muncă.

Astăzi, Lidia Antoci, în vârstă de 58 de ani, lucrează la Spitalul raional Ialoveni în calitate de logoped. Soţul ei, Ştefan, de 57 de ani, este angajat la Liceul „Petre Ştefănucă” din oraşul Ialoveni ca şef de gospodărie. Fiica lor, Lucia, de 33 de ani, este specialist la secţia creditare din cadrul filialei Ialoveni a BC „Agroindbank”.

Lidia Antoci își amintește că, la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000, familia sa abia îşi ducea existenţa. Ea lucra la Liceul „Petre Ştefănucă” din oraşul Ialoveni în calitate de asistentă medicală, cu un salariu de nimic, iar soţul Ştefan rămăsese subit fără meseria sa de mecanic de cinema la Casa de cultură din oraşul Ialoveni.

Femeia nu poate uita nici acum nopțile în care se trezea și plângea neputincioasă că nu poate să-și ajute fiica să meargă la facultate și, în anul 2004, a decis să meargă în Italia la muncă. Studiile medicale i-au prins bine şi s-a angajat în calitate de asistent personal al unei bătrâne în oraşul Modena.

Pe urmă a venit și soţul Ştefan în Italia, lucrând în construcţii în acelaşi oraş. După absolvirea facultăţii, i-a urmat în Italia şi fiica Lucia care a lucrat menajeră în Reggio Emilia.

Dorul de casă i-a făcut să se întoarcă acasă 12 ani mai târziu, în 2016, pe soții Antoci. Peste un an, acasă a venit și Lucia.

„După revenirea acasă, uitaserăm să vorbim cursiv limba natală, încurcam cuvintele româneşti cu cele italieneşti, disperam în situaţii simple şi simţeam că avem nevoie de o susţinere morală pentru a ne impune în viaţa cotidiană”, povestește doamna Lidia.

Așa s-au înregistrat toți trei la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni în calitate de persoane care se află în căutarea unui loc de muncă și au găsit ceea ce căutau – susţinere şi încredere în forţele proprii. După ce familia Antoci a participat la seminarele şi cluburile muncii, organizate de AOFM Ialoveni, și-au găsit și posturi de muncă pe potrivă.

Astăzi spun că nu ar mai pleca la muncă peste hotare și se bucură că pot să-și asigure existența acasă, fiind toată familia împreună.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.09.2018 09:20 Nicolae Negru De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

15.09.2018 09:01 Ziarul National ANALIZĂ // Trump schimbă lumea! Motiv...

14.09.2018 09:20 Nicolae Negru Să vorbim la Berlin despre reUnire

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md