07:14:30 24.05.2024
Stiri

O FAMILIE CÂT UN CONTINENT // România și Spania, o relație SPECIALĂ între veri primari de SÂNGE regal

Monden 11.12.2017 18:01 Vizualizări1572 Autor: Ziarul National


O FAMILIE CÂT UN CONTINENT // România și Spania, o relație SPECIALĂ între veri primari de SÂNGE regal Sursa: digi24.ro

O mare familie, cât un continent întreg. Aşa arată arborele genelogic al regelui Mihai. Rude peste tot, de la Londra la Sankt Petersburg, şi de la Copenhaga, la Atena şi Madrid. Casa Regală a României se înrudeşte cu cea spaniolă, atât prin legăturile de familie ale regelui Mihai, cât şi prin cele ale reginei Ana. Dincolo de genealogie a existat, decenii la rând, şi relaţia specială dintre doi veri primari - regele Mihai şi regina Sofia.

La Madrid domneşte de trei secole Casa Regală de Bourbon-Spania. O ramură a marii dinastii franceze, ca şi Casa de Bourbon-Parma, din care face parte si regina Ana a României.

Practic nu există Casă Regală în Europa cu care Familia Regală a României să nu aibă relaţii de rudenie, oricât de îndepărtate, iar Regina Ana completează acest tablou.

Ana s-a născut la Paris în 1925 ca Principesă de Bourbon-Parma. Înaintaşii săi sunt capete încoronate importante. Regina Ana este nepoata Împărătesei Zitta a Austriei, strănepoata Regelui Cristian al XI-lea al Danemarcei şi strănepoata Regelui Miguel I al Portugaliei. Este de notorietate că Ana a trecut peste interdicţiile Bisericii Catolice, pentru a se căsători cu omul de care se îndrăgostise iremediabil, regele Mihai al României, care era însă ortodox. Cea de-a doua legătură dintre casele regale ale Spaniei şi României a fost şi cea mai strânsă.

Legături strânse există şi între Casa Regală a României şi Casa Regală a Spaniei. Se ştie că Regele Mihai are o relaţie specială cu Regina Sofia a Spaniei, care îl numeşte „vărul meu preferat”.

Regina Sofia şi regele Mihai sunt veri primari. Ea s-a născut la Atena şi este fiica regelui Paul, fratele Reginei Elena a României, mama lui Mihai. Chiar dacă există o diferenţă sensibilă de vârstă între ei, de 17 ani, au fost dintotdeauna apropiaţi. De altfel, la nunta din 1948 a lui Mihai cu Ana, organizată la Atena, mica Sofia a fost una dintre fetiţele cu flori care au deschis calea noului cuplu regal, în grădinile palatului Tatoi.

În 1962, prinţesa Sofia a Greciei se căsătorea cu don Juan Carlos de Bourbon, şi împreună deveneau regele şi regina Spaniei în 1975. Lua sfârşit un exil triplu, pentru noul cuplu regal de la Madrid. Din păcate, nu şi pentru suveranul României.

Toate aceste experienţe i-au apropiat şi mai mult pe Mihai şi pe Sofia.

„Deşi ne vedem foarte puţin, ne apropie nu numai gradul de rudenie, ci şi destinul istoric. Şi Regina Sofia ştie ce este exilul”, spunea Regele Mihai într-un interviu acordat în anul 2011.

De-a lungul anilor, relaţia lor a rămas una caldă. Pe lângă legăturile de familie au contat şi destinele celor două case regale. Ambele au trecut prin perioade de exil, fie din cauza naziştilor, fie din a sovieticilor.

Dovadă a acestei relaţii, regina Sofia i-a fost alături regelui Mihai, şi când acesta a împlinit 90 de ani şi a fost sărbătorit cu fast la Bucureşti. Regina Sofia mai fusese la Bucureşti, în vizite oficiale, alături de regele Juan Carlos, dar de data aceasta era cu totul special. Cei doi veri primari erau din nou împreună la recepţii, sub blitzurile fotografilor, întocmai ca în copilăria şi tinereţea lor.

Sursa: digi24.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md