UTIL // Ce să faci ca să nu se lipească mâncarea de oală
Ai găsit rețeta ideală, ți-ai pregătit ingredientele și acum aștepți să guști? Descoperă cum trebuie să procedezi ca să nu se lipească mâncarea de oală.
Mâncarea gătită acasă are o savoare specială și este un prilej de a petrece mai mult timp alături de cei dragi. De multe ori chiar și cea mai banală rețetă devine ceva delicios dacă ai ocazia să o savurezi la masă cu familia. Pentru a te asigura că efortul de a găti va avea efecte pozitive este important să știi ce să faci ca să nu se lipească mâncarea. Chiar dacă ai folosit ingredientele adecvate și le-ai adăugat la momentul potrivit gustul final ar putea fi compromis.
De aceea acordă atenție micilor trucuri pentru a termina gătitul la timp și a putea savura felul de mâncare fără să ai emoții din cauza gustului ciudat. Pregătirea ingredientelor este punctul de pornire, dar modul de preparare are un rol decisiv.
Iată cum trebuie să procedezi ca să nu se lipească mâncarea de oală:
Curăță bine aragazul
Resturile rămase de la sosuri, siropuri sau alte preparate vor arde dacă sunt în apropierea focului. Poate că este enervant să le cureți de fiecare dată, dar în acest mod eviți să se ardă mâncarea. Dacă nu le îndepărtezi, resturile de pe aragaz pot arde fundul oalei, iar șansele ca mâncarea să se prindă sau să aibă un gust neplăcut cresc foarte mult. Spală aragazul cu detergent și îndepărtează orice resturi înainte să pui mâncarea la foc.
Șterge cu atenție oalele
La fel de important este să ștergi exteriorul oalei pe care o folosești. În timp ce ai pus ingredientele în ea este posibil să fi atins și exteriorul. Orice rest fixat pe exteriorul oalei poate duce la arderea fundului și a mâncării. De asemenea, înainte de a folosi oala trebuie să verifici dacă este complet curată pentru a evita modificarea gustului.
Folosește întotdeauna o linguriță de ulei
Înainte să pui mâncare în oală trebuie să pui puțin ulei. În acest fel te asiguri că mâncarea nu se lipește deoarece uleiul intră în porii metalului și previne arderea sau lipirea alimentelor. Poți aplica această strategie atât pentru oale, cât și pentru tigăi.
Pune uleiul în oală, întinde-l uniform până ce tot fundul este acoperit. După aceea lasă la foc mediu. Adaugă mâncarea numai în momentul în care vezi că apar vapori la suprafața oalei. Acesta este semnul că uleiul s-a încălzit suficient și a creat un strat antiaderent.
Alege ochiul pe care se potrivește oala
Nu folosi doar ochiul de aragaz care este cel mai aproape, ci alege-l în funcție de mărimea oalei. Dacă nu alegi mărimea potrivită fundul oalei se va arde mult mai repede, iar gustul mâncării va avea de suferit. Dacă nu ai un ochi de aragaz exact de mărimea oalei alege unul mai mic pentru a preveni situația în care oala este înconjurată de foc și exteriorul ei este ars până mai sus.
Încălzește sosurile treptat
Sosurile pentru paste, cele pe bază de brânză sau siropurile dulci se pot arde rapid dacă dai focul prea mare. Adu-le spre punctul de fierbere încet, folosind focul mediu. Nu le lăsa să fiarbă decât timpul necesar conform rețetei, apoi oprește focul pentru a preveni arderea mâncării.
Pregătite la foc mediu vor avea un gust mai bun pentru că aromele vor fuziona, iar rezultatul va fi o masă delicioasă.
Amestecă des
Este foarte important să amesteci tot timpul indiferent dacă este vorba despre supe, sosuri, tocănițe sau zacuscă. Dacă mâncarea rămâne în aceeași poziție, partea care este mai aproape de fundul oalei se va arde și va compromite savoarea întregului preparat. Dacă nu îți place să stai în picioare și să amesteci, poți cere ajutorul familiei și să amestecați pe rând până când este gata.
Rotește oala sau tigaia
Uneori ochiul de la aragaz nu distribuie căldura în mod uniform, mai ales dacă este vorba despre un aragaz mai vechi. Dacă rotești des oala sau tigaia previi direcționarea exclusivă a căldurii într-un singur punct, iar mâncarea nu se va lipi. În acest fel oalele vor ține mai mult, iar tu te asiguri că timpul petrecut pentru gătit aduce zâmbete celor dragi care vor savura o masă gustoasă.
Sursa: eva.ro
VIDEO // Pomeni electorale de la Șor, cu termene de valabilitate expirate pentru produsele alimentare: Oamenii legii au deschis o cauză penală
PRIMUL producător de OUĂ din R. Moldova care a primit acceptul să exporte pe piața Uniunii Europene: Găinile, crescute într-un sat din nordul R. Moldova
FOTO // Alți 18 cetățeni ai Republicii Moldova evacuați din Liban au ajuns acasă în siguranță