11:42:08 22.04.2024
Stiri

O companie de pe insula Guernsey a cumpărat de la Ilan Șor Aeroportului Internațional Chișinău

Economie 19.08.2019 14:31 Vizualizări2605 Autor: Ziarul National


O companie de pe insula Guernsey a cumpărat de la Ilan Șor Aeroportului Internațional Chișinău

Compania „Avia-Invest”, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău pe o perioadă de 49 de ani, a fost vândută către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei Normandiei n.r.). Astfel, 95% din „Avia Invest”, controlată de Ilan Șor, a ajuns astăzi, în urma ratificării unui Acord, la Nat Rothschild, beneficiarul „NR Investments”.

Potrivit unui comunicat de presă al noului proprietar al Aeroportului Internațional Chișinău, Compania „NR Investments” are experiență în investițiile din infrastructura centrală și imobiliară: „Investițiile anterioare includ portul din Muntenegru, „Trigranit”, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Europa Centrală; studiourile de film „Korda Studios” din Budapesta, Ungaria, precum și multiple proiecte independente în toată regiunea”.

Totodată, „NR Investments” ar fi cel mai mare acționar (26,5% din 2009) al Volex, un producător de cabluri electrice, cu sediul în Manchester.

Rothschild deține o cotă de 11% în BR Properties, o companie de proprietăți braziliene.

De menționat că această tranzacție are loc în contextul în care o Comisie de anchetă parlamentară, în frunte cu deputatul Igor Munteanu, a depus o sesizare la Procuratura Generală și CNA privind neregulile admise la concesionarea AIC.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania „Avia Invest”, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. Ulterior, s-a constatat că această companie aparține lui Ilan Șor, iar beneficiarul final ar fi Vlad Plahotniuc, după cum spunea acum patru ani ex-premierul Valeriu Streleț.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md