07:17:38 20.06.2019
 
Stiri

NOU // Proiect în Chișinău: Stații de alimentare a mașinilor ELECTRICE, palmieri solari și stații de colectare a recipientelor din plastic

Social 21.09.2018 13:18 Vizualizări1101 Autor: Ziarul National
NOU // Proiect în Chișinău: Stații de alimentare a mașinilor ELECTRICE, palmieri solari și stații de colectare a recipientelor din plastic

Stații de alimentare a automobilelor electrice instalate pe principalele trasee urbane, palmieri solari de generare a energiei electrice din surse regenerabile, staţii de colectare a recipientelor din plastic, dar și platformă online de participare civică a chişinăuenilor.

Toate acestea ar urma să apară în scurt timp în municipiul Chișinău, fiind măsuri prevăzute în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, care va fi implementat în perioada anilor 2018-2019.

Activităţile vor fi desfăşurate în parteneriat cu Laboratoarele de inovații ale PNUD Moldova, parteneri de dezvoltare, antreprenori şi autorităţi naţionale și locale.

„Green City Lab, care urmează a fi creat în cadrul acestui proiect, va oferi oportunităţi de testare a conceptului în baza căruia oraşele înseși reprezintă laboratoare de transformare urbană , unde autorităţile locale au rolul de ingineri ai schimbării şi asigură colaborarea cu sectorul privat şi cetăţenii pentru a testa şi experimenta noi soluţii ca răspuns la provocările existente, care dovedite a fi de succes, vor putea fi replicate şi extinse”, a declarat Stefan Liller, reprezentant rezident adjunct la PNUD Moldova.

Inițiativa este implementată de PNUD Moldova și finanțată de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” are un buget total de 2,72 de milioane de dolari, 2,64 de milioane dintre care sunt acordate de GEF, iar 80 000 de dolari - de PNUD Moldova.

Fenomenul urbanizării solicită regândirea serviciilor publice şi a infrastructurii urbane, astfel încât acestea să fie centrate pe confortul oamenilor din oraş şi, nu în ultimul rând, să fie prietenoase mediului. Proiectul încurajează iniţiativele-pilot inovative, care vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin măsuri de gestionare eficientă a deșeurilor, eficiență energetică în clădirile rezidențiale, utilizare a energiei regenerabile și planificare urbană inteligentă. Totodată, municipiul Chișinău va fi asistat în procesul de planificare a mobilității urbane, implicând populația și sectorul privat în ample consultări și dezbateri tematice.

PNUD Moldova susține că jumătate din populaţia din satele R. Moldova va migra până în 2030 în oraşe. Influxul de noi rezidenți se va resimţi mai cu seamă în Chișinău, acesta urmând să găzduiască peste 50% din toată populația urbană a ţării până în 2030, ceea ce va spori presiunea asupra infrastructurii și serviciilor, creând în același timp provocări considerabile de ordin social și de mediu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md