06:15:15 23.06.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Unire pe stânga, egoism pe dreapta

Actualitate 07.05.2021 09:35 Vizualizări3987 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Unire pe stânga, egoism pe dreapta


Semne diacritice

Două subiecte le-au dat bătaie de cap amatorilor de politică moldavă în perioada pre- și postpascală: oferta lui Dodon pentru Voronin și eventualul bloc electoral socialisto-comunist, care va simplifica opțiunile electoratului prorus, pe de o parte, și anunțul Alianței pentru Unirea Românilor că va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, făcând și mai dificilă sarcina electoratului unionist cu prea multe opțiuni asemănătoare în fața sa, pe de cealaltă parte.

Voronin nu a respins mâna întinsă de Dodon, așa cum ne-am fi așteptat, judecând după atitudinea pe care a manifestat-o până acum față de fostul său tovarăș de partid, plecat într-un moment critic din PCRM. Condiția pusă de „principialul” și pretențiosul lider comunist, ca Dodon să-i trimită o scrisoare oficială, a fost o încercare de a-și da importanță, a camufla penibilul situației în care s-a pomenit, acceptând o propunere umilitoare.

Pentru Voronin umilința e dublă, nu atât din cauza epitetelor nemăgulitoare pe care i le-a aplicat lui Dodon pe parcursul ultimilor ani, cât prin admiterea faptului că PCRM nu are altă cale de acces în Parlament decât în căruța PSRM, că orice efort electoral de sine stătător este sortit eșecului. Să ajungă Voronin, trecut prin ciurul și dârmonul politicii de pe Bâc, să intre în Parlament pe umerii celui care „nu a fost capabil să merite nici măcar titlul de măgar de onoare al Găgăuziei”? Ce poate fi mai rușinos, mai umilitor?

De ce dar nu refuză să se alieze cu un trădător, după cum îl consideră pe Dodon, aceasta-i întrebarea. Își dorește liderul PCRM, cu orice preț, încă un mandat de deputat, crede naiv că mai poate salva partidul? Sau nu e liber în decizia sa, îl obligă cineva să se combine politic cu Dodon, după cum sugerează unii, făcând aluzie la Plahotniuc?

Voronin era apreciat până și de adversarii săi ideologici, fiind considerat o persoană cu caracter. Iată că, de data aceasta, în loc să se retragă, el se ambiționează să rămână, făcându-i un serviciu lui Dodon, dar nu și Republicii Moldova. Steagul pericolului unionist pe care îl flutură cu trădătorul Dodon, care reprezintă interesele Rusiei, îl compromite definitiv. Dar nu e prima și nici ultima dezamăgire din politica noastră.

Și mai curioasă pare motivația lui Dodon în acest caz. Bățosul și fălosul admirator al lui Putin și Lukașenko recunoaște astfel, indirect, că, fără parteneriatul cu Voronin, șansele PSRM de a rămâne la putere sunt puse sub semnul întrebării. De nevoie, se căciulește în fața celui care și-a șters picioarele de el sau îl silește cineva? Să fie Plahotniuc, să fie Kozak în spatele său? Moscova este interesată în existența unei majorități parlamentare proruse în Legislativul de la Chișinău și le acordă sprijin deschis socialiștilor în campania electorală, după cum s-a văzut în „epopeea” cu vaccinul Sputnik V. Liderul PSRM e mai puțin sensibil la chestiuni de onoare, demnitate, de aceea ne putem aștepta la orice de la el.

Crearea unui bloc electoral PSRM-PCRM ar trebui să le dea de gândit liderilor PAS, egoismul, aroganța ar putea să-i coste nu numai pe ei. În situația lor s-ar potrivi proverbul „nu zice hop până n-ai sărit șanțul”. Miza alegerilor e totuși viitorul Republicii Moldova.

Cât privește implicarea în alegeri a Alianței pentru Unirea Românilor, aceasta nu ne-a surprins. Ne surprindea, dacă se arăta indiferentă. Numai că nu de un partid în plus are nevoie electoratul unionist, ci de consolidarea, de unirea unioniștilor. Ca și PUN, AUR vorbește despre o „listă națională”, având în vedere prorpia listă de partid. Cu listele MPU, PDA, s-ar putea să ne alegem cu cel puțin patru „liste naționale” ale partidelor unioniste. În aceste condiții, nu e neapărat să fii Vanga, ca să poți prezice rezultatele alegerilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


LanceaLuiHoriaSus 07.05.2021 10:00

Cel mai mare pericol e „rânza”. UNIREA FACE PUTEREA !!!

antisistem 07.05.2021 11:58

Actualii lideri ”unionisti” (Ticu, Chirtoaca, Biletchi) sunt niste pigmei politici, daca pun orgoliile personale mai presus de idealul unirii. Este absolut clar ca doar un partid unionist unic va putea sa acceada in parlament, de unde va putea promova unirea. Vina nu este a PAS-ului, asa cum sugereaza N. Negru, ci exclusiv al conducerilor celor trei partide (pseudo)unioniste.Iar alegatorul unionist va vota cu PAS, pentru ca isi da seama ca votul dat unor partide minuscule, cu lider extrem de orgoliosi, va fi un vot risipit.

Andrei Bunu 07.05.2021 13:09

Algoritmul votantilor unionisti, vizavi de neunirea partidelor unioniste, pentru a evita, in acest caz, risipa de voturi, este unul clar: votam partidele care si-au confirmat prin fapte, parcursul lor proeuropean.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md