22:14:06 17.06.2024
Stiri

Nicolae Negru // Un test pentru partidele politice: alegerile locale

Actualitate 09.01.2023 09:10 Vizualizări5166 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Un test pentru partidele politice: alegerile locale


Semne diacritice

În 2023, partidele politice din Republica Moldova au de trecut un test important: alegerile locale generale, care sunt de obicei un fel de repetiție a alegerilor parlamentare. O formațiune care pierde în alegerile locale are puține șanse să demonstreze performanță în lupta pentru puterea centrală.

Conform noului Cod electoral, alegerile locale se convoacă în ultima duminică a lunii octombrie sau în prima duminică a lunii noiembrie, mai e timp până atunci, dar unele lucruri trebuie puse la punct cât mai repede. E vorba în primul rând despre selectarea candidaților, căci, în cazul unui primar, culoarea politică nu întotdeauna îi asigură victoria, dacă nu se combină cu anumite calități profesionale manageriale.

Candidații partidului de guvernământ vor concura nu numai cu socialiștii și comuniștii, dar și cu o mulțime de candidați proeuropeni - PD, devenit PSDE, Platforma DA, PLDM, PUN, AUR și, mai nou, CUB, MAN... Lupta cea mai crâncenă se va da pentru Chișinău, Orhei, Bălți... Ca să câștige, PAS va avea nevoie nu numai de candidați puternici, ci și de aliați, cu care trebuie să se înțeleagă de pe acum.

Chiar dacă, indirect, alegătorii vor pune note guvernării, modului în care ea a ținut piept pandemiei, crizelor energetice, economice, de securitate, cât de eficientă a fost în temperarea inflației și a prețurilor scăpate de sub control, cât de atentă – la sănătatea, educația cetățenilor etc. Firește, concurenții electorali vor încerca să prezinte starea de lucruri în culori cât mai negre și aceasta vor face nu numai adversarii geopolitici ai PAS, ci și aliații săi doctrinari.

Enormul deficit bugetar poate pune sub semnul întrebării realizarea unor proiecte de investiții în infrastructura locală, ceea ce iarăși nu va avantaja PAS-ul. Trebuie găsiți bani pentru a acoperi toate cheltuielile prevăzute de buget.

Un scor rușinos pentru candidații partidului de guvernământ la nivelul primăriilor, al consiliilor locale, raionale și municipale poate arunca o umbră asupra susținerii planurilor PAS la nivel național, a obiectivelor de integrare europeană și, în consecință, asupra sprijinului pe care ni-l vor acorda instituțiile europene. Orice ar spune unele minți tulburi, UE nu este URSS, nu forțează intrarea nimănui, ci, dimpotrivă, adoptă o politică prudentă, rezervată față de candidații care nu știu ce vor. În joc se pune nu numai reputația PAS, ci și reputația Republicii Moldova.

Oligarhii fugari – Șor, Plahotniuc, Platon nu vor sta cu mâinile încrucișate. Nu numai guvernarea, toate partidele trebuie să fie interesate în elaborarea unui „filtru” care să oprească pătrunderea banilor murdari în campania electorală. Cu banii pe care îi au la dispoziție, oligarhii pot să cumpere majoritatea alegătorilor, micșorând șansele de succes ale celorlalte formațiuni.

Se va implica, firește, și Moscova, punând în funcție BORu, Gazprom, Rossselhoznadzor, propaganda și serviciile sale speciale. Să nu creadă cineva că Rusia va lucra numai împotriva PAS și va sprijini celelalte partide proeuropene. Instituțiile care asigură securitatea statului trebuie să împiedice imixtiunea Rusiei în alegerile de orice nivel în Republica Moldova. Pentru aceasta vor avea nevoie de ajutor din partea UE, a României, dar și a Ucrainei. Rezultatele partidelor proruse vor fi influențate și de luptele pe frontul ucrainean, așa că unii „coloși” de azi s-ar putea vedea reduși în dimensiuni.

În general, lupta se anunță crâncenă, pentru multe partide e vorba despre ultima șansă de supraviețuire pe scena politică.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md