20:19:58 20.04.2019
 
Stiri

S-a împușcat Plahotniuc în picior sau a fost împușcat din spate?

Opinii 22.06.2018 10:49 Vizualizări17044 Autor: Nicolae Negru
S-a împușcat Plahotniuc în picior sau a fost împușcat din spate?

Semne diacritice

Să anulezi rezultatul alegerilor pentru că ambii concurenți au îndemnat lumea să iasă la vot e o performanță memorabilă care va intra cu certitudine în istoria alegerilor democratice din lumea întreagă. Cel puțin, putem spera că ne-am asigurat un loc de frunte în topul curiozităților, al deciziilor judecătorești năstrușnice. Iată că, după furtul miliardului, Republica Moldova devine iarăși subiect de știri bizare pentru presa internațională.

Un specific judecătoresc local

Și dacă decizia judecătoarei Rodica Berdilo de a nu valida rezultatele turului doi al alegerilor din Chișinău putea să pară accidentală, consecință a unei combinații nefericite de incompetență și exces de ambiție profesională, faptul că trei judecători ai Curții de Apel i s-au aliat demonstrează că e vorba despre un fenomen juridic autohton, un specific judecătoresc local greu de reprodus prin alte părți. Nici perdantul Ion Ceban nu s-a așteptat la atâta „receptivitate” din partea magistraților noștri.

Opinia dominantă în spațiul public e că judecătorii îndeplinesc cum pot, cu prețul compromiterii definitive, comanda „coordonatorului executiv” care, la rândul său, se răzbună pe câștigătorul alegerilor Andrei Năstase. Aceasta se afirmă ca un fapt dovedit, incontestabil. Până și Joseph Daul, președintele PPE, a reacționat ca și cum vina lui Plahotniuc nu e ipotetică, ci axiomatică. Violența limbajului la adresa guvernării nu lasă loc pentru îndoieli. Alte cauze nici măcar nu se pun în discuție.

Cui prodest?

Dar, cel puțin teoretic, lucrul acesta e necesar, deoarece, așa cum a spus și premierul Pavel Filip, decizia respectivă nu pare a fi în interesul partidului de guvernământ, ci împotriva sa. Cu certitudine, guvernarea nu are nevoie acum de o destabilizare a situației, de acțiuni care ar repune în discuție independența justiției și dreptul cetățenilor de a-și alege reprezentanții în structurile puterii.

„Încerc să înțeleg cui îi folosește o asemenea decizie în mod real în momentul în care noi, guvernarea, avem de pierdut, și mai ales că toate acestea se întâmplă atunci când se prefigurau mai multe reușite atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Mă refer la mai multe decizii care trebuie luate, dar și la decizii financiare la nivel internațional, este vorba de sume mari. Pentru actuala guvernare, acesta e ultimul lucru pe care ni-l putem dori, pentru că e ultimul an al actualului Guvern, avem alegeri parlamentare”, a declarat premierul și are dreptate.

Alte posibile explicații

Fără a exclude că Plahotniuc s-a împușcat în picior, în urma unei sincope de gândire, al unui gest emotiv, de ce nu am examina în acest caz și alte posibile explicații pentru verdictul dubios al judecătorilor. Nu ar putea să existe o forță concurentă actualei guvernări, capabilă să influențeze justiția? „Laundromatul” nu este oare o dovadă că sistemul nostru judiciar este ușor de penetrat cu ajutorul banilor? Și serviciile secrete rusești au profitat de aceasta, inclusiv la scoaterea miliardului din rezervele BNM, după cum afirmă ex-bancherul Ilan Șor. Nu ar fi aceste servicii interesate de destabilizarea situației și organizarea unor alegeri anticipate în Republica Moldova? De altfel, a și răsunat această chemare la protestele organizate de PPDA, PAS și PLDM. Iar Năstase, pe care Ceban îl consideră, nu fără temei, avantajat de anularea alegerilor, a declarat că nu-l interesează decizia Curții de Apel, că protestele vor continua oricum. Nu se pregătește cumva în felul acesta revenirea lui Usatâi la Chișinău?

Un alt „jucător” care trebuie luat în considerare și care ar putea să se opună venirii lui Năstase la primăria capitalei este „mafia imobiliară”. În Chișinău se investește enorm în construcția blocurilor, deși nu există o cerere pe potrivă. Nu ne vom mira dacă se va dovedi că banii vin din est, iar investițiile imobiliare nu sunt decât o formă de spălare a acestora. Investitorii respectivi reprezintă o forță financiară uriașă, pe care nici Plahoniuc nu o poate ignora, iar Andrei Năstase i-a supărat rău, intervenind și oprind demolarea cinematografului „Gaudeamus”, în locul căruia urma să fie construit un bloc cu cincisprezece etaje.

Totul e posibil

Totul e posibil într-o „țară” unde judecătorii iau, în grup, decizii ridicole, absurde. Fapt e că după alegerile din 3 iunie perspectiva alegerilor parlamentare arăta altfel, și liderul PD părea sincer interesat de constituirea unei coaliții proeuropene, acum el pare perfid și fățarnic, iar premisele unei coabitări pașnice dintre PD și PPDA, PAS arată distruse complet. Atunci Plahotniuc avea motiv să conteste capturarea statului, acum, după ce Curtea de Apel a susținut inepția primei instanțe, o asemenea încercare ar stârni jenă sau hohote de râs. Se joacă Plahotniuc cu focul sau îi provoacă altcineva pe chișinăueni? S-a împușcat el în picior sau a fost împușcat din spate? Oricum, răul a fost făcut și nici Curtea Supremă de Justiție nu-l mai poate desface în întregime.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!timofei 22.06.2018 11:58

n-o sa se mai ridice Nastase atat de mult, si Justitia care nu a cedat sub presiunea protestelor politice demonstreaza ca schimbari in Moldova totusi spre bine sunt deja!!!

UN ANONIM 22.06.2018 13:22

TOT CE SE FACE ACUM ESTE CA SA VINA MAIA SANDU SI PAS LA GUVERNARE SI EA SA FIE PRIM MINISTRU ; O ALTA MANIPULARE O, ALTA PACALEALA ,O ALTA TICASLOSIE

UN ANONIM 22.06.2018 13:23

TOT CE SE FACE ACUM ESTE CA SA VINA MAIA SANDU SI PAS LA GUVERNARE SI EA SA FIE PRIM MINISTRU ; O ALTA MANIPULARE O, ALTA PACALEALA ,O ALTA TICASLOSIE

UN ANONIM 22.06.2018 13:23

TOT CE SE FACE ACUM ESTE CA SA VINA MAIA SANDU SI PAS LA GUVERNARE SI EA SA FIE PRIM MINISTRU ; O ALTA MANIPULARE O, ALTA PACALEALA ,O ALTA TICASLOSIE

UNUL DINTRE ALTII 22.06.2018 13:26

TOT CE SE FACE ACUM ESTE PENTRU CA SA VINA MAIA SANDU SI PAS LA GUVERNARE SIA EA SA AJUNGA PRIM MINISTRU : O ALTA MANIPULARE ,O ALTA PACALEALA ,O ALTA TICALOSIE

UN MOLDOVAN 22.06.2018 13:29

TOT CE SE FACE ACUM ESTE PENTRU CA SA VINA MAIA SANDU SI PAS LA GUVERNARE SI EA SA FIE PRIM MINISTRU ;O ALTA MANIPULARE , O ALTA PACALEALA , O ALTA TICALOSIE

MOLDOVANUL SIMPLU 22.06.2018 13:31

TOT CE SE FACE ACUM ESTE PENTRU CA SA VINA MAIA SANDU SI PARTIDUL EI PAS LA GUVERNARE SI EA SA AAJUNGA PRIM MINISTRU ;O ALTA MANIPULARE , O ALTA PACALEALA , O ALTA TICALOSIE

Fanel 22.06.2018 14:10

Ce-s cu toate aiurelile estea prostesti? Sunteti nebuni de cap, zau ca nu-mi vine a crede ca chiar asa oameni sunt in RM.

Dragos 22.06.2018 14:28

Criminalul Plahatniuk, marioneta Ocultei, demn de tumurluk, nu e intreg intre cele doua urechi. Plahatniuk-balamuc, un maniaco-depresiv, are sterilet la ganditor. Plahatniuk puscariabilul simte miros de catuse. Plahatniuk Piticiclopul, Cocainatorul, Sodomitul, Jefuitorul s-a luat la tranta cu UE, cu PPE si cu dl Daul. Indezirabilul Plahatniuk va avea soarta Impuscatului Nicolae.

E.Sardaru 22.06.2018 14:42

Da da Plahatniuc - здесь не причём. Усатый виноват )))) sau cum le place rusilor "forta a treia". Bai negrule - numai orb nu vede ca Plaha a iesit din minti, a pierdut simtul realitatii. In ura si teama salbatica fata de Nastase- este gata sa sacrifice nu numai cetatenii RM, dar si proprii supusi. Se ascunde in spatele politiei si Sisului - colaboratorii acestor institutii vor sacrificati la rand cu cetatenii, care vor iesi sa scimbe puterea duminica. Negru - RAZBOI, razboi in Chisinau, omule - intalegi ca Plaha a aprins casa ta, sau esti in "Universul paralel de la Prime sau Bublika"?...

Mihai 22.06.2018 15:51

De fapt e mai simplu. Daca ajunge Nastase primar, mare lucru nu va putea face pentru ca va fi blocat din toate partile. Insa ar fi un semnal pentru sacalii de procurori si judecatori oplositi pe la picioarele lui Plahotniuc. Ar fi un semnal de slabiciune si de clatinare a liderului suprem. Ce fac sacalii in astfel de situatii?! Simplu: incearca sa se gudure pe langa cel care cred ca are sanse sa ajunga lider si sa se puna bine cu el. Incep sa-i toarne informatie, sa caute compromisuri, sa se imprieteneasca... Prin urmare, in sistemul creat in RM, liderul nu poate da semne de slabiciune. Si chiar daca decizia judecatoreasca de a invalida alegerile il avantajeaza aparent pe Nastase pentru parlamentare, atunci cand s-a pus pe balanta acest avantaj pe de-o parte si eventualul dezavantaj suferit de Plahotniuc pe de alta parte, se vede clar in care parte a inclinat balanta.

velurrel 22.06.2018 21:36

Nu "exces de ambiție profesională", ci exces de lingușire și slugărnicie, exces de dorința de a place oligarhului-șăf.

Mihai 23.06.2018 00:02

Negrisor deja il citeaza,cu respect,pe "ex-bancherul" Shor...Esti dus cu pluta,omule,cautand motive care sa-l acopere pe proxenetul Plohis! Sefii BNM,CNA,PG (Dragutanu,Chetraru,Gurin) tot fac parte din serviciile secrete rusesti? De aceea nu au intervenit pentru a opri furtul? De ce nimeni nu a fost pedepsit? Candu tot e legat cu acele servicii ruse,caci a promovat acea asumare de raspundere de catre Guvern,tot el i-a multumit lui Dragutanu "pentru munca depusa"?! Destabilizarea situatiei s-a produs in ianuarie 2016,cand la putere a ajuns o grupare mafiota,in mod ilegal si neavand legitimitate! Puterea e uzurpata si acest lucru trebuie remediat urgent.

D. Măraru 23.06.2018 09:07

Orice articol a unui jurnalist experimentat are coninutul direct și conținutul dintre rânduri. N. Negru, care pe tot parcursul campaniei de alegeri a primarului capitalei, admitem că pentru un os aruncat și urmând exemplu lui P. Bogatu, de la care deja pute urât, i-a atacat în stil CGB-ist pe M. Sandu și A. Năstase. alegătorii s-au spus cuvântul, dar Negru nu se astâmpără. Printre rânduri el ne sugerează că vezi, Plahotniuc posibil că nu e vinovat, ci serviciile secrete rusești, Usatîi, etc. Prostia și potlogăria e așa de mare încât N. Negru devine ”prostul satului” pentru că este inimaginabil de crezut că serviciile secrete rusești au impus-o pe fătuca Berdilo să emită o hotărâre de oie. Iar cei de la Curtea de apel doar au menținut-o din frică. Iar faptul că justiția moldovenească nu va face nimic care să-i dispalacă lui El cordonatore, deja îl cunosc și leneșii la creeri.

R. Malai 24.06.2018 11:40

Căutându-i îndreptățire lui Plohotnuc și făcându-l mai alb, N. Negru cu nimic nu-i ajută, dar el personal tot mai tare se bagă în rahat.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md