05:28:22 08.08.2020
 
Stiri

(Republica) Moldova are viitor? Verdictul lui Cioclea, bancherul

Politică 26.11.2018 09:12 Vizualizări4971 Autor: Nicolae Negru
(Republica) Moldova are viitor? Verdictul lui Cioclea, bancherul


Semne diacritice

Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM, întruchiparea tehnocratului cu școală europeană, și-a dat în mod surprinzător, urgent, enigmatic, demisia, lăsând în urma sa confuzie, speculații și presentimente neliniștitoare. A fost o demisie benevolă, din motive personale, cum anunță Cioclea, sau forțată, din cauza unor divergențe legate de politica fiscală a Guvernului, după cum încearcă să ghicească sau le place să creadă unora?

În contrast cu agitația din presă, de pe rețelele sociale, și autoritățile, și FMI, și Banca Mondială au reacționat cu calm și chiar cu o oarecare indiferență soră cu satisfacția, confirmând că guvernatorul și-a îndeplinit misiunea și poate pleca fără probleme, fiindcă lasă în urma sa un sistem bancar însănătoșit, mai sigur, mai de încredere.

Intrigă graba cu care s-a procedat: marți, 20 noiembrie, Cioclea a anunțat că de la 30 noiembrie nu va mai ocupa funcția de guvernator al BNM, iar peste două zile, la 23 noiembrie, Parlamentul a și aprobat demisia sa. În general, un salariat își anunță demisia cu 14 zile înainte, dar Cioclea nu e un simplu salariat. În cazul membrilor Consiliului de Supraveghere al BNM (guvernatorul fiind președintele acestui Consiliu) legea spune că ei pot demisiona „cu condiția informării în scris, cu 3 luni înainte, a autorității publice care i-a numit” (Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, art. 23 (9)).

De ce s-a grăbit Parlamentul să satisfacă cererea lui Cioclea, care, prezentând cu trei săptămâni în urmă un raport în fața deputaților, nu părea deloc dispus să plece? Spicherul Andrian Candu a explicat că Cioclea, fiind „într-adevăr, un foarte bun specialist” și, îndeplinindu-și cu succes misiunea, este pregătit „pentru altă funcție și altă poziție, în țară sau în afară”.

Sergiu Cioclea a replicat imediat, pe Facebook, că „prin actul depunerii mandatului” și-a exprimat „dorința reluării vieții personale și continuării unei cariere profesionale independente de sfera publică sau politică din Republica Moldova”, calificând spusele lui Candu drept „o glumă care probabil s-a vrut măgulitoare”. Reacția cam nervoasă a guvernatorului indică mai curând o supărare ascunsă, decât o despărțire amicală.

„Moldova are viitor”, repetă Dodon ca papagalul. Azi el tace simptomatic. Ce fel de viitor poate avea Republica Moldova, dacă pleacă profesioniștii de calibrul lui Cioclea, dacă ea nu poate deveni „cauză personală” pentru cetățenii școliți ca el?

Sistemul financiar-bancar e unul dintre puținele domenii lăudate de UE. Acum apare temerea că această pată luminoasă se poate stinge. Misiunea nu e îndeplinită pe deplin, dacă societatea nu află „motivele adevărate” ale plecării guvernatorului BNM.

De la Cioclea ne-am fi așteptat la un comportament mai „europenesc”, adică mai transparent, mai deschis, să informeze societatea, dacă asupra lui s-au făcut presiuni. Ce fel de motive personale pot să te împiedice să ocupi o funcție publică sau politică în Republica Moldova? În actualele circumstanțe de suspiciune generală, „motivele personale” nu par convingătoare, dacă nu sunt explicate. Ele sună ca un verdict.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Cornel 26.11.2018 10:16

Toti au ramas socati de la faptul ca Cioclea a hotarit sa demisioneze , insa intelegem ca omul are si probleme familiale, iar speram ca in locul lui , va veni un personaj si mai capabil!

Andrei Bunu 26.11.2018 13:05

Din pacate (vizavi de verdict), dle Negru, s-ar putea sa ai dreptae.

Niculae 29.11.2018 00:09

Faptul ca a fost ales in inconstienta unul ca Dodon de o populatie turmentata spune multe de santatea mentala si starea de lucruri prin Republica Moldova referitor la populatie si "stat". Un stat creat sa serveasca anumite scopuri ciudate fara nici o legatura cu modul in cae se formeaza o tara (sau un popor) RM est o parodie nefericita a tot ceea ce inseamna stat si popor :) iar rezultatele sunt evidente si asteptate: un stat care merge in cercuri concentrice regresind cinic la aceleasi punct din timp in timp si cu o populatie alienata si in himnoza totala. Ma mir in primul rind ca Dl. Cioclea a acceptat vreodata sa fie ce a fost si ca el atitia altii. RM nu are niciun viitor si cu cit sta mai mult "stat" cu atit mai rau pentru totata lumea tinind cont de drama majoritatii populatiei realizind ca nu apartin decit unui teritoriu (nu unei tari) si ca merg nicunde ca populatie (nu ca popor) ! Diferenta dintre un autobuz (sovietic) si RM est ca un autobuz este mult mai mic altfel cam la fel.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md