19:30:12 07.12.2024
Stiri

Nicolae Negru // Referendumul corectat

Actualitate 04.11.2024 09:12 Vizualizări3801 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Referendumul corectat

Semne diacritice

    1.În cifre absolute, Maia Sandu a obținut în turul doi a alegerilor prezidențiale un rezultat aproape egal cu cel din 2020 (circa 943 de mii de voturi). După patru ani de mandat, e un scor remarcabil. Alexandr Stoianoglo a fost votat de circa 750 de mii de alegători, comparativ cu 690 de mii ale lui Dodon, în 2020. Putem presupune că diferența e minimul de voturi fraudate de rețeaua, găurită bine, a lui Șor.

    2.În 2020, se vorbea despre o victorie masivă a candidatului proeuropean asupra candidatului prorus. În 2024, raportul de forțe între proeuropeni și proruși este schimonosit de fraudă. Dar, deoarece Alexandr Stoianoglo s-a declarat și el proeuropean, dispus să continue, cu unele corecțiuni, cursul spre Europa, se poate presupune că o parte din votanții săi sunt de asemenea proeuropeni.

    3.Astfel, rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale au corectat, de fapt, rezultatele referendumului din 20 octombrie, schimonosite de imixtiunea Rusiei, de fraude masive. Rezultatul turului doi al alegerilor prezidențiale reflectă mai corect raportul de forțe dintre proeuropeni și proruși; fiindcă rețeaua lui Șor, deși găurită bine, a mai funcționat, a mai „livrat” și Krasnoselski niște mii de alegători, e de presupus că diferența dintre numărul proeuropenilor și numărul alegătorilor pro-Rusia e cu mult mai mare decât diferența de voturi, circa 200 de mii, între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

    4.De apreciat că Alexandr Stoianoglo și-a recunoscut înfrângerea, dând dovadă de „maturitate în fața rezultatului” și a chemat societatea la „liniște și unitate”. În cadrul singurelor dezbateri dintre el și Maia Sandu, candidatul socialiștilor propunea semnarea unui „pact” prin care candidatul PAS să se angajeze să-și recunoască înfrângerea, iar Stoianoglo – să nu scoată oamenii în stradă.

    5.Era, de fapt, o amenințare voalată dinspre Rusia, pe care o anticipaseră în declarația lor comună, din 13 iunie 2024, guvernele Marii Britanii, SUA și Canadei. Ele au avertizat că Moscova încearcă să intervină în alegerile prezidențiale din Republica Moldova pentru a asigura victoria candidatului său și că ea va organiza destabilizări în cazul în care nu își va atinge scopul. Faptul că Alexandr Stoianoglo a recunoscut rezultatele alegerilor ar sugera că el s-a distanțat de Șor și serviciile speciale ruse din spatele său.

    6.După turul întâi, am văzut o Maia Sandu un pic alertată, mobilizându-și nu numai partidul, ci și societatea, intelectualii, lumea artistică, demonstrând că este o luptătoare, că nu se lasă ușor înfrântă și că e pregătită pentru următorii patru ani să facă istorie.

    7.Însă, pentru aceasta, e nevoie ca alegerile parlamentare din anul viitor să fie câștigate de forțele proeuropene. Maia Sandu s-a angajat să lucreze pentru consolidarea acestora și intenția sa este un alt rezultat bun al acestor alegeri. Întâlnirea sa cu liderii blocului „Împreună” și cu Ion Ceban, primarul Chișinăului, a fost o mișcare corectă, înțeleaptă.

    8.Reforma justiției va continua, dar nu cu „mănuși albe” ca mai înainte și nu se poate miza pe victoria forțelor proeuropene în alegerile viitoare decât după destructurarea rețelei lui Ilan Șor (alias FSB) ce votează la comandă.

    9.După ce, pe 20 octombrie, primul glonț al Rusiei a trecut pe lângă tâmpla Republicii Moldova, pe 3 noiembrie, Rusia a ratat și mai mult ținta. I-a rămas să se pregătească mai bine pentru alegerile parlamentare. Se va dezice ea de Șor și alți criminali? Puțin probabil, căci un regim criminal nu are cum să se dezică de criminali.

    10.S-ar cuveni să aducem un elogiu nu numai cetățenilor moldoveni de peste hotare, care au stabilit un record de participare la vot, ci și chișinăuenilor și locuitorilor din jurul Chișinăului, care – de ce să nu o spunem? - fiind mai bine informați, au salvat Republica Moldova de agresiunea „hibridă” a Rusiei, dar și de trădările unor politicieni. S-a votat geopolitic, e adevărat, dar a fost un vot rațional, pentru pace și viitor european, împotriva invaziei Ucrainei, pentru ca Rusia să stea acasă, să nu mai încerce să ne „salveze”.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să salvăm România!

05.12.2024 15:20 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Alegeri în Româ...

02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md