08:21:10 21.04.2019
 
Stiri

Președintele-jucărie, pericol și mod de folosire

Opinii 05.01.2018 10:17 Vizualizări4692 Autor: Nicolae Negru
Președintele-jucărie, pericol și mod de folosire

Semne diacritice

Să ne imaginăm, stimați cititori, că președintele Igor Dodon se află la volanul „Mercedes”-ului dăruit de părinți, dar refuză să se supună regulilor de circulație, le acceptă pe unele, le ignoră pe altele, după placul său. Inevitabil, el va produce accidente sau blocaje și va intra în conflict cu șoferii altor mașini care circulă pe același drum.

Acum să ne imaginăm că, la solicitarea șoferilor revoltați, Parlamentul votează începerea procedurii de demisie a lui Dodon și se organizează, peste o lună, un referendum în cadrul căruia cetățenii sunt întrebați dacă sunt sau nu de acord ca președintele să fie demis pentru nerespectarea regulilor de circulație, în special pentru depășirea limitei de viteză în localități, fapt care pune în pericol viețile oamenilor. Și cetățenii Republicii Moldova în majoritatea lor votează ca președintele să rămână în funcție. Și, astfel, Dodon obține dreptul să circule după bunul său plac, fără a se supune regulilor de circulație.

Unde-i lege nu-i tocmeală. Referendumul nu e o soluție în cazul nerespectării legilor și regulamentelor. Orice abatere de la lege trebuie pedepsită, indiferent de faptul cine se află la „volan”. Însă majoritatea parlamentară ezită, din rațiuni conjuncturale, să aplice acest principiu. Dodon încalcă în mod demonstrativ legea fundamentală a Republicii Moldova, refuzând să promulge o lege revotată în Parlament sau să numească un ministru la solicitarea șefului de Guvern, dar, în loc să fie sancționat pentru aceasta, el este „deconectat” temporar din funcție, pentru ca legea respectivă să fie promulgată de președintele Parlamentului sau primul ministru.

Astfel, președintele Republicii Moldova este transformat, cu concursul său, într-o „jucărie”, pe care o mânuiești după bunul plac. Lumea râde de el și, firește, de „statalitatea” pe care o reprezintă atât de bățos, dar lui, după cum s-a mai spus, îi lipsește simțul ridicolului. Fiindcă, dacă l-ar avea, nu ar fi ajuns în această situație previzibilă, era suficient să se conformeze regulilor de „circulație”, literei și spiritului Constituției. El ar putea să facă aceasta de dragul „statalității”, din sentimentul „patriotic sănătos” pe care l-a dorit cetățenilor noștri în prag de Revelion, dar se vede că „patriotismul” său e doar de paradă și nu-i folosește în viața de zi cu zi.

Pe de altă parte, nici Plahotniuc nu poate să apese la nesfârșit butonul on/off de pe capul Președinției, fără riscul de a o compromite definitiv împreună cu statul Republica Moldova. Soluția „ingenioasă” găsită de Curtea Constituțională este de unică folosință, e pentru cazul când președintele se află într-adevăr în incapacitatea de a-și exercita funcția. Dodon însă se află în incapacitate permanentă și soluția trebuie să fie una definitivă. Și urgentă.

Transformarea lui Dodon în „jucărie”, discreditarea sa atât de evidentă nu poate să nu aibă și consecințe electorale și lucrul acesta deranjează Moscova care mizează pe venirea la putere a socialiștilor. De acolo i se sugerează să cheme oamenii în stradă, să provoace tulburări. Nu este exclusă nici trimiterea unor „omuleți verzi” în ajutorul său. Ciudat că nimănui nu-i vine în cap să-i recomande lui Dodon simpla respectare a Constituției.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!



Alex M. 05.01.2018 11:37

Dodon apare in fata oameilor ca un copil laudaros, de fapt nu poate face nimic si sper ca pro-rusii isi vor da seama si vor schimba ideele spre integrarea europeana.

Artur 05.01.2018 12:32

Și Timofti avea mai multă coloană vertebrală decât Dodon!

andrei 05.01.2018 13:42

Igor Dodon este un cadavru politic! Sper că Năstase e bucuros că a reușit alegerea directă a președintelui într-o funcție impotentă! Dar totuși bine că e impotentă, pentru că propaganda rusă nu trebuie să se afle pe ecranele TV!

R. Dadu 05.01.2018 16:30

Problema cea mare este cum un individ ca acest dodon a ajuns în funțcia pe care o deține și de ce? Răspunsul logic este că așa i-a fost și îi este convenabil unui alt individ - Plahotniuc. Să ne închipum că nu ar exista problema ”dodon”. Prin ce s-ar evidenția Plahotniuc în fața apusenilor și în fața unei părți din moldoveni? Într-un cuvânt, problema dodon a fost creată printr-un scenariu, iar acum acel care a crat-o, arată că o rezolvă și așa are șanse să devină erou, aducându-i și lui dodon foloase în fața electoratului pro-rusesc. Deci, circul continuă.

Dragos 06.01.2018 15:47

Potentata buruiana-de-ceas-rau Plahatniuk-balamuc - samburele rautatii, destabilizarii, haosului - este jucria Ocultei. Mega-oaie Dodoloaie, fara minte si fara c***e, este jucaria potentatului indezirabil. Jucarii imbatate de visurile de marire, papusi umplute cu tarata. Ca si Leanca, ca si Tanasa, ca si multi altii. In dosul paznicului de closet presidential, Plahoit-tatntarul vrea sa se incaiere, chipurile, cu armasarul (Funesta Russalca). Dodoloaie, daca ar avea ceva maduva, ar demisiona onorabil. Or, vorba lui Caeser, este mai bine sa fii primar intr-un sat din Spania, decat al doilea la Roma. Si cum Nebunul s(t)atului Plahoit este urmasul...Vomei interlope muscovite, in orice moment poate sa aprinde fitilul, ca sa arunce intreg statul in aer. Dupa el, potopul!

Andrei Bunu 06.01.2018 18:28

CC a solicitat Parlamentului introducerea in Codul Penal, explicit, condamnare penala pentru incalcarea flagranta/deliberata a Constitutiei RM pentru demnitarii chiar si cu cele mai inalte functii in stat. Dupa care urmeaza demiterea iar mai apoi referendumul, precedat de lamuririle de rigore pentru alegatorii grei de cap vizavi de esenta acestei condamnari. Daca si dupa aceasta vor alege inca un penal (dupa Shor, Usatii, etc.), atunci cum s-ar zice, cum isi vor asterne, asa vor dormi. Odata si odata, trebuie sa intelegem. ca pentru ceea ce ni se intampla, vina o poarta nu numai alesii nostri, ci si noi alegatorii.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md