05:43:54 19.07.2019
 
Stiri

Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Opinii 09.07.2018 09:16 Vizualizări12125 Autor: Nicolae Negru
Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Semne diacritice

Relațiile dintre Chișinău și Bruxelles intră într-o fază critică, după ce Parlamentul European a cerut, joi, închiderea robinetului financiar pentru Republica Moldova, iar Comisia Europeană a și anunțat o nouă amânare a ajutorului macrofinanciar. UE nu crede în independența justiției moldovenești și cere ca guvernarea să ia măsuri pentru a-l instala pe Andrei Năstase în funcția de primar al capitalei, iar PD, recalcitrant, se apără cu înverșunare, cu un fel de ingeniozitate obraznică, perversă, spunând că nu poartă nicio vină, că nu își poate permite să încalce principiul separării puterilor, influențându-i pe magistrați, și acuză UE că ar face jocul opoziției, tăind asistența care trebuia să meargă pentru alimentarea copiilor.

Ideea cu alimentația copiilor e de un tupeu extraordinar și aparține premierului Pavel Filip, care a mers și mai departe, afirmând că justiția a fost reformată după indicațiile Bruxellesului, cu participarea „societății civile” și, prin urmare, UE este nu mai puțin responsabilă de comportamentul judecătorilor. El l-a admonestat pe Ambasadorul UE, Peter Michalko, pentru că acesta ar fi ignorat, în comunicatul privind întâlnirea diplomaților UE cu premierul, explicațiile pe care le-a dat Filip.

Cine se scuză se acuză, spune un proverb. Acesta pare să fie principiul lui Plahotniuc. Strâns cu ușa, el nu are de gând să cedeze, jucând riscant, căci UE nu dispune de alte arme, decât cele financiare. Pe ce se bazează liderul PD, în afară de factorul geopolitic? Până unde va împinge el relațiile Republicii Moldova cu UE? Până la stoparea definitvă a finanțării, până la reintroducerea vizelor pentru cetățenii noștri? Moscova își freacă mâinele de bucurie, iar Bruxelles-ul are destulă bătaie de cap cu unele state-memebre, ca să-și mai asume problemele Republicii Moldova. În aceste condiții, miza alegerilor parlamentare crește înzecit pentru toate părțile. Va fi o bătălie pe viață și pe moarte. Criza de azi e abia începutul.

xxxx

Vorbărețul și omniprezentul Dodon s-a ascuns și a tăcut pe 6 iulie, de ziua comemorării victimelor celui de-al doilea val de deportări din RSSM. A fost o tăcere răsunătoare, rușinoasă, lașă, trădătoare, care demonstrează că „potențialul” său de ticăloșie nu este nici pe departe epuizat.

Pe de altă parte, Dodon nu se poate liniști, rupe cămașa de pe el și țipă în gura mare că rezoluția Adunării Generale a ONU, care cere Rusiei să-și retragă „complet și necondiționat” forțele militare de pe teritoriul Republicii Moldova, „doar va înrăutăţi situaţia Chişinăului, inclusiv din punctul de vedere al rezolvării politice cât mai rapide a conflictului transnistrean”. Într-un interviu acordat recent ziarului rusesc „Nezavisimaia Gazeta”, vorbind despre posibilele efecte ale rezoluției în cauză, el se declară „îngrijorat de posibilitatea reanimării conflictului transnistrean cu scopul de a atrage în el Rusia”.

Ați prins ideea? Cerând să fie retrase trupele și munițiile ruse, apelând la ajutorul ONU, guvernarea pune la cale o provocare pe Nistru, cu scopul de a atrage inocenta, pașnica Rusie, într-un război compromițător. E ca o rescriere a fabulei lui Esop „Lupul și mielul”: perfidul și zănaticul miel tulbură apa râului pentru a-l provoca și a-l înfuria pe nobilul și pașnicul lup, devenit între timp vegetarian, determinându-l să-l mănânce pe neputinciosul, dar obraznicul vecin și, astfel, să se discrediteze în lumea animalelor.

Aceasta o spune cel mai „patriot”, „statalist” și mai dornic de „neutralitate” președinte al Republicii Moldova!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Grup-Rom 09.07.2018 09:43

Despre Dodon totul e spus corect. Despre Plahotniuc, salvă Domnului că N. Negru a rostit totuși numele acestuia. Dar a făsut-o ușurel și cu cruțare, fără să spună că Plahotniuc este talpa iadului și e așa de compromis în Țră dar și înm occident, încât cu el Moldova nu are viitor.

Artur 09.07.2018 10:00

Opoziția nu-l atacă deloc pe Dodon, nici nu vor să-și dea seama că defapt pune o conducere pro-rusă, iar eo vor sta cu Plhotniuc în opoziție și vor încerca să pună pe urechi oamenilor cât de bine este cursul european, dar nu vor reuși.

Deliu 09.07.2018 10:28

Finantarea din partea UE nu a fost stopata doar suspendata, si am impresia ca in Moldova daca un motan va critica pe Plahotniuc si el devine vedeta similar ca si Nastase cu Maia.

Serafim 09.07.2018 16:15

Avem o țara de orbi, nimeni nu vrea sa priviasca prin faăte privesc doar prin vorbe goale si oameni chisorcosi alde Nastase.

Lupacescu 09.07.2018 18:23

Plahotniuc e plin de bube nu numai prin erorile grave(osibile crime) pe care le săvârșește, dar și prin ortacii să-i, care nu găsesc alte ”argumente” împotriva liderilor opoziției, decât să-i numească oi, chișorcoși, pro-ruși, etc. Într-un cuvânt; după sac și cârpală.

Ferenc 09.07.2018 21:08

Dodon nu face decit sa aplice politika Rusiei pentru regiune. Destabilizare. El nu va face nimic altceva si nici trupa pravo de ortaci ai lui asa zis psrm. El nu este cu sau pentru populatie sau teritoriu ci este sa faca o treaba la altii. Nu au cu ce , nu au de la cine si mai ales cu cine iar singurul lor sponsor ii sponsorizeaxa numai sa implementeze politika: destabilizare. Este greu de crezut si foarte trist ca persoane cu familii (rusi, romani sau ucraineeni) si cu copii carora le vror un viitor sa voteze iresponsabil. Este si mai iresponsabil pentru politica RM sa lase asemenea formatiuni (percepute in lume ca si pravo fascistoide) sa activeze numai sa fie creat un "cadru" de a "suge la 2 vaci" (Rusia / UE). E ca s-a cam terminat$ cu rusii mai de mult si europenii mai recent cind toti stiu ce si cum cu "cele 2 vaci". Ma intreb cine le va mai sponzoriza acum "statalitatea" ca Dodon si ai lui nu se vor opri din destabilizare iar ailalti nu mai au bani de la cine si ce. O sa implodeze, o sa ceara sa se alipeasca la Ucraina, la RO la cine ? la Rusia ? (rusii nu-i vor si nici europenii chiar deloc). Eu zic sa se vinda pe bucati de teritoriu (la prajina (cum a si fost data Basarabia la rusi acum 200 de ani)). Fie la romani, la ucraineeni si care or mai vrea sa cumpere ! populatia oricum o ia din loc care incotro apartine: romanii la romani, ucraineeni la ei etc. moldovanii la Rusia etc. care i-a "fabricat" etc.

sergiu 10.07.2018 11:37

eu nu cred ca poporul sa trezit,cei mai activi,apti de munca,au plecat cu odraslele lor cu totul,o parte muncesc din rasputeri ca sasi mentina bsnesul in conditi selbatice,iar retul o bat in cap pe la televizor si baruri fiind indiferenti de tot ce-i inconjoara

Bonefaciu 12.07.2018 15:09

Oare înțelege Plohotniuc și binomul că în Moldova este imposibil de creat o Coree de Nord sau un Kaliningrad ? Occidentul, prin intermediul României și a Ucrainei pot închide cotețul Moldova ca pe o conservă cu taracani. Pot bloca conturi, confisca bani dubioși, ect. Văd că binomul cel hâtru sfidează și neglijează părerea României... dar n-ar fi fost cazul..

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md