03:33:51 20.09.2019
 
Stiri

Moscova vrea batista pe țambalul integrării europene. Și nu numai asta!

Politică 29.03.2019 09:17 Vizualizări3208 Autor: Nicolae Negru
Moscova vrea batista pe țambalul integrării europene. Și nu numai asta!

Semne diacritice

Moscova moare – a câta oară! - de grija noastră, și îl admonestează pe Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, pentru că s-a implicat, crede ea, „fără menajamente” în procesul politic din Republica Moldova, dându-le sfaturi deputaților noi aleși, recomandându-le să pună pe primul loc beneficiul public, nu pe cel de partid sau de grup.

O inexplicabilă criză de nervi

În special, MID-ul a fost deranjat de afirmația Ambasadorului precum că „singura cale sigură” (de fapt, Ambasadorul vorbea despre „cea mai bună cale”) spre o viață mai bună a cetățenilor e „întărirea relațiilor cu SUA și Europa”. Nu a plăcut nici referința lui Dereck Hogan la „valorile occidentale”, care necesită să fie reconfirmate, și la „o societate independentă, liberă și deschisă, în care oamenii sunt încurajați să-și exprime părerile, să-i responsabilizeze pe oficialii pe care i-au ales și să-și controleze viitorul”. Sunt, în aparență, niște fraze banale și reacția virulentă a Moscovei arată ciudat, ca o criză inexplicabilă de nervi.

O reacție la fel de nervoasă, bizară, Moscova a avut și după discursul lui Dereck J. Hogan în fața studenților de la Universitatea de Stat, înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie, pe care el le-a caracterizat ca pe „un test crucial”. Aceeași idee că „stabilirea unor relații mai strânse cu Statele Unite și Europa va consolida perspectivele pentru un viitor mai luminos și prosper” al Republicii Moldova a fost calificată atunci de MID ca un sprijin acordat „unor politicieni în defavoarea altora”. „Nu ne-am dori ca Moldova să devină un alt teren pentru experimente iresponsabile similare celor care au distrus Irakul și Libia și au aruncat Siria și Ucraina în abisul conflictelor sângeroase”, declara elucubrant, sinistru, Ministerul Rus de Externe.

Dereck Hogan, banderovist?

Și în mesajul de luni al Ambasadorului SUA la Chișinău către proaspeții aleși ai moldovenilor MID-ul întrezărește „șantaj și amenințări”,intenția de a „împinge” Republica Moldova în „singura direcție corectă, ignorând astfel voturile unei părți însemnate a alegătorilor moldoveni”. Nu mai este menționat Irakul, Libia și Siria, în schimb ni se amintește despre „euromaidan” și ni se prezice soarta Ucrainei (de parcă nu Republica Moldova a fost prima atacată de Rusia).

„Am vrea să sperăm că, ținând cont de calea parcursă de statul vecin, Occidentul i-a pregătit Republicii Moldova o altă soartă, dar totul sugerează contrariul”, se afirmă cu patos fals, duplicitar, în comunicatul MID. Puțin a rămas ca Moscova să-l numească pe Dereck Hogan banderovist, fascist și rasist. (Curios, îndemnurile Ambasadorului american la lupta cu corupția au fost ignorate în ambele cazuri.)

Aluzii mârșave

Că Moscova și-ar dori nespus ca Chișinăul să arunce batista pe țambalul integrării europene și să adopte o politică externă „multivectorială”, e clar pentru oricine. De aici și preferința cât se poate de naturală pentru o guvernare PSRM-ACUM. Dar nu e numai atât. Tupeul și zelul cu care Rusia, ocupând o parte a teritoriului nostru, dă unui stat care ajută enorm Republica Moldova lecții de respectare a suveranității și independenței noastre, erijându-se în „frate mai mare”, ar putea să ascundă ceva. Aluziile mârșave, cinice, repetate ca un refren propagandistic, manipulatoriu, evocarea, fără vreo legătură cu realitățile din Republica Moldova, a „conflictelor sângeroase” nu se face fără niciun scop.

Ne aflăm de 16 ani pe drumul integrării europene (într-un timp, în perioada guvernării comuniste, procentajul alegătorilor proeuropeni ajunsese la peste 70 la sută) și, dacă până acum acest curs nu a provocat război civil, ce l-ar provoca de acum încolo? Implicarea și diversiunile Moscovei?

Acest fel de declarații ale MID sunt și trebuie tratate ca un amestec evident în afacerule interne ale Republicii Moldova, ca un mod de a pregăti opinia publică locală și internațională de răboi civil, ca un îndemn către coloana a cincea la răscoală și vărsări de sânge. Cum va răspunde Chișinăul la această acțiune dușmănoasă?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Andres 29.03.2019 15:45

Faptul că Rusia este o năpastă pe capul Republicii Moldova, dar și a lumii întregi, este unul incontestabil. Dar, pe marginea articolașului lui N.Negru, e necesar de spus că; 1. Nu batista, ci un țol murdat, pe țamabalul integrării europene l-a pus PD-ul și persoanl Plahotniuc cu 3-4 ortaci apropiați a lui. 2. Despre teritoroul ocupat, adică despre Transnistria, alegerile parlamentare au demonstrat că Plahotniuc și Șor foarete bine găsesc limbă comună cu ocupanții, în interesele sale. 3.Referitor la 16 ani de mișcare pe cursul european, l-am întreba pe Negru, în acești 16 ani intră și 4-5 ani în care PD-l a profanat și profanează brutal cursul eruopean?

Doru Tabără 29.03.2019 23:56

În această postare N. Negru nu a atins Blocul ACUM, straniu fapt. Posibil Plahotniuc nu i_a plătit зарплатаю

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md