00:05:56 26.06.2024
Stiri

Nicolae Negru // Duelul Dodon-Hogan

Actualitate 31.05.2021 09:08 Vizualizări9417 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Duelul Dodon-Hogan


Semne diacritice

Un duel verbal între liderul socialiștilor Igor Dodon și Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a izbucnit în ultimele două săptămâni, după ce Moscova a acuzat SUA și UE de imixtiune în procesul electoral din Republica Moldova, iar blocul electoral comunisto-socialist a preluat mesajele antioccidentale și a început a mobiliza alegătorii pe baricadele „statalității”, care ar fi amenințată dinspre vest.

La 18 mai, Dereck J. Hogan l-a vizat pe Dodon, fără să-l numească, în discursul rostit în fața studenților Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM. „În noiembrie anul trecut, un număr record de moldoveni a votat pentru alegerea primei femei președinte și a cerut o guvernare mai responsabilă. Dar acele apeluri au fost întâmpinate cu cinism și dorința de a sacrifica totul, de a face parteneriate cu forțe oligarhice, de a se supune influenței maligne din străinătate și a face amenințări la adresa independenței instituțiilor democratice. Toate acestea pentru a păstra puterea politică cu orice preț”, a afirmat Ambasadorul SUA.

Toată lumea își poate da seama că „parteneriatele cu forțele oligarhice” înseamnă alianța deputaților socialiști cu deputații lui Șor și Plahotniuc, că „influența malignă din străinătate” nu e decât influența Rusiei asupra lui Dodon și a tovarășilor săi.

Cu referire la acuzațiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova, acuzații venite din afară și din partea PSRM, Hogan a subliniat că „în calitate de parteneri sinceri”, SUA crede că are responsabilitatea să poarte discuții sincere cu guvernul, atunci când văd că „corupția și amestecul din străinătate, din anumite țări, încearcă să submineze independența, suveranitatea și instituțiile democratice ale Republicii Moldova”. Cu alte cuvinte, lozinca de pe mulțimea de bilborduri instalate de socialiști - „Moldova e în pericol. Nu dăm țara străinilor” – îi privește tocmai pe cei care le-au instalat.

Dodon a reacționat imediat cu o nouă filipică antioccidentală și antiamericană în particular: „Ambasadorii din UE îi consultă pe reprezentanții CEC, iar Ambasadorul SUA, Dereck Hogan, se întâlnește cu procurorul general. Eu nu am văzut ca Ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, în plină campanie electorală, să fi făcut un tur al instituțiilor de stat, care se ocupă de organizarea alegerilor. Asta se numește amestec”. (Voronin a repetat și el cam același lucru.)

Pe 20 mai a intervenit Procuratura Generală, care a precizat că „de la începutul acestui an, Procuratura Generală a fost gazda întrevederilor de lucru și informare cu reprezentanții mai multor misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, printre care: E.S. Oleg Vasnețov – Ambasadorul Federației Ruse; E.S. Kęstutis Kudzmanas – Ambasadorul Lituaniei și E.S. Derek J. Hogan – Ambasadorul SUA la Chișinău. Cu titlu separat, menționăm că vizita Ambasadorului SUA la Procuratura Generală a avut loc în contextul prezentării noului atașat legal al FBI în România și Republica Moldova, Monika Wasiewicz, evenimentul fiind unul de curtoazie”.

Comunicatul Procuraturii Generale a avut efectul unei bombe, Dodon a pierdut darul vorbirii pentru cinci zile. Venindu-și în fire, pe 25 mai, el s-a redeclanșat amenințându-i pe ambasadorii occidentali cu expulzarea, pentru că aceștia ar continua să se implice în afacerile interne, inclusiv în formarea listelor electorale ale unor partide de dreapta, referindu-se în special la lista „formațiunii Maiei Sandu”. Ca să fie clar pe cine îl vizează, liderul PSRM a mai declarat că americanii i-ar fi instruit pe trollii care lucrează pe rețelele sociale pentru PAS.

„…După alegeri … va fi necesar de expulzat cel puțin un ambasador din Republica Moldova. Unul dintre cei mai activi ambasadori, care se amestecă în treburile interne… Nu vreau ca acum să apară teze că Dodon propune expulzarea Ambasadorului american sau european… Dar unul trebuie invitat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și de întrebat de ce se bagă în asta? De făcut un avertisment… dacă face al doilea pas greșit… Toți pe urmă se vor liniști”, declară Dodon în stilul său de cel mai tare din parcare. Pentru a-și întări spusele, el a amintit despre expulzarea Ambasadorului României, Filip Teodorescu, după evenimentele din 7 aprilie 2009.

(Ceea ce nu i-a venit în cap lui Dodon e să facă o legătură între acea expulzare arbitrară, milițienească și soarta politică de mai departe a lui Voronin și a partidului său.)

Faptul că liderul socialiștilor devine tot mai agresiv, iar membrii Guvernului său au blocat un grant american de peste 90 de milioane de dolari, înseamnă că Dodon a rămas fără argumente. Iar un politician fără argumente, în campanie electorală, vrând, vorba lui Hogan, „să păstreze puterea politică cu orice preț”, e ca o fiară rănită, e periculos…


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md