09:05:03 20.01.2021
 
Stiri

Nicolae Negru: „Dodon încearcă să „vândă” societății și partenerilor de alianță proiectul de FEDERALIZARE a R. Moldova, în redacția lui Kozak”

Politică 03.09.2019 16:46 Vizualizări3381 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru: „Dodon încearcă să „vândă” societății și partenerilor de alianță proiectul de FEDERALIZARE a R. Moldova, în redacția lui Kozak”


Președintele Igor Dodon ar intenționa să înlocuiască termenul de „federalizare”, care a scandalizat opinia publică din R. Moldova, cu „autonomie foarte puternică” pentru Transnistria, fiind vorba, de fapt, despre același proiect de federalizare al lui Dmitri Kozak.

De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, care presupune că ar fi fost atins și un „consens internațional” în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean.

„Dodon încearcă să „vândă” societății, partenerilor de alianță în primul rând, proiectul de federalizare în redacția lui Kozak, respins de Plahotniuc pe 7 iunie: „statut special care prevede” pentru regiunea tranistreană „împuterniciri largi, legislative, executive, redistributive, în sfera politică, economică și culturală”. Probabil, după întâlnirea de zilele trecute cu Kozak, redacția a fost modificată și, de acum înainte, federalizarea se va numi „autonomie foarte puternică”. E de presupus că și „consensul internațional” despre care vorbea Steinmeier, a fost atins, că Berlinul și Moscova s-au înțeles cum să soluționeze conflicul în interesul Rusiei, de aceea se observă o grabă la Moscova, conform principiului bate fierul cât e cald”, susține Nicolae Negru.

Editorialistul nostru subliniază faptul că ideea lui Kozak, pe care o sonorizează Dodon, apare într-o publicație germană.

CITIȚI și Autonomie „foarte puternică” pentru Transnistria: Dodon anunță că a elaborat un concept cu privire la regiunea transnistreană

„Berlinului îi revine să „lucreze” cu Maia Sandu. Ea și deputații ei s-au jurat că nu vor accepta federalizarea, dar nu ar fi primul jurământ pe care l-ar încălca, de aceea nu putem miza pe blocul ACUM. Să vedem ce va spune Bruxelles, Ucraina, prietenii și aliații ei, se vor opune unei asemenea soluții rușinoase, destabilizatoare pentru întreaga regiune, soluție pe care o putem asemăna cu un pact Molotov-Ribbentrop în condiții actuale. Și SUA, după cum au afirmat, fiind în vizită la Chișinău consilierul președintelui SUA pe probleme de securitate, John Bolton, se vor opune unei soluții care va submina independența Republicii Moldova, o va face vulnerabilă în fața unei influențe străine”, adaugă Negru.

În opinia analistului, cetățenii au de spus un cuvânt decisiv și ei pot opri acest „târg rușinos”.

„Conform Constituției, art. 142, dispozițiile privind caracterul unitar al Republicii Moldova pot fi revizuite doar prin referendum cu votul majorității alegătorilor din listele electorale”, atrage atenția editorialistul Ziarului NAȚIONAL.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

sceptic 03.09.2019 22:45

Transnistria trebuie lasata in voia sortii. Republica Moldova trebuie sa fie prima care sa ii recunoasca independenta. Fara acest apendice dureros am fi demult un stat european.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md