08:26:41 29.02.2020
 
Stiri

Nicolae Negru, despre sesizarea lui Sârbu la Curtea Constituțională: „Deputatul PD a detectat o LACUNĂ serioasă în Constituția R. Moldova. Ar fi o culme a IRESPONSABILITĂȚII din partea politicienilor noștri să provoace o asemenea criză”

Politică 28.02.2019 16:00 Vizualizări2366 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru, despre sesizarea lui Sârbu la Curtea Constituțională: „Deputatul PD a detectat o LACUNĂ serioasă în Constituția R. Moldova. Ar fi o culme a IRESPONSABILITĂȚII din partea politicienilor noștri să provoace o asemenea criză”


Sesizarea depusă la Curtea Constituțională de către deputatul democrat Sergiu Sârbu, care vrea să afle dacă Guvernul va putea asigura guvernarea în R. Moldova, în caz că în Parlament nu se va reuși crearea unei majorități parlamentare, iar situația ar fi complicată și după eventuale alegeri anticipate, este una justificată, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

„Într-adevăr, deputatul PD a detectat o lacună serioasă în Constituția R. Moldova: după validarea alegerilor pentru un nou Parlament (nu mai târziu de 24 martie), Guvernul îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Parlamentul are trei luni la dispoziție ca să formeze un nou guvern (nu mai târziu de 24 iunie) și, dacă eșuează, este dizolvat și se organizează, peste încă două luni (24 august), noi alegeri. Validarea alegerilor pentru noul Parlament mai ia o lună (24 septembrie), apoi încă trei luni sunt necesare pentru formarea unui nou guvern (24 decembrie).

Dacă se eșuează și de data aceasta, alegeri noi pot fi organizate doar în 2020, căci, conform Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în același an. Prin urmare, un nou scrutin poate avea loc doar la sfârșitul lunii februarie 2020, iar validarea alegerilor – la sfârșitul lunii martie”, spune editorialistul nostru.

Nicolae Negru a oferit exemplul Belgiei, care pentru o lungă perioadă nu a putut forma Guvernul, dar spune că nu ne putem compara cu belgienii.

„Belgia este țara care deține recordul la capitolul eșuării formării guvernului. În 2010-2011, ea trecut printr-un blocaj politic care a durat 589 de zile, din cauza neînțelegerii dintre partidele care reprezentau vorbitorii de limbă olandeză și cele care îi reprezentau pe vorbitorii de limbă franceză. Însă economia nu a avut de suferit, fiindcă sarcinile executive au fost îndeplinite de un guvern interimar.

Nu există niciun motiv ca R. Moldova să treacă printr-un asemenea blocaj îndelungat, ea nu poate funcționa ca Belgia în regim „autopilot” și nu va rezista atâta timp fără guvern. Ar fi o culme a iresponsabilității din partea politicienilor noștri să provoace o asemenea criză, pentru care vor plăti în fața alegătorilor”, crede sursa citată.

Totuși, Nicolae Negru speră ca un eventual blocaj să fie evitat prin intervenția legiuitorului și nu a Curții Constituționale. „E de dorit totuși ca un eventual blocaj să fie evitat prin intervenția legislatorului, nu a Curții Constituționale, care interpretează, nu emite legi. Așteptăm cu interes concluzia magistraților”, a conchis editorialistul Ziarului NAȚIONAL.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Slavic 28.02.2019 17:25

Înțeleg că este o lacună dar sper să se clarifice și să facă tot posibelul PDM ca să nu permită blocului ACUM să destabilizeze situația din Moldova

pumnal 28.02.2019 17:45

dapoi cuvintul lacuna duce spre Platon care este indrumatorul Maiei si Nastase.

Alex 28.02.2019 18:38

Nu poate fi un Guvern al cărui mandat este expirat, care nu are susținere politică de la un Parlament al cărui mandat este de asemenea expirat, să fie înzestrat cu funcții noi”

Alex 28.02.2019 18:44

experții în drept constituțional susțin că nu există în Constituția Republicii Moldova vreun articol ce poate fi interpretat astfel încât Guvernului în exercițiu să poată să i se dea atribuții suplimentare, or, mandatul actualului Legislativ este expirat și doar noul Parlament, după ce va fi validat, poate numi un nou Cabinet de Miniștri.

Mihai 02.03.2019 22:46

Negrisor, tie nu-ti vine sa vomezi cand scrii asa ceva? Ajungi cu limba pana la glande lui Plohis!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.02.2020 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Dodon se arunc...

24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md